Ekonomiku podpoříme. A počítáme s kritikou, oznámil Olomoucký kraj

Vedení Olomouckého kraje oznámilo záměr pokračovat v naplánovaných investičních akcích. Chce tak pomoci ekonomice, která je kvůli epidemii covid-19 v útlumu. Velkou příležitost pro region vidí hejtmanství v tuzemském cestovním ruchu.

„Nebudeme podnikatelům házet klacky pod nohy tím, že omezíme pro ně tolik potřebné krajské výdaje. Je mi přitom jasné, že kritizováni budeme určitě. Buď za to, že nešetříme, nebo naopak za to, že nepodporujeme projekty víc,“ uvedl Ladislav Okleštěk, hejtman Olomouckého kraje.

Ještě větší devizou než v minulých letech můžou být pro kraj turisticky atraktivní regiony Jeseníků a Hané. Kvůli omezení cestování do zahraničí totiž letos výletníci budou patrně více preferovat právě tuzemské destinace.

Úspory v krajském rozpočtu, do kterého letos v souvislosti s epidemií koronaviru přiteče méně peněz, plánuje hejtmanství hledat tam, kde škrty neomezí investiční aktivity a kvalitu života.

„Zástupci jednotlivých odborů krajského úřadu už hledají místa, kde se dá ušetřit, aniž by to znamenalo zbrzdění ekonomiky či omezení podpory v rámci dotačních titulů,“ dodal Okleštěk. Beze změn má například pokračovat program obnovy venkova, do kterého hejtmanství investuje desítky milionů korun. Pokud už k nějakému omezení v oblasti investic přeci jen dojde, tak pouze jejich přesunutím na pozdější termín, nikoli zrušením.

Tisková zpráva Olomouckého kraje

Další informace hledejte na www.businessinfo.cz/koronavirus

• Témata: Koronavirus

Doporučujeme