Export byl v květnu v menším přebytku, než trh očekával

Obchodní bilance zahraničního obchodu ČR skončila v květnu přebytkem 6,3 miliardy korun. To je sice meziročně lepší výsledek, přesto se jedná o číslo, které zaostalo za očekáváním trhů. Ty počítaly s přebytkem 25 miliardy korun.

Na výsledek mělo vliv několik faktorů. „Jedním z pozitivních je nízká srovnávací základna z loňského roku. Export totiž meziročně vzrostl o 41,6 procenta a import o 38,6 procenta. Loni v květnu v ČR a v mnoha dalších zemích platil tvrdý lockdown,“ vysvětluje příčiny statistického výsledku Tomáš Volf ze společnosti Citfin. „Dále to byl rostoucí vývoz v odvětví motorových vozidel. Nepříznivě na saldo obchodu dopadla vyšší cena základních kovů a především ropy a zemního plynu. Ta loni v květnu stála od 20 až 37 dolarů za barel, letos to bylo téměř 70 dolarů,“ pokračuje Volf.

dani daniar / Shutterstock.com

Do Německa vzrostl vývoz meziročně skoro o čtvrtinu

Podle ředitele regionálního centra agentury CzechTrade v Německu Adama Jareše hodnoty nových zakázek českých firem za květen sympaticky rostly a je vidět, že převažují nové zakázky ze zahraničí. Je také patrné, že podíl vývozu do eurozóny dominuje celému vývozu. „Ještě dynamičtěji rostl český vývoz právě do Německa, kam se za první čtyři měsíce letošního roku vyvezlo o 23,9 procenta zboží více než v loni. Svědčí to tak o tom, že se exportérům daří nejrychleji obnovovat vývoz na sousední trhy a Německo, kam i letos míří jedna třetina českého vývozu, je pro české firmy nejdůležitějším a nejstabilnějším odbytištěm,“ uvedl Adam Jareš.

„Roste i poptávka po německém zboží. V dubnu německý export dosáhl objemu vývozu před pandemií. To je dobrá zpráva i pro české vývozce, protože velká část českého zboží vyvezeného do Německa putuje dál do třetích zemí,“ vysvětluje Jareš. Podle něj v době koronavirové krize řada českých firem nakumulovala kapitál a nyní vstupují na německý trh jako investoři. Mnohem více českých firem chce v Německu zakládat vlastní pobočky.

Rizika pro vývozce? Silná koruna i nedostatek surovin

Na české vývozce ale teď čeká několik výzev. „Pokud v dalších měsících bude ČNB zvyšovat sazby avizovaným tempem, tedy dvojí zvýšení do konce tohoto roku a trojí zvýšení v roce 2022, může to do budoucna pro české exportéry znamenat komplikaci. ČNB potřebuje svými kroky dostat inflaci k cílovaným dvěma procentům, čehož dosáhne právě díky vyšší sazbám. Ty však budou nejspíš také znamenat silnější korunu a ta bude ztěžovat postavení českých firem na zahraničních trzích. Firmy se s tím budou muset vypořádat vyšším zájmem o zajištění kurzu pomocí forwardů a dalších hedgových instrumentů,“ míní Tomáš Volf.

Jak se bránit kurzovým rizikům? Pomůže aplikace E-start

Výzvy vidí v následujících měsících také Adam Jareš. „Čeští exportéři mají před sebou asi jedno z nejtěžších období v novodobé historii. Po překonání omezení v důsledku pandemických lockdownů se potýkají s nedostatkem vstupních surovin nebo klíčových dílů. Výrobu omezují velké průmyslové společnosti nejen v ČR, ale i v celé Evropě,“ dodává Jareš.

• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme