Firma a Živnostník roku 2023: Na Olomoucku vítězí umělecké ruční vyšívání a strojírenství

V podnikatelské soutěži Firma roku 2023 uspěla v Olomouckém kraji společnost ZLKL zabývající se strojírenskou výrobou, obráběním a tvářením kovů. Mezi živnostníky se na nejvyšší příčku probojovala Libuše Strachotová, která se věnuje uměleckému vyšívání.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání zvítězila Olga Gřundělová se svou výrobou máslových trubiček.

Ladislav Brázdil (ZLKL) a Libuše Strachotová. Foto: Communa

Vítězka vyšívá prapory, vlajky i stuhy

Vítězná živnostnice Libuše Strachotová se zabývá textilní výrobou, a to konkrétně výrobou vyšívaných praporů, vlajek, znaků a stuh, případně i církevních či jiných vyšívaných výrobků.

Vyšívá také repliky starých zničených praporů nebo starší prapory restauruje nebo renovuje. Zákazníky jsou zejména sbory dobrovolných hasičů, sokolské tělocvičné jednoty, junácké a skautské spolky nebo obce.

Vítězka se vyučila ruční vyšívačkou na Škole uměleckých řemesel v Praze. Podnikat v textilní výrobě začala v roce 1989, v té době na ohlášku. Poptávka po vyšívaných praporech a vlajkách pro hasičské sbory, sokoly a obce však vzrostla hlavně po revoluci, a tak se její podnikání zaměřilo hlavně na výrobu těchto uměleckých výrobků.

Bezlepkový pekař a MARLENKA vládnou Moravskoslezskému kraji

„V naší dílně dosud vzniklo přes dva tisíce praporů, vlajek, znaků a stuh pro hasiče, sokoly, junáky či obce,“ říká Libuše Strachotová. Nejdůležitější je pro ni dobrý pocit zákazníků, aby byli spokojení nejen s výsledným vyšívaným dílem, ale také s celkovým přístupem ze strany zhotovitele. Velký boom přinesla výstava v roce 2022, kde mohli lidé práci vidět naživo, ale také měli příležitost dozvědět se něco ze současnosti i historie řemesla.

„Rozhodlo to, že je skoro jediná ve svém oboru. Zároveň spolupracuje se svými dvěma dcerami a už i vnukem. Její živnost je o udržování tradic, což je důležité. Je dobré podporovat řemeslo, speciálně, když je mizející. Vítězná živnostnice má ve své práci nezdolnou výdrž. Dává nový život zanikajícímu oboru i předmětům,“ hodnotí vítězku za porotu Tomáš Beseda z MONETA Money Bank.

Druhé místo obsadila Olga Gřundělová, která vyrábí staroměstské máslové trubičky. Na třetí příčku dosáhla Milena Hesová věnující se poradenství a aktivizačním programům pro seniorskou populaci.

Mezi zákazníky rodinné firmy jsou Siemens či Daimler

Vítězná společnost ZLKL nabízí svým zákazníkům širokou škálu strojírenských činností, konkrétně obrábění, lisování, svařování, povrchové úpravy, 3D kontrolu kvality a také vývoj a konstrukci. Díky své komplexnosti, kvalitě, schopnosti rychle reagovat na požadavky klienta a přijatelným cenám dlouhodobě roste tržbami i počtem zaměstnanců.

Dodává především do nadnárodních koncernů, jako je Emerson, Siemens, Miele, Daimler a mnoho dalších firem. Přibližně 60 procent výroby směřuje na export, hlavním odbytištěm je po České republice Francie a Německo.

Firma a Živnostník roku 2023: Na Vysočině zazářili včelař a výrobci optoelektroniky

Většina výrobků nachází své použití v elektrotechnickém, vodohospodářském a v automobilovém průmyslu. „Náš zákazník má většinou přesnou představu o tom, co chce, abychom mu vyrobili. Dostaneme výkres, velikost série, navrhneme technologický postup, provedeme homologaci, a pak se pustíme do výroby,“ říká jednatel vítězné společnosti Ladislav Brázdil.

Jelikož je portfolio strojírenské výroby široké, je firma u svých zákazníků oblíbená pro pestrou nabídku služeb. S některými zákazníky je v dlouhodobém vztahu a podílí se i na vývoji produktu. U jednotlivých projektů má speciální zlepšovatelský tým technologů, jejichž cílem je zrychlit, zjednodušit a zlevnit výrobu každého dílu při zachování vysoko nastavených kvalitativních požadavků.

„Za firmou je velký příběh. Je to rodinná firma, která dnes dosahuje miliardového obratu. Má špičkové klienty, v poslední době se velmi rychle rozvíjí. Otec v rodinné firmě dovedl motivovat v podnikání své syny a jejich manželky. Je to o špičkové strojařině, firma je regionálním patriotem, podporuje místní školy. Obnovuje také místní brownfield,“ popisuje porotce Lukáš Orság z PwC Česká republika.

Pomyslné stříbro získala společnost Zemědělské družstvo Unčovice, moderní zemědělský podnik. Bronz si z Olomouce odváží firma ABO valve, výrobce průmyslových armatur.

Slavnostní vyhlášení v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sděluje Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Olomouckého kraje:

1. ZLKL, s. r. o. – strojírenská výroba, obrábění a tváření kovů (Loštice)
2. Zemědělské družstvo Unčovice – moderní zemědělský podnik (Litovel)
3. ABO valve, s.r.o. – výroba průmyslových armatur (Olomouc)

MONETA Živnostník roku 2023 Olomouckého kraje:

1. Libuše Strachotová – umělecké vyšívání praporů, znaků a stuh (Postřelmov)
2. Olga Gřundělová – výroba staroměstských máslových trubiček (Staré Město)
3. Milena Hesová – poradenství a aktivizační programy pro seniorskou populaci
(Bystrovany)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Olomouckého kraje:

Olga Gřundělová – výroba staroměstských máslových trubiček (Staré Město)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Olomouckého kraje:
Designfoods s.r.o. – výroba delikates dle tradičních receptur (Zábřeh)

Medailonky vítězných firem

ZLKL, s. r. o. – Loštice
strojírenská výroba, obrábění a tváření kovů
www.zlkl.cz

Svým zákazníkům nabízí širokou škálu strojírenských činností, konkrétně obrábění, lisování, svařování, povrchové úpravy, 3D kontrolu kvality a také vývoj a konstrukci. Díky své komplexnosti, kvalitě, schopnosti rychle reagovat na požadavky klienta a přijatelným cenám dlouhodobě roste tržbami i počtem zaměstnanců. Dodává především do nadnárodních koncernů, jako je Emerson, Siemens, Mielle, Daimler a mnoha dalších firem. Přibližně 60 procent výroby směřuje na export, hlavním odbytištěm je po České republice Francie a Německo. Většina výrobků nachází své použití v elektrotechnickém, vodohospodářském a v automobilovém průmyslu. „Náš zákazník má většinou přesnou představu o tom, co chce, abychom mu vyrobili. Dostaneme výkres, velikost série, navrhneme technologický postup, provedeme homologaci a pak se pustíme do výroby,“ sděluje jednatel Ladislav Brázdil. Jelikož je portfolio strojírenské výroby široké, je firma u svých zákazníků oblíbená pro pestrou nabídku služeb. S některými zákazníky je v dlouhodobém vztahu a podílí se i na vývoji produktu. U jednotlivých projektů má speciální zlepšovatelský tým technologů, jejichž cílem je zrychlit, zjednodušit a zlevnit výrobu každého dílu při zachování vysoko nastavených kvalitativních požadavků.

Zemědělské družstvo Unčovice – Litovel
moderní zemědělský podnik
www.zduncovice.cz

„Jsme střední zemědělský podnik zabývající se rostlinnou a živočišnou výrobu s důrazem na precizní a udržitelné zemědělství. Podnikáme již desítky let,“ informují zemědělci z Unčovic. Za posledních deset let zde došlo k výraznému posunu v modernizaci stájí, strojového parku i vytváření dobrého pracovního prostředí pro zaměstnance. Úkolem zemědělského podniku je zajištění kvalitní české suroviny za přijatelné ceny pro následné zpracování ve výrobě českých lokálních potravin. Mezi zákazníky jsou především firmy, které zpracovávají zemědělské produkty. Družstvo dodává cukrovou řepu do cukrovarů, potravinářskou pšenici do mlýnů, sladovnický ječmen do sladoven, zeleninu do konzerváren, mléko do mlékárny a vepřové maso do výroben uzenin. Klade důraz na krátké dodavatelské řetězce, a to především tím, že dodává do provozů s tuzemskými majiteli. Důležitá je kvalita produkce. Je velmi aktivní v přibližování zemědělství dětem i široké veřejnosti, pořádá exkurze, dny otevřených dveří. Firma by přivítala, kdyby v zemědělství byly podpory zrušeny všude v Evropě a fungoval normální trh.

ABO valve, s.r.o. – Olomouc
výroba průmyslových armatur
www.abovalve.com

„Jsme největší výrobci motýlkových uzavíracích klapek v České republice. Formujeme budoucnost a fungování mnoha průmyslových odvětví, jehož součástí je regulace vody, vzduchu, olejů, paliv nebo chemikálií,“ prozrazují zástupci společnosti. Firma vyrábí již třicet let. Zákazníky jsou podniky z různých průmyslových odvětví, která se zabývají regulací vody, vzduchu, olejů, potravin, paliv či chemikálií. Snaží se pro firmy být dobrým rádcem a nabídnout jim to nejlepší řešení. Má vlastní inovační centrum. Neustále rozšiřuje produktovou řadu o výrobky vhodné do náročnějších a agresivnějších
pracovních podmínek. Umí vyrobit v České republice špičkové produkty a zároveň doporučit nejvhodnější armaturu pro dané použití. Za největší obchodní úspěch považuje projekt odsolovacího zařízení v Singapuru. V současnosti má 118 zaměstnanců. V posledním roce se zaměřuje na rozvoj prodejů v Americe. Dalším cílem v příštích pěti letech je otevření poboček v Africe a Austrálii.

Trojice nejlepších živnostníků

Libuše Strachotová – Postřelmov
umělecké vyšívání praporů, znaků a stuh
www.strachotovy.cz

Zabývá se textilní výrobou, a to konkrétně výrobou vyšívaných praporů, vlajek, znaků a stuh, případně i církevních či jiných vyšívaných výrobků. Vyšívá také repliky starých zničených praporů nebo tyto starší prapory restauruje nebo renovuje. Zákazníky jsou zejména sbory dobrovolných hasičů, sokolské tělocvičné jednoty, junácké a skautské spolky nebo obce. Vyučila se ruční vyšívačkou na Škole uměleckých řemesel v Praze. Podnikat v textilní výrobě začala od roku 1989, v té době na ohlášku. Poptávka po vyšívaných praporech a vlajkách pro hasičské sbory, sokoly a obce však vzrostla hlavně po revoluci, a tak se její podnikání zaměřilo hlavně na výrobu těchto uměleckých výrobků. „V naší dílně dosud vzniklo přes dva tisíce praporů, vlajek, znaků a stuh pro hasiče, sokoly, junáky či obce,“ říká živnostnice. Nejdůležitější je pro ni dobrý pocit zákazníků, aby byli spokojení nejen s výsledným vyšívaným dílem, ale také s celkovým přístupem ze strany zhotovitele. Velký boom přinesla výstava v roce 2022, kde mohli lidé její práci vidět naživo, ale také dostali šanci dozvědět se něco ze současnosti a také z historie řemesla.

Olga Gřundělová – Staré Město
výroba staroměstských máslových trubiček
www.trubicka.cz

Již více než třicet let se zabývá výrobou staroměstských máslových trubiček. V 90. letech po rodičovské dovolené se rozhodla, že se již nevrátí k původní profesi, kdy pracovala v chemické laboratoři textilky. „Celé toto sladké podnikání začalo doma v kuchyni ve Starém Městě. Dost lidí mě
od toho odrazovalo. Vsadila jsem však na to, že jejich příprava není jednoduchá. Základem je kvalitní těsto, které se musí důkladně spojit, vyválet a hodiny odležet,“ popisuje Olga Gřundělová. První várky trubiček na prodej mířily ke známým. Živnost se ale poměrně rychle rozjela. Od roku 2016 proběhla významná přístavba s modernizací celého procesu od pečení až po expedici zboží ke klientům. Zákazníky jsou lidé téměř všech věkových kategorií, turisté, svatebčané, studenti, běžní návštěvníci cukráren a obchodů, kam zboží zaváží. Nejdůležitější je pro ni zachování kvalitního výrobku, pro který se budou lidé rádi vracet. Od konkurence se odlišuje nezaměnitelnou chutí a v kvalitě vstupních surovin.

Milena Hesová – Bystrovany
poradenství a aktivizační programy pro seniorskou populaci

Věnuje se poradenství v sociální oblasti, práci se seniory a pro seniory. „Jako předsedkyně Krajské rady seniorů mám k seniorům velmi blízko. Připravuji a organizuji různé aktivizační programy cílené na zdravé stárnutí, s cílem aktivizovat seniory bez ohledu na věk,“ říká Hesová. Naplno se věnuje seniorům, připravuje pro ně aktivizační programy vzdělávací, kulturní, sportovní, rekondiční i poznávací. Je přesvědčená, že kvalita života seniorů je vizitkou nás všech. Její snahou je zvyšování kvality duševního i fyzického života seniorů s důrazem na zamezování sociálního vyloučení právě z důvodu vysokého věku. Za největší úspěch považuje ocenění, kdy v roce 2021 získala Cenu Rady vlády pro seniory a stárnutí populace v kategorii osobnost – neprofesionál. Podniká úspěšně dvaatřicet let. Jejím cílem je, aby po ni zůstala stopa dobra a má pocit, že v tomto ohledu má už dávno splněno.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme