Dánsko pořádalo armádní veletrh, české firmy byly u toho

Oslovit dánské ministerstvo obrany s nabídkou určenou pro ozbrojené síly není snadné. Průmyslové dny organizace pro obranné akvizice a logistiku se ukazují být nejefektivnější cestou. Ani letos na veletrhu nechyběly české firmy.

Letošní ročník průmyslových dnů organizace dánského ministerstva obrany pro obranné akvizice a logistiku (DALO), který proběhl koncem srpna a vůbec poprvé byl rozdělen do dvou dnů, přivedl do dvou obřích hal a na rozsáhlé přilehlé venkovní plochy v Ballerupu na tři stovky vystavovatelů nejen z Dánska, ale i z dalších zemí, včetně Česka. Český obranný a bezpečnostní průmysl byl na akci zastoupen stánkem společnosti SVOS, která už pro dánské ozbrojené síly rozhodně není neznámou.

Ilustrační fotografie

Zástupci dalších firem z Česka ovšem využili možnosti registrace jako návštěvníci a měli tak možnost navázat první kontakt nejen se zástupci DALO, k nimž jinak cesta vede výhradně přes e-mailovou adresu, ale též s reprezentanty firem, které už dodávky své techniky či vybavení dánským ozbrojeným silám realizují a jejichž prostřednictvím by se jako subdodavatelé mohli dostat k zakázkám pro dánské pozemní, vzdušné či námořní síly.

Letošního ročníku průmyslových dnů se zúčastnil také zástupce velvyslanectví ČR v Kodani a i na základě pozitivní zpětné vazby zatím jediného českého vystavovatele dospěl k myšlence zprostředkovat účast na příštím ročníku akce většímu počtu firem, reprezentujících český obranný průmysl. Jako nejjednodušší forma se v takovém případě jeví realizace projektu ministerstva zahraničních věcí na podporu ekonomické diplomacie (PROPED) ve spolupráci se sekcí průmyslové spolupráce ministerstva obrany ČR

Velvyslanectví ČR v Kodani samozřejmě uvítá případný zájem ze strany relevantních českých firem o participaci na takovém projektu prostřednictvím e-mailu obchodně ekonomického úseku velvyslanectví.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Kodani (Dánsko). Autor: Oto Weniger, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Dánsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Letecký průmysl | Obranný průmysl

Doporučujeme