Delegace z Nigérie a Čadu navštívily české zbrojaře

České firmy obranně-bezpečnostního průmyslu jsou v rámci řady zemí subsaharské Afriky zapsány jako solidní a relevantní partneři. Nigerijská a čadská delegace navštívila hned několik českých firem.

Během týdenního, na míru šitého programu, který vznikl v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED), delegace z Nigérie a Čadu navštívily české společnosti AERO Vodochody, SVOS, ERA, LET Aircraft Industries, Excalibur Army, HTP Mošnov, Tatra Trucks, Česká zbrojovka, DSA a MESIT. Během brněnského veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2023 se mezi jinými setkali též se zástupci firem Bowenite, Sellier & Bellot, PBS či Omnipolu.

Ilustrační fotografie

V případě nigerijské delegace návštěva navázala na úspěšná jednání na africké půdě a po praktické demonstraci českého know-how a kvality nabízených produktů potvrdila zájem o prohloubení spolupráce s českými firmami v obranně-bezpečnostním sektoru. Nadto návštěva otevřela nové sféry zájmu v oblasti technologií. Zástupci Čadu byli milým překvapením, neboť obnovili pozastavenou obchodní relaci mezi zeměmi a projevili zájem o široké spektrum produktů.

Především členové čadské delegace, kteří byli s produkcí českého obranného průmyslu obeznámeni méně, mohli porovnat nabízenou kvalitu s dříve využívanými francouzskými, ruskými a čínskými produkty. Po prezentaci českých řešení byli spolu se svými kolegy z Nigérie nadšeni velmi vysokou technologickou úrovní a kvalitou představeného zboží.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

S ohledem na zájem o zajištění bezpečnosti svých zemí, angažmá svých ozbrojených sil v misích OSN a situaci v Sahelu, se proto pro český obranně-bezpečnostní sektor otevírají africké dveře víc než kdy předtím. Jasně indikovaný zájem stran afrických partnerů by měl být následován návaznou návštěvou čadských představitelů za účelem akvizice.

Vzhledem k bezpečnostní situaci ve zmíněných zemích jsou hlavními poptávanými artikly zařízení a technologie pro sledování státních hranic jak ze země, tak ze vzduchu, civilní i vojenské letouny včetně servisních služeb, osobní výzbroj a výstroj, pozemní technika a vozidla, výcvik leteckých i pozemních sil, bezpilotní letouny a s tím související technologie a další. Ve všech těchto oborech mají čeští producenti rozhodně co nabídnout.

Návštěva probíhala v přátelském duchu a byla dalším úspěšným zhmotněním českého úsilí o prohloubení styků s perspektivními zeměmi v regionu subsaharské Afriky.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Abuji (Nigérie). Autorka: Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Čad | Nigérie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Obranný průmysl

Doporučujeme