E-MEET EXPORT #2 NAŽIVO: Díl druhý

Pátý den v seriálu virtuálních konzultací vybraných ředitelů zahraničních kanceláří agentury CzechTrade s firmami, nazvaném E-MEET EXPORT 2020 #2, přinesl v pátek 13. listopadu – mimo běžného programu – také moderovanou debatu z ústředí České tiskové kanceláře (ČTK).

Maratón virtuálních konzultací firem s řediteli vybraných zahraničních kanceláří agentury CzechTrade je minulostí. Tečku za ním udělala druhá moderovaná debata v tomto týdnu, kterou z centrály České tiskové kanceláře uváděla její tisková mluvčí Martina Vašíčková. Pozvání přijali generální ředitel pořádající organizace Radomil Doležal, náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a předseda představenstva a generální ředitel České exportní banky Jaroslav Výborný.

Druhé letošní konzultace E-MEET EXPORT 2020 #2 nahradily z části setkání, která se tradičně konají během Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Ten byl letos zrušen. Online exportní konzultace navázaly na červnovou premiéru, kdy tuto formu mezinárodního setkání se všemi zahraničními kancelářemi spustil CzechTrade jako celosvětovou premiéru.

Původní počet přihlášených stoupl ze 135 přihlášených na 150, v listopadu se odehrálo téměř 600 konzultací. „Bylo nutné zachovat chod konzultací a odborných seminářů, letos se do nich zapojilo už na 2000 firem. To, že se nám povedlo udržet kontakty podniků se zahraničními kancelářemi a vybudovat mezi nimi digitální most, vytvořilo ucelený obrázek o nabídce a poptávce v době koronavirové krize,” uvedl šéf CzechTrade Doležal.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, v jehož gesci běží pomocný program pro maloobchod v maloobchodu COVID – Nájemné, sdílí některé podpory se státní bankou ČMZRB a pojišťovnou rizik EGAP. Jde například o COVID ČMZRB či COVID Plus EGAP. „Pandemie a její dopady nás zaskočily v tom smyslu, že po zavedení národních restrikcí přestal existovat jednotný evropský trh. Museli jsme začít intenzívně komunikovat s kolegy v okolních zemích, abychom zajistili pro obchod propustnost sousedních hranic. Současně se projevila zranitelnost dodavatelských řetězců. Řada dodávek z Číny přestala existovat,” připomněla náměstkyně Tauberová.

Podle Jaroslava Výborného ukázala současná mizérie i nové obchodní příležitosti. „Současná situace otevírá možnosti levně nakupovat, levně zakládat pobočky v zahraničí, stoupá zájem o úvěry na investice v zahraničí,” upozornil Jaroslav Výborný. Česká exportní banka (ČEB) podpořila za čtvrtstoletí svého fungování český vývoz financováním skoro 1900 obchodních případů v objemu 387 miliard korun do 92 zemí světa. „Letošek nám přinesl jak administrativní, tak produktový nápor. Bavíme se s českými exportéry o financování jejich zahraničních zakázek v objemu několika jednotek miliard korun. ČEB tak plní určitou protikrizovou funkci,“ zdůrazňuje Výborný.

V únoru 2020 přijde #3

Seriál E-MEET s pořadovým číslem 3 by měl pokračovat v únoru. „Bylo by fajn, kdyby se tato setkání mohla konat osobně. Ale víme, že je zvládneme i virtuálně,” říká Radomil Doležal. Bezplatné služby agentury byly prodlouženy do 31. března. MPO kvůli letošním omezením a novým agendám navýšilo počet akcí pro rok 2021.

„Chceme posunout kupředu internacionalizaci českých firem ve smyslu jejich působení v cizině. Zaměřit se musíme na malé a střední firmy,” uvedla náměstkyně Tauberová a dodala, že musí pokračovat odstraňovaní obchodních bariér a pronikání do strategických teritorií, jakými jsou Rusko, USA a Mexiko. Zároveň panuje mezi CzechTrade a rezortem průmyslu a obchodu jednota, že je zapotřebí znovu nastolit příklon k nákazou oplocené Evropě, čili návrat k dobře známým trhům. „Cílem je dostat export opět do růstu,” uzavřel debatu Radomil Doležal.

Záznam středeční online debaty 3 ředitelů zahraničních kanceláří

Zdroj: Protext

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme