Dodávka IT vybavení pro Ukrajinu: Pomohly české firmy i MPO

Funkční digitální infrastruktura je důležitá pro úspěšné vedení bojových operací, ale i pro informovanost obyvatel a zajištění pomoci vnitřním uprchlíkům na Ukrajině. Díky pokročilým digitálním aplikacím je pro Ukrajinu snadnější odolávat ruské agresi i pomáhat svým občanům.

České Ministerstvo průmyslu a obchodu se proto spojilo s ICT firmami, aby společně zajistily dodávky vybavení, které udrží ukrajinskou digitální infrastrukturu funkční.

Ilustrační obrázek

„Snažím se identifikovat vhodné způsoby, jak Ukrajině proti ruské agresi pomoci, a zajištění funkční telekomunikační infrastruktury je jedním z nich. Proto jsme v předchozích týdnech pomohli zajistit dodávky IT vybavení na Ukrajinu. Děkuji jak mému týmu, tak českým firmám, se kterými jsme spolupracovali,“ informuje ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Ve spolupráci se zástupci ukrajinského ministerstva pro digitální transformaci jsme identifikovali ICT produkty, které jsou zásadní pro zajištění funkční telekomunikační infrastruktury na Ukrajině a komunikovali jej se zástupci českých ICT firem,“ říká náměstek pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) mimo jiné oslovilo Asociaci pro aplikovaný výzkum v IT (AAVIT), která zprostředkovala konkrétní pomoc ze strany několika svých členských společností.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

„Těší nás intenzivní zapojení členů AAVIT do pomoci Ukrajině. Věříme, že darované technologie přispějí k posílení její digitální odolnosti a poslouží jako pozitivní příklad pro další dárce. Jako součást DIGITALEUROPE hledáme spolu s dalšími evropskými asociacemi prostředky pro obnovu ukrajinské digitální infrastruktury také v rozpočtech EU,“ popisuje ředitel AAVIT Jaromír Hanzal.§

Pomoc už je na cestě na Ukrajinu

Výzva MPO byla úspěšná, několik firem rychle zareagovalo a darovalo či zakoupilo vybavení, které je v současné době distribuováno přímo na Ukrajinu. Tam bude využito na ochranu kritické infrastruktury proti kybernetickým útokům a k dalším praktickým úkolům.

Globální společnost s českými kořeny Kiwi.com poskytla IT vybavení pro zálohování výkonu, společnost Safetica, která poskytuje služby v oblasti kyberbezpečnosti, poskytla digitální licence pro bezpečnostní software a ryze český dodavatel špičkových automatizovaných strojů FERMAT přispěl bezdrátovými technologiemi.

Pomoc je distribuována ve spolupráci s ukrajinským ministerstvem pro digitální transformaci a dalšími subjekty na ukrajinské straně. České podniky jsou nadále jedním z klíčových aktérů pomoci Ukrajině.

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme