Daň z příjmu se firmám zvyšuje z 19 na 21 procent, za letošek ještě zaplatí méně

Daň z příjmu právnických osob se od příštího roku zvýší z 19 na 21 procent. Do státní pokladny má přitéct zhruba 22 miliard korun ročně navíc. To se ale reálně projeví až v roce 2025, zvýšení se totiž týká zdaňovacích období následujících po 1. lednu 2024.

Při přiznání daně z příjmu právnických osob za letošní rok odevzdávaném na jaře respektive v létě 2024 ještě firmy zaplatí méně. Pro letošní rok zůstává daň ve výši 19 procent.

Ilustrační foto | Foto:Trivi

Tato přímá daň, která byla při vzniku samostatné České republiky dokonce na 45 procentech, od roku 1993 postupně klesala. Až před třinácti lety se ustálila na 19 procentech. K jejímu zvýšení dojde vůbec poprvé v historii.

Zvýšení daně z příjmu právnických osob je na první pohled pro podniky nejvýraznější změnou z čerstvě schváleného konsolidačního balíčku, přesto se jejích dopadů zásadně neobávají. Vláda se nebojí ani odchodu firem do daňových rájů. O dalších změnách v daních od 1. 1. 2024 si přečtěte v článku Konsolidační balíček přináší mnoho změn v daních na BusinessInfo.cz.

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2024

Průměrná výše korporátní daně v EU je totiž téměř 22 procent. Aktuální devatenáctiprocentní sazba patřila v sedmadvacítce k těm nižším. Česko bylo na 16. až 18. místě, teď by se mělo zařadit do evropského průměru. Nejvyšší zdanění mají Malta (35 %), Francie (33,3 %) a Belgie (33 %), nejpřívětivější jsou k firmám v Bulharsku a na Kypru s desetiprocentní korporátní daní.

Podle předsedy Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) Josefa Jaroše je obecně zvyšování daní vnímáno podnikateli negativně. Toto dílčí opatření však firmám v kontextu současné situace život zásadně nekomplikuje. Nemyslí si ale, že by nová sazba daně výrazně zvýšila příliv peněz do státní pokladny.

„Zvýšení daní z příjmů by mohlo být široce akceptováno, pokud by součástí balíčku byla i prorůstová opatření a zjednodušení celého podnikatelského prostředí, což každý podnikatel v okamžiku zvyšování daní a utahování opasků oprávněně předpokládá. Nic takového se však nestalo,“ sdělil Josef Jaroš. 

Podrobnosti k dani z příjmu právnických osob v zákoně č. 586/1992 Sb.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy je zvýšení firemní daně nešťastné samo o sobě, protože snižuje konkurenceschopnost tuzemských podniků. Kritizuje i zdůvodnění ministra financí Zbyňka Stanjury, že tím firmy vrátí státu pomoc, kterou jim poskytl během pandemie covidu.

„Covidová pomoc byla dočasná, politici ale zamýšlejí zvednout daň trvale, minimálně na dlouhou řadu let. Politici tím porušili svůj slib, že (údajně) bankrotující veřejné finance dají do pořádku bez zvyšování daní,“ dodává ekonom.

Pro rok 2023 je sazba daně 19% ze základu daně sníženého o slevy či odpočty (zvyšuje se až od ledna 2024)

Výjimky platí pro:

  • základní investiční fondy – sazba 5 %,
  • fond penzijní společnosti nebo instituce penzijního pojištění s výjimkou penzijní společnosti nebo obdobné společnosti obhospodařující fondy obdobné fondům penzijního pojištění – sazba 0 %.
jap

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme