ExportMag.cz: Z Nizozemska je digitální mozek Evropy. Hledá ale ochranu před kyberzločinci

Do Haagu, který se mění v hlavní evropské město pro boj s kybernetickým zločinem, zamířila v březnu mise českých inovativních firem. Jejich zástupci navštívili centrálu Europolu i největší klastr IT společností. Cíl? Nabídnout české řešení pro kybernetickou bezpečnost.

Centrální digitální mozek Evropy roste v Nizozemsku. Rozvíjí se tam nejrychlejší a nejmodernější digitální infrastruktura ze všech unijních zemí. Ta zahrnuje třeba víc než 200 datových center, druhou největší internetovou ústřednu planety nebo nejrychlejší mobilní internet Evropy s téměř 100procentním pokrytím. Nizozemsko tak naplňuje ambici starého kontinentu vybudovat si vlastní digitální zázemí, které bude do jisté míry nezávislé na amerických datových centrech a zčásti jim bude i zdravě konkurovat.

V Nizozemsku působí až dva tisíce společností, které se zaměřují částečně nebo zcela na problematiku kybernetické bezpečnosti.

Zároveň se Nizozemsko stává zemí vyvolenou pro ITC firmy z dalších členských států EU včetně těch českých. Dvojnásob to platí v segmentu kybernetické bezpečnosti, pro níž se stal v podstatě hlavním městem Evropy nizozemský Haag. Tam sídlí mimo jiné centrála Europolu a její divize zaměřená na boj s kybernetickým zločinem. Ve městě také roste obrovský kybernetický klastr Hague Security Delta (HSD), který spojuje víc než 275 firem a vědeckých či vládních institucí.

Právě do Haagu proto minulý měsíc zamířily české IT firmy v rámci mise, kterou zorganizovaly tamější Zastupitelský úřad ČR a zahraniční kancelář agentury CzechTrade. Akce se zúčastnili zástupci 11 předních inovativních společností a také dvou technických univerzit – ČVUT Praha a VUT Brno…

Více si o šancích pro ITC firmy v Nizozemsku přečtěte v plné verzi článku zdarma na sesterském portálu ExportMag.cz

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme