Czech Founders a Ment2Grow vytvořili síť zahraničních kontaktů pro startupy, které míří do světa

Získat přístup k užitečným kontaktům ze zahraničí a snadněji tak škálovat startup do světa – to umožňuje nově spuštěná databáze neziskové organizace Czech Founders Org (zkráceně Czech Founders), která dlouhodobě buduje komunitu českých startupů s globálními ambicemi.

Platforma dostala název CoEx (zkratka pro Connect & Expand) a v tuto chvíli nabízí zhruba 60 kontaktů, které mohou a chtějí osobně pomoci českým startupům rychleji růst a proniknout na nové trhy. Jde zejména o experty, kteří už mají bohaté zkušenosti s budováním firem v řadě odvětví.

Czech Founders pomáhají k budování komunity startupistů s globálními ambicemi | Czech Founders

Databáze je otevřena všem členům komunitního Slacku Czech Founders #forum a také členům mentoringového programu Ment2Grow a startupům z portfolia Czech Founders VC a J&T Ventures.

„Od founderů často slýcháme věty typu: ‚Spojte nás s někým v Kalifornii, kdo by nám mohl pomoci prorazit na trhu.‘ Proto jsme dali dohromady databázi, která nabízí individuální propojení na experty s robustní sítí byznysových kontaktů v řadě lokalit a oborů. V minulosti jsme s nimi sami pracovali a měli pro nás velký význam,“ vysvětluje pozadí vzniku platformy CoEx jeden ze zakladatelů neziskové organizace Czech Founders Vít Horký.

„V tabulce je přehledně uveden region jejich působení a také témata, kterým se věnují. Najdete mezi nimi C-level kontakty nadnárodních firem a korporací, profesionální byznysové poradce s více než dvaceti lety zkušeností, ale také významné investory a foundery. Dá se říct, že jsme na této síti pracovali v podstatě celý náš profesní život,“ dodává Horký a zároveň doplňuje, že portfolio vzniklo jako spolupráce Czech Founders s Ment2Grow. Tento mentoringový program organizuje pražský sdílený prostor pro práci, networking a společenské akce Opero. Do databáze svými kontakty přispělo také J&T Ventures a CzechInvest.

Eventy | Czech Founders

K CoExu se může dostat jakýkoli zakladatel startupu, který se stane členem Czech Founders komunity a připojí se do komunitního Slacku #forum. Czech Founders pak vybranému kontaktu zprostředkují patřičné představení. „Chtěli bychom, aby tento nástroj využil každý startup, jehož cílem je proniknout na nové trhy. Služba je zdarma, protože si myslíme, že prospěje celé komunitě,“ komentuje Horký.

Databáze byla zájemcům v pilotním režimu poprvé zpřístupněna během letních měsíců a seznam jmen podle jeho autorů není zdaleka konečný. „Věříme, že se bude časem rozrůstat. Budeme rádi, když se další stakeholdeři z ekosystému budou podílet na jeho budování,“ dodává zakladatel projektu s tím, že další kontakty do seznamu lze doplňovat na mail jirina@czechfounders.org.

Pulzující komunita s globálními ambicemi

Iniciátorem projektu je nezisková organizace Czech Founders, která se jmenuje stejně jako VC investiční firma, na níž je nicméně nezávislá. Sdílí s ní však jednoho ze zakladatelů, podnikatele Víta Horkého. Ten neziskovku založil společně s Davidem Šiškou v roce 2019. Historicky ji podpořily například fondy Credo, J&T Ventures, Rockaway Capital a Czech Founders VC.

V současné době sjednocuje komunitu více než 900 českých startupistů s globálními ambicemi. Aspiranty na jednorožce propojuje prostřednictvím festivalů, meetupů, networkingových akcí a edukativních programů, podílí se současně i na řadě iniciativ, které rozvíjí podnikavost.

„V roce 2022 byl meziroční nárůst naší komunity 42 % a ve stejném roce prošlo našimi eventy přes 500 účastníků. Od našeho založení proběhly už dva bootcampy, kterých se zúčastnilo 20 startupů během devíti měsíců, třetí připravujeme na letošní podzim,“ komentuje úspěchy platformy Vít Horký.

Czech Founders pomáhají k budování komunity startupistů s globálními ambicemi i spuštěním online komunity #forum, která podporuje networking a členům nabízí různé exkluzivní benefity. Pro členy pak realizují tzv. ForumLIVE neboli hodinu až dvě dlouhý live stream ve formě rozhovoru či diskuze se zajímavými osobnostmi, které si komunita žádá, a při kterém mohou účastníci naživo pokládat své dotazy.

Platforma CoEx v tuto chvíli nabízí zhruba 60 kontaktů | Czech Founders

Zároveň pravidelně připravují Bootcamp+, kde startupisté mohou akcelerovat svůj byznys s mezinárodním přesahem; stejně tak organizují tzv. mastermind skupiny, které tvoří podhoubí pro brainstorming jak o byznysových, tak osobnějších tématech, jež se se zakládáním startupů pojí.

Zvou rovněž na Founders Festival plný workshopů, aktuálních témat a spíkrů, kteří se dělí o své úspěchy, neúspěchy a know-how. Startupisty propojují i v rámci akce Unplugged, která platí za jejich vlajkovou a nejstarší – při ní se foundeři setkávají, networkují a diskutují o současných tématech. Současně s tím ve spolupráci s Adamem Kurzokem vytvořili a spravují databázi, která je zdrojem veškerých dostupných informací o financování a exitech v českém prostředí.

Ve spolupráci s Tomášem Ditrychem z právní kanceláře Mavericks Legal pracují na tolik potřebné změně legislativy zaměstnaneckých akcií. Mezi další partnery neziskové organizace patří právní kancelář Havel & Partners, Credo Ventures, Erste Private Banking, komunikační agentura HustáKomunikejšn a nově také společnost Google.

Členem Czech Founders se může stát zakladatel startupu s globálními ambicemi, který nabízí kvalitní produkt či službu a je relevantním přínosem pro komunitu.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme