EGAP pojistila agroexport za 26 miliard. Aktuálně například vývoz piva Bernard do Gruzie

Exportní pojišťovna EGAP dosud podpořila vývoz tuzemských potravinářských a zemědělských firem za víc než 26 miliard korun. Pojišťovna, která si letos připomíná 30 let své existence, informaci oznámila na agrosalonu Země Živitelka v Českých Budějovicích.

Stálici mezi agroexportéry přitom představují české pivovary a výrobci pivovarnických technologií. Nejnovější smlouvu v oboru pojišťovna podepsala v těchto dnech s Rodinným Pivovarem Bernard, a to na pojištění dodávek piva do Gruzie. S budějovickým Budvarem jedná o spolupráci v Izraeli.

Ilustrační fotografie

„Gruzie patří mezi naše hlavní exportní trhy díky spolupráci s importérem, který se specializuje zejména na dovoz sudových prémiových piv. Jsme rádi, že na tomto gastronomicky zajímavém trhu úspěšně prodáváme zejména náš čepovaný světlý a tmavý ležák,“ říká za Rodinný pivovar Bernard vrchní sládek a generální ředitel Josef Vávra.

„Bernard s podporou EGAP v posledních dvou letech vyvezl do zahraničí desítky tisíc hektolitrů piva. Například do Španělska, Bulharska, Maďarska a Slovinska. V minulosti to bylo třeba i daleké Mexiko,“ dodává ke spolupráci předseda představenstva Jan Procházka. „Před zahájením války na Ukrajině jsme rovněž využili pojištění EGAP pro naše dodávky na ruský a ukrajinský trh,“ doplňuje Josef Vávra z pivovaru.

Do Jižní Ameriky ale i Subsaharské Afriky směřovaly v minulosti pojištěné dodávky i národního pivovaru, Budějovického Budvaru, který v současné chvíli vyváží do více než 70 zemí světa. S ním nyní EGAP jedná o pojištění vývozu do oblasti Blízkého východu.

„Jsme rádi, že se Budvar těší úspěchu i daleko za hranicemi, a že si našel své příznivce i v Izraeli. Specifikem tamějšího trhu je nutnost košér certifikátu, který je zapotřebí skrze náročný proces každoročně obnovovat, nicméně nám umožňuje distribuovat Budvar k širším skupinám a zároveň je pro nás určitým puncem té nejvyšší kvality,“ uvádí Renata Pánková, ředitelka Budějovického Budvaru pro exportní trhy.

Českému pivu se ve Španělsku daří

Češi jsou ve světě úspěšní i jako dodavatelé pivovarnických technologií. S podporou EGAP postavili v zahraniční 5 pivovarů a pro stejný počet vyvážejí své technologie z pozice subdodavatele. Od roku 1992, kdy EGAP začal pojišťovat české vývozce, takto podpořila export potravinářských a zemědělských firem v objemu přesahujícím částku 26 miliard korun.

Celkový objem letošního vývozu podpořeného exportní pojišťovnou EGAP dosáhl v pololetí částky 24,6 miliardy korun. To je v meziročním srovnání nárůst o 27 procent, a zároveň o 16 procent víc než v pololetí předkovidového roku 2019. Pojišťovně se letos také daří mimořádně úspěšně vymáhat pohledávky. Během prvních šesti měsíců získala z obchodních případů s pojistnou událostí 1,3 miliardy korun.

Za celou dobu třiceti let svého fungování EGAP podpořila český export přesahující objem 1 bilion korun do 130 zemí světa. Mezi historicky největší obchodní případy patří například modernizace železniční tratě v Ázerbájdžánu. Od roku 2011 tam české firmy s pojištěním EGAP zmodernizovaly přes 900 kilometrů železnice za 750 milionů eur. Dále jsou to vodní elektrárny společnosti Energo-Pro v Gruzii, Bulharsku a Turecku. Loni dokončený projekt Turecké elektrárny Alpaslan 2 v hodnotě 600 milionu dolarů přitom představuje největší českou investici v Turecku od roku 1989 a zároveň největší českou porevoluční investici do vodní energie.

• Teritorium: Česká republika | Gruzie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme