Firemních bankrotů ubývá, je jich méně než loni. Úpadků podnikatelů je naopak víc

Za první čtvrtletí zbankrotovalo v Česku celkem 168 firem, což je o jedenáct procent méně než ve stejném období roku 2024. Zároveň bylo podáno 239 insolvenčních návrhů. Také toto číslo je nižší než loni.

Jen v březnu bylo v České republice vyhlášeno 56 bankrotů obchodních společností a podáno 85 insolvenčních návrhů. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

„Z hlediska počtu bankrotů jsou české podniky ve velmi dobré kondici. Přestože se v okolních zemích  počet bankrotů firem zvyšuje, trend v České republice je odlišný. U bankrotů i insolvenčních návrhů předpokládáme v následujících měsících spíše stagnaci bez větších výkyvů. Prostředí se vyznačuje poměrně nízkým počtem zaniklých firem a také nízkou mírou nesplácených úvěrů,“ komentuje letošní statistiky analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Největší společností dle kategorie obratu, u které byl v březnu vyhlášen bankrot, je Witty, velkoobchod s počítačovým a komunikačním zařízením. Společnost je od srpna 2023 evidována jako nespolehlivý plátce DPH. Insolvenční návrh na ni podala v září 2023 Česká spořitelna.

Bankrotů podnikatelů přibývá, v únoru jich bylo nejvíc od června 2023

Největší společností v insolvenčním řízení je pak LM operations provozující herny, kasina a sázkové kanceláře. Mezi dalšími velkými podniky v insolvenčním řízení je také úvěrová společnost Fair Credit, Media Master ze skupiny Jaromíra Soukupa nebo ČKD Blansko s ruskými vlastníky.

V březnu bylo nejvíce bankrotů firem vyhlášeno v Praze (26), v Jihomoravském (11) a Moravskoslezském kraji (4). Na Vysočině nebyl v březnu vyhlášen žádný firemní bankrot, v Jihočeském kraji pouze jeden.

Nejlépe je na tom Středočeský kraj

Za posledních dvanáct měsíců připadlo nejvíce úpadků na deset tisíc aktivních společností v Moravskoslezském a Karlovarském kraji (shodně 19), tedy ve dvou krajích, ve kterých se počet bankrotů meziročně zvýšil, zatímco v ostatních klesl. Nejnižší míru bankrotů firem vykázal Středočeský kraj, kde na 10 tisíc společností připadlo pouze 8 případů. Jen o jeden více to bylo v Jihočeském kraji.

Z hlediska odvětví bylo v březnu vyhlášeno nejvíce úpadků v odvětví obchodu (16), ve zpracovatelském průmyslu (11) a odvětví nakládání s nemovitostmi (7). Za posledních 12 měsíců připadlo nejvíce případů na 10 tisíc registrovaných firem v dopravě a skladování (21), ve zpracovatelském průmyslu a ostatních činnostech (shodně 19).

Nejnižší míru úpadků zaznamenalo již tradičně odvětví poskytování služeb ve vzdělávání, ve zdravotnictví a v sociální oblasti (4).

Bankrotů podnikatelů (fyzických osob) je naopak víc

V případě fyzických osob je ale situace odlišná než u firem. V březnu bylo v Česku vyhlášeno 484 bankrotů podnikatelů a zároveň bylo podáno 502 návrhů na jejich úpadek.

Ke konci prvního čtvrtletí zbankrotovalo 1 407 podnikatelů, mezičtvrtletně o 22 % více. Také bylo podáno více insolvenčních návrhů, a to o 12 procent

„V prvním čtvrtletí letos zbankrotovalo více podnikatelů než v kterémkoliv lońňském čtvrtletí. Zároveň zde pozorujeme i vyšší počet insolvenčních návrhů, takže lze očekávat růst počtu  bankrotů v následujících měsících. Poměrně rychlý růst počtu bankrotů je do určité míry ovlivněn znatelně nižším počtem bankrotů v loňském prosinci. Trend je u fyzických osob podnikatelů odlišný od firem,“ popisuje Věra Kameníčková.

Nejvíce bankrotů podnikatelů bylo v březnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (65), ve Středočeském kraji (59) a v Praze (58), nejméně naopak na Vysočině (15), v Pardubickém kraji (18) a ve Zlínském kraji (20).

Za posledních 12 měsíců připadlo nejvíce případů na 10 tisíc aktivních podnikatelů v Karlovarském (80), Ústeckém (76) a Libereckém kraji (70), nejméně pak ve Zlínském kraji a Praze (shodně 33) a ve Středočeském kraji (34). Z dlouhodobého hlediska se pořadí krajů dle míry úpadků výrazně nemění.

Nejhorší čísla v březnu zaznamenalo odvětví stavebnictví (118 úpadků), zpracovatelský průmysl (68) a ostatní činnosti (65). Na 10 tisíc subjektů připadlo v posledních 12 měsících nejvíce případů v odvětví dopravy a skladování (65), ve stavebnictví (42) a ostatních činnostech (32).

Nejnižší počet bankrotů na 10 tisíc podnikatelů vykázalo odvětví vzdělávání, zdravotnických a sociálních služeb (7) a informační a komunikační technologie (8).   

Redakčně upravená tisková zpráva CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme