Nizozemsko chce být jedničkou v kybernetické bezpečnosti

Nizozemsko bývá často označováno za digitální bránu do Evropy, kde má širokopásmové připojení téměř 100 % domácností a firem.

Vzhledem k průvodním negativním jevům, jako je kyberkriminalita nebo digitální špionáž, země zároveň nabízí příležitost pro IT firmy působící v oblasti kybernetické bezpečnosti nebo ochrany kritické infrastruktury. Využila toho i podnikatelská mise deseti českých společností a dvou univerzit.

Ilustrační fotografie

Akci uspořádalo Velvyslanectví České republiky v Haagu ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade. Celkem 22 účastníků mělo v rámci intenzivního programu v Haagu a okolí možnost prezentovat svá řešení relevantním místním partnerům z oblasti municipalit, státní správy, technologických firem, obchodních firem i systémových integrátorů.

Navštívili také Europol/EC3, IoT Forensic Lab Univerzity v Leidenu a firmu KPN, největšího nizozemského poskytovatele telekomunikačních služeb. Tento projekt byl finančně podpořen v rámci programu PROPED.

Optická kabeláž od výrobce z Jihlavska slouží vojskům NATO i armádě Ukrajiny

Ráj datových center

Nizozemsko se stává evropským lídrem v oblasti FinTech, AgTech a technologických řešení mobility a může se pochlubit značným klastrem startupů. Za centra místního ICT sektoru jsou považovány zejména provincie Severní a Jižní Holandsko na jihozápadě země. V amsterdamském regionu (Severní Holandsko) se například nachází téměř třetina evropských datových center a také jedna z největších internetových burz na světě, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Oblast okolo měst Rotterdam a Haag v Jižním Holandsku je pak domovem řady významných odvětví s celosvětovou působností jako life sciences, energetika, námořní a přístavní průmysl, vodní hospodářství nebo zpracovatelský průmysl.

Tato vyspělá ekonomika spolehlivě funguje díky jedné z nejlepších a nejkomplexnějších digitálních infrastruktur na světě, kterou je třeba chránit před stále se zvyšujícím počtem sofistikovaných kybernetických útoků. V roce 2021 například registrovala místní policie celkem více než 11 tisíc kybernetických zločinů, představujících přímé škody v řádu 40 mil. eur.

Haagský region se v uplynulém desetiletí etabloval jako centrum kybernetické bezpečnosti. Nizozemská vláda nedávno založila v Haagu Globální fórum pro kybernetickou expertízu, v němž již sídlí Evropské centrum pro kybernetickou kriminalitu Europolu (EC3) a Komunikační a informační agentura NATO (NCI). Sídlí zde také Hague Security Delta, největší bezpečnostní klastr v Evropě, v němž systémem „Triple Helix“ spolupracují bezpečnostní firmy, vládní agentury a znalostní instituce.

Ilustrační fotografie

Rozpočty na kyberbezpečnost rostou

V Nizozemsku se aktuálně nachází více než 600 firem, primárně se věnujících kybernetické bezpečnosti, 2000 firem se pak touto oblastí zabývá alespoň částečně. Rozpočty firem a institucí na zajištění kybernetické bezpečnosti se tak pohybují již okolo 10 % celkových rozpočtů na IT a rok od roku rostou.

V roce 2018 zveřejnilo Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCSC) aktualizaci Národní strategie kybernetické bezpečnosti. Dokument nastiňuje dlouhodobý pohled vlády na kybernetickou bezpečnost a stanovuje konkrétní opatření pro boj s kybernetickými hrozbami. V letošním státním rozpočtu tak byla NCSC alokována částka ve výši 7 mil. eur. Kromě toho se vláda rozhodla přímo investovat na různé projekty posílení digitální bezpečnosti dalších 16 mil. eur, což vede k celkovému rozpočtu přesahujícímu 23 mil. eur na ochranu kritické infrastruktury země.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Haagu (Nizozemsko). Autor: Stanislav Beneš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Nizozemsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Software a ICT služby

Doporučujeme