Energetika a podpora českých firem: Ministr Síkela míří s podnikateli do USA

Více než 60 zástupců českých firem se zúčastní podnikatelské mise do USA, kterou v následujícím týdnu povede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Navštíví Washington, Austin a San Francisco.

Účastní se především firmy z oblasti informačních a komunikačních technologií, energetiky, leteckého průmyslu a technologií a zdravotnictví. Doprovodnou podnikatelskou misi zajišťuje Hospodářská komora ČR.

Austin, USA

„V USA máme na programu zejména podnikatelská setkání a důležitá bilaterální jednání s mými protějšky ve Washingtonu. V Austinu otevřeme novou zahraniční kancelář agentury CzechTrade a v San Franciscu navštívíme Silicon Valley. Letos si také připomínáme 105 let česko-amerických diplomatických a obchodních vztahů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Hlavním tématem mise bude další spolupráce na poli energetiky a rozvíjení vzájemných obchodních vztahů. Jedná se po delší době o jednu z největších podnikatelských misí do Spojených států.“

Texas může být pro exportéry vstupní branou na americký trh

V Hooverově institutu na Stanfordské univerzitě se ministr Síkela zúčastní kulatého stolu věnovaného energetice. Jménem agentury CzechInvest pak uzavře spolupráci s renomovanou platformou Plug and Play Tech Center, která pomůže v expanzi start-upům. Už loni Plug and Play, vůbec poprvé v historii, investoval do české firmy Talkbase. „Díky nové kanceláři CzechTrade v Texasu otevřeme dveře českým exportérům zejména z oblasti informačních technologií, energetiky nebo aerospace.“

Do USA loni české firmy podle údajů Českého statistického úřadu vyvezly zboží za asi 143 miliard korun, opačným směrem plynulo zboží za 144 miliard korun. Na exportu se nejvíce podílely stroje a dopravní prostředky, počítače, elektronické a optické přístroje nebo plastové výrobky.

Doporučujeme