Drobné zásilky (nejen) z Číny podraží. Ruší se osvobození od DPH

Drobné zásilky z Číny letos na podzim výrazně zdraží. Do praxe totiž v Česku k 1. říjnu vstoupilo zrušení osvobození od DPH u drobných zásilek ze států mimo Evropskou unii.

Drobné zásilky ze zemí mimo EU podle všeho podraží hned na počátku října. Nově totiž nepodléhají osvobození od daně z přidané hodnoty. Vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která ruší osvobození od DPH při dovozu malých zásilek do 22 eur (asi 560 korun), definitivně schválil parlament. 

Čechům tak odtikaly i poslední dny, aby si bezpečně a lacino objednali drobné zboží z čínských e-shopů. Tamní zásilky totiž do Evropy (ke konečnému zákazníkovi) často putují týden i déle. Tuzemští zákazníci si v uplynulých letech zvykli v největší zemi na světě levně nakupovat online.  

Celounijní opatření má zemím sedmadvacítky přinést až sedm miliard eur na DPH a zrušit konkurenční výhodu e-shopů ze států mimo Unii.

SPECIÁL: Změny pro podnikatele od roku 2024

„Firmy z České republiky i dalších zemí Evropské unie dosud musely jako plátci odvádět DPH bez ohledu na to, kolik prodávané zboží stojí. Naopak podniky ze třetích zemí si díky osvobození od DPH mohly dovolit to stejné zboží prodat za výrazně nižší cenu a dosud měly velkou konkurenční výhodu,“ upozornila na důvody změny ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Češi patří k premiantům v odběru zboží z Číny

Evropané ročně nakupují v čínských e-shopech přes 150 milionů malých zásilek osvobozených od DPH. Do Česka jich například v roce 2019 dorazilo 28 milionů, o rok dříve 25 milionů. Češi tak v Evropě patří k největším odběratelům levného „čínského“ zboží z internetových obchodů. Opatření se samozřejmě nedotkne jen zásilek z Číny, ale ze všech třetích zemí (mimo EU). 

Zrušení osvobození od DPH bude platit pro všechny zásilky ze třetích zemí

„Pokud si dosud člověk v ČR objednal například ochranný kryt na mobil z čínského e-shopu za 2,50 dolaru, vyšel jej, při kurzu zhruba 21,50 korun za dolar, na necelých 54 korun. Poštovné v takovém případě činí 45 korun. Celkem tak člověk platí necelou stovku. Po definitivním schválení zmíněné legislativy a jejím vstupu v platnost ale platí podstatně více. Zásilka totiž podléhá nově nejen 21procentní DPH, ale bude vztahuje se na ni také povinnost celní deklarace,“ připomíná ekonom Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáš Kovanda. 

Vyřídit si celní deklaraci bude moci objednávatel zásilky sám, prostřednictvím webu Celní správy, bude s tím však spojena nemalá administrativa. Pokud se nechá zastupovat v procesu celní deklarace Českou poštou a součinně jí poskytne zmocnění a všechna potřebná data, zaplatí necelou stokorunu. Pokud potřebná data neposkytne, Česká pošta od něj za celní deklaraci inkasuje 150 korun. Teprve z výsledné částky se pak počítá DPH. 

„Nechá-li se člověk zastupovat Českou poštou a součinně jí potřebná data a zmocnění poskytne, zaplatí za zásilku dvakrát necelou stokorunu, přičemž ze součtu těchto dvou čísel, zhruba 200 korun, se počítá DPH, jež se k součtu přičte. DPH ze 200 korun činí 42 korun, takže zákazník ve finále zaplatí 242 korun. Tedy o zhruba 140 korun více než nyní. Těchto 140 korun zaplatí při převzetí zásilky,“ doplňuje Kovanda.    

Varianta č.2 se službami České pošty

Pokud se člověk nechá zastupovat Českou poštou, avšak data jí ´součinně neposkytne´, zaplatí za zásilku necelou stokorunu jako doposud a navíc ještě 150 korun, přičemž ze součtu těchto dvou čísel (zhruba 250 korun) se počítá DPH, jež se k ceně přičte. DPH ze 250 korun činí 53 korun, takže zákazník ve finále zaplatí přes tři sta korun. Tedy o více než dvě stě korun více než nyní. Tuto částku zaplatí při převzetí zásilky.    

„Čínské e-shopy staví sice v Evropě sklady, aby přísnější daňové předpisy obešly, ale i tak platilo, že zboží zasílané přímo z této země bylo levnější než to z evropských skladů tamních internetových obchodů,“ popisuje ekonom.  

Češi z Číny objednávají například kabely, kryty, nabíječky, ochranná sklíčka, sluchátka či další příslušenství mobilních telefonů. Novela nicméně podle Kovandy neznamená, že Češi v zemi draka on-line nakupovat přestanou.

„Ultralevné drobné čínské zboží se stane dražším, ale v porovnání s konkurencí z jiných částí světa bude stále cenově atraktivní –´a to i po započtení DPH, a dokonce poplatku za celní deklaraci,“ myslí si ekonom.

Novela zákona o DPH obsahuje zejména tyto změny:

  • zdaňování u zasílání zboží (nově tzv. prodej zboží na dálku) mezi členskými státy EU
    • zrušení limitů 35 000 nebo 100 000 eur u zasílání zboží z ČR do EU
    • zrušení limitu 1 140 000 korun u zasílání zboží z EU do ČR
    • zavedení limitu 10 000 eur
  • zrušení osvobození od daně u dovozu zboží s vlastní hodnotou nepřesahující 22 eur z třetí země
  • dodání zboží, které usnadňuje provozovatel elektronického rozhraní (digitální platforma)
  • rozšíření zvláštního režimu jednoho správního místa (One Stop Shop).

jap

• Teritorium: Česká republika | Čína
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme