Exportmag.cz: Exportéři se stahují z Ruska. Na protest proti agresi i kvůli sankcím

Automobilka Škoda Auto evakuovala své pracovníky z továren v Kaluze i Nižním Novgorodu. Zavírají se Český dům v Moskvě i kanceláře podpůrných agentur. Rubl, ruské banky a celou ekonomiku začínají mezitím drtit sankce za agresi vůči Ukrajině.

Rusko bylo dlouho nejvýznamnějším obchodním partnerem Česka mimo Evropskou unii. Ještě v roce 2020 tam vyvezly české firmy zboží a služby za skoro 100 miliard korun. Loni to bylo už jen necelých 80 miliard.

Už od víkendu začali Rusové ve velkém rychle vybírat úspory a rubly zkoušejí směnit za dolary nebo jinou zahraniční měnu.

Teď se všechno mění. V důsledku ruské invaze na Ukrajinu vzájemný obchod definitivně zmrazí nová vlna sankcí. Už po té předchozí, která následovala po anexi Krymu v roce 2014, začal podíl Ruska jako exportní destinace rychle klesat někam k úrovni pouhých dvou procent na celkovém českém vývozu. Další ranou byznysu byla loni diplomatická krize kvůli kauze Vrbětice.

Čeští vývozci teď budou muset zastavovat obchodování kvůli hospodářské blokádě putinovského režimu ze strany Západu nebo prostě kvůli praktickým problémům. Přerušení byznysu s Ruskem už musel oznámit třeba výrobce traktorů Zetor či některé velké pivovary. Automobilka Škoda Auto z bezpečnostních důvodů stáhla své lidi ze dvou továren, které má přímo na území Ruské federace. „Evakuovala své lidi jak z Kalugy, tak z Nižního Novgorodu. Nyní jsou už v Německu nebo v České republice,“ informoval Vítězslav Pivoňka, velvyslanec ČR v Ruské federaci.

Výrobci traktorů Zetor může válka a sankce negativně ovlivnit až 14 procent celkového obratu.

Další firmy chtějí zablokovat obchod s Rusy dobrovolně z etických důvodů jako vyjádření nesouhlasu s agresí na Ukrajině. Například výrobce zabezpečovacích systémů Jablotron oznámil, že vypne servery a pulty centrální ochrany pro své ruské uživatele. Majitel firmy Dalibor Dědek uvedl pro magazín Forbes, že vteřinu před vypnutím systémů přijde Rusům na mobil zpráva, že důvodem je nesouhlas s agresí na Ukrajině.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Vítězslav Pivoňka aktuálně řídí český zastupitelský úřad na dálku z Prahy a mohl tak osobně informovat české firmy na semináři, který svolalo Ministerstva průmyslu a obchodu. Upozornil, že podpora českým občanům na území Ruska bude nyní výrazně omezena. „Činnost českého domu v Moskvě se bude umrtvovat. Veškerá podpora se posouvá pouze do prostorů zastupitelského úřadu,“ upozornil velvyslanec s tím, že mimo ambasádu nyní nelze garantovat bezpečnost českých občanů.

Své lidi z Ruska stahují také agentury CzechTrade a CzechInvest, v pomoci podnikatelům ale budou pokračovat na českém území.

Exportmag.cz

Které ruské banky jsou vyřazeny z mezinárodního systému SWIFT a které ne?

Jak se podepisuje válka na kurzu české koruny?

Které velké firmy vlastní Rusové v Česku?

Více zdarma v plné verzi článku na sesterském webu EXPORTMAG.CZ.

• Teritorium: Česká republika | Rusko
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme