Firma a Živnostník roku 2023: V metropoli se blýskli výrobce membrán a drátenice

Titulem Firma roku 2023 Hlavního města Prahy se pyšní společnost MEGA, která se věnuje se vývoji a výrobě membrán. Živnostníkem roku se v metropoli stala Anna Benešová, výrobce a prodejce drátovaných autorských šperků.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězila fotografka a retušérka Mia Křížková.

Luboš Novák (MEGA) a vítězná živnostnice Anna Benešová. Foto: Communa

Umělecké šperky od drátenice

„Jsem drátenicí, věnuji se práci s kovem. Vytvářím vlastní linie autorských drátovaných šperků, převážně z mědi, doplněné polodrahokamy a dalšími materiály,“ říká vítězná živnostnice Anna Benešová.

Při své tvorbě vychází z tradičních drátenických technik, které přetváří do moderní podoby. Původní drátenické řemeslo zůstává nejen zachováno, ale zároveň roste do své současné, živé podoby. V nedávné době se ve své tvorbě posunula k práci s drahými kovy.

Své autorské šperky vyrábí Benešová převážně na zakázku a přizpůsobuje je přáním svých klientů. Klade důraz na osobní přístup a své šperky prezentuje pod vlastní značkou, v pečlivě vytvořeném autorském designu. Technika drátování je původně užitnou technikou na spravování hrnců, misek a výrobu základních pomůcek do domácnosti.

Firma a Živnostník roku 2023: Ve středních Čechách kralují chemický výzkum a agroturistika

Podnikatelským cílem vítězky je zachování starého řemesla díky jeho transformaci do nové podoby. Na konci minulého roku také založila Český spolek dráteníků. Své drátované šperky nabízí po celém světě od Česka, Německa, Norska, Francie, po Hong Kong a USA.

„Oživuje staré řemeslo do moderní formy. Kromě vlastního tradičního rukodělného řemesla má tisíce následovníků po celém světě. Je to ukázka, že taková živnost může dobře fungovat i v digitálním světě. Do drátenictví zapojuje i drahé kovy a nabízí šperky v hodnotě až stovek tisíc korun. Její schopnosti jsou známé i ve Spojených státech amerických, kde se jejím prostřednictvím dozvěděli o českém řemesle,“ hodnotí vítězku za porotu Vladimír Vomáčka z MONETA Money Bank.

Pomyslné stříbro mezi živnostníky získala fotografka a retušérka Mia Křížková. Třetí příčku vybojovala galeristka a kavárnice Martina Machalíčková.

Příběh vítězné firmy se píše už 40 let

Vítězná firma MEGA se zabývá membránovými procesy, povrchovými úpravami, ekologickými službami a úpravou vody. Elektromembránová separace založená na vlastních membránách přináší podnikům profit díky zpětnému získávání cenných složek a menšímu množství vzniklého odpadu.

V oboru průmyslových povrchových úprav dodává zákazníkům v Česku a na Slovensku materiály, technologie a služby založené na kataforéze, tedy lakování ponorem, a dalších moderních technologiích. V segmentu ekologických služeb využívá hlubokých znalostí hydrogeologie a také vlastní patentované metody pokročilých sanací. Navrhuje a realizuje také kompletní technologie na klíč pro úpravu pitné vody i pro úpravu průmyslových a odpadních vod.

„Příběh společnosti se začal psát hluboko v minulosti v Československu, když jsem zkoumal v rámci uranového průmyslu čištění vody kontaminované chemickou těžbou. Unikátní membrána, která byla vyvinuta v roce 1985, se ukázala jako klíčová pro separaci roztoků v mnoha průmyslových odvětvích,“ sděluje majitel společnosti Luboš Novák.

Na Hradecku jsou šampióny lektorka a výrobce hodinek

Portfolio zákazníků je velmi široké, od velkých průmyslových závodů přes malé potravinářské podniky až po municipality, a to jak v tuzemsku, tak v zahraničí. V oboru povrchových úprav díky moderní technologii kataforézy prodlužuje firma životnost takto ošetřených předmětů, ať jsou to osobní auta, autobusy, zemědělská technika, bílé spotřebiče nebo například radiátory.

„Navzdory velmi technickému oboru porota ocenila, že se vítěz věnuje technologiím 21. století. Zapojuje se svými membránami skvěle do cirkulární ekonomiky. Do budoucna se bez membránových technologií neobejdeme, a to v celosvětovém měřítku. Velmi důležitý je osobní příběh vlastníka společnosti,“ popisuje porotce Igor Wotke z PwC Česká republika.

Druhé místo v krajském klání obsadila společnost ALBI Česká republika, výrobce dárků a her pro každého. Bronz si odváží firma Fruitisimo group, evropská síť prodejen se zdravými nápoji.

Slavnostní vyhlášení v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sděluje Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Hlavního města Prahy:

1. MEGA a.s. – vývoj a výroba membrán (Praha 9)
2. ALBI Česká republika a.s. – dárky a hry pro každého (Praha 8)
3. Fruitisimo group s.r.o. – evropská síť prodejen se zdravými nápoji (Praha 9)

MONETA Živnostník roku 2023 Hlavního města Prahy:

1. Anna Benešová – výroba a prodej drátovaných autorských šperků (Praha 2)
2. Mia Křížková – fotografka, retušérka (Praha 2)
3. Martina Machalíčková – galeristka a kavárnice (Praha 21)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Hlavního města Prahy:

Mia Křížková – fotografka, retušérka (Praha 2)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2023 Hlavního města Prahy:

PLASTIA s.r.o. – samozavlažovací nádoby a další zahradnické potřeby (Praha 4)

Medailonky vítězných firem

MEGA a.s. – Praha 9
vývoj a výroba membrán
www.mega.cz

Společnost se zabývá membránovými procesy, povrchovými úpravami, ekologickými službami a úpravou vody. Elektromembránová separace založená na vlastních membránách přináší firmám profit díky zpětnému získávání cenných složek a menšímu množství vzniklého odpadu. V oboru průmyslových povrchových úprav dodává zákazníkům v ČR a na Slovensku materiály, technologie a nabízí služby založené na kataforéze, tedy lakování ponorem, a dalších moderních technologiích. V segmentu ekologických služeb využívá firma jednak hlubokých znalostí hydrogeologie a také vlastní patentované metody pokročilých sanací. Navrhuje a realizuje také kompletní technologie na klíč pro úpravu pitné vody i pro úpravu průmyslových a odpadních vod. „Příběh společnosti se začal psát hluboko v historii v Československu, když jsem zkoumal v rámci uranového průmyslu čištění vody kontaminované chemickou těžbou. Unikátní membrána, která byla vyvinuta v roce 1985, se ukázala jako klíčová pro separaci roztoků v mnoha průmyslových odvětvích,“ říká majitel Luboš Novák. Portfolio zákazníků je velmi široké, od velkých průmyslových závodů přes malé potravinářské podniky až po municipality, a to v tuzemsku i v zahraničí. V oboru povrchových úprav díky moderní technologii kataforézy prodlužuje MEGA životnost takto ošetřených předmětů, ať jsou to osobní auta, autobusy, zemědělská technika, bílé spotřebiče nebo například radiátory.

ALBI Česká republika a.s. – Praha 8
dárky a hry pro každého
www.albi.cz

Příběh společnosti začal roku 1991. Dva vysokoškoláci tehdy dostali nápad, jak snadno a zábavně vydělat první peníze. Na kolejích vyndali z pantů dveře skříňky, v trafice nakoupili po jedné koruně tisíc pohlednic, a s tímto vybavením vyrazili na Staroměstské náměstí. Stačilo jen najít dobré místo, vystavit pohlednice na dvířka skříňky jako do výlohy, a „cosi velkého“ na sebe nenechalo dlouho čekat. „Vyvíjíme, vyrábíme a přinášíme zábavné i poučné hry, voňavé svíčky, mazlivé plyšáky, párty sortiment, unikátní koncept interaktivních knih Kouzelné čtení nebo třeba přáníčka pro každou příležitost,“ sdělují zástupci společnosti. Firma má osmadvacet vlastních prodejen po celé České republice i široké zastoupení ve velkoobchodním prodeji. Provozuje dvě zážitkovky, ve kterých pořádá narozeninové oslavy, speciální programy pro školy a družiny. Firma vyrábí a prodává dárky pro každého člena domácnosti bez rozdílu věku a pohlaví. V loňském roce na trh uvedla novou verzi interaktivní Albi tužky z koncepce Kouzelné čtení s bluetooth připojením, ergonomickým tvarem vyvinutým speciálně pro nejmenší a dalšími zlepšeními na základě zpětné vazby od zákazníků. Kromě České republiky, Slovenska a Polska expanduje s produkty do Rumunska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska a Bulharska. Chystá se také vstoupit na skandinávský trh.

Fruitisimo group s.r.o. – Praha 9
evropská síť prodejen se zdravými nápoji
www.fruitisimogroup.com

Vyrábí a prodává zdravé nápoje. V síti vlastních a franšízových prodejen připravuje před zraky zákazníků čerstvé šťávy a další zdravé nápoje doplněné o ovocné sorbety a zdravé svačiny. „Nápad na založení vznikl při pracovním pobytu v USA během studia na Vysoké škole ekonomické v roce 2001. V roce 2003 se otevřela první prodejna v OC Flóra a díky ohlasu zákazníků se investované prostředky rychle vrátily a mohli jsme otevřít další prodejnu,“ informují zástupci firmy. Díky rychlému rozvoji obchodních center v České republice se podařilo během pěti let dosáhnout otevření deseti prodejen. Dalším významným milníkem byla expanze na Slovensko a také spuštění franšízingu. V roce 2015 expanduje firma do Maďarska, kde nyní má deset prodejen. V roce 2022 se objevuje příležitost na expanzi do Rakouska a Polska, o rok později do Německa. Celkově pro společnost pracuje šest stovek zaměstnanců. Ultimátním cílem je vybudovat z Fruitisima světovou značku se zdravými nápoji.

Trojice nejlepších živnostníků

Anna Benešová – Praha 2
výroba a prodej drátovaných autorských šperků
www.monsterance.com

„Původně jsem drátenicí, věnuji se práci s kovem. Vytvářím vlastní linie autorských drátovaných šperků, převážně z mědi, doplněné polodrahokamy a dalšími materiály,“ sděluje vítězka. Při své tvorbě vychází z tradičních drátenických technik, které přetváří do atraktivní moderní podoby. Tak zůstává původní drátenické řemeslo nejen zachováno, ale zároveň roste do své současné, živé podoby. V nedávné době se ve své tvorbě posunula k zlatnickým postupům a k práci s drahými kovy. Své autorské šperky vyrábí převážně na zakázku a přizpůsobuje je přáním svých klientů. Klade důraz na osobní přístup a své šperky prezentuje pod vlastní značkou, v pečlivě vytvořeném autorském designu. Technika drátování je původně užitnou technikou na spravování hrnců, misek a výrobu základních pomůcek do domácnosti. Z této techniky našich předků vychází a používá ji v mírně změněné podobě na výrobu uměleckých šperků. Jejím podnikatelským cílem je zachování starého řemesla díky jeho transformaci do nové podoby. Na konci minulého roku založila Český spolek dráteníků. Své drátované šperky vyváží například do Německa, Norska, Francie, Hong Kongu či USA.

Mia Křižková – Praha 2
fotografka, retušérka
www.miaphotovisage.com

„Jsem profesionální fotografka zaměřená na beauty fotografii a retuš. Často fotím známé osobnosti, herce, zpěváky. Moje retuš je specifická hlavně tím, že jednu fotografii mi trvá upravit tři až šest hodin,“ popisuje Křižková. Všechny klienty si až na výjimky líčí, češe, fotí a retušuje sama. Díky tomu, že je velmi pečlivá a orientovaná na detail ji začaly vyhledávat známější osobnosti. Má několik typů zákazníků. Jedna skupina jsou známé osobnosti, které považují diskrétnost a profesionalitu za nejdůležitější a chtějí zároveň perfektně upravené fotografie. Pak jsou to firmy s pečující nebo dekorativní kosmetikou, beauty kosmetická studia, celkově firmy, které potřebují odprezentovat šperky, kosmetiku nebo podobné produkty s modelkou. A pak jsou to běžní lidé, kteří chtějí mít výjimečné fotografie, které jsou upravené podobně dokonale jako titulky magazínů. Od konkurence se odlišuje svou neutuchající touhou stále se posouvat a zlepšovat a v pečlivosti, se kterou dělá každou fotku.

Martina Machalíčková – Praha 21
galeristka a kavárnice
www.cafegaleriezelenydum.cz

Již sedmým rokem provozuje galerii soudobého umění s kavárnou. V rámci galerie pořádá pravidelné výstavy zahájené vernisáží, koncerty, přednášky, workshopy s výtvarníky. V kavárně má originální receptury a vše si zde dělají sami. Vsadila na kvalitu, prémiové suroviny, ze kterých dělá zákusky, slané i sladké vafle či zmrzliny, jsou samozřejmostí. Kvalitní výtvarníky nevybírá podle trendů, ale podle toho, zda umí. „Původní záměr byl, aby se v prostorách kavárny i galerie hosté cítili dobře, příjemně a jako mezi přáteli. Hostů si vážíme a rozmazlujeme je,“ říká galeristka. Café Galerie Zelený Dům je vnímán jako nejlepší kulturní centrum v širokém okolí. Začíná snídaněmi podle rodinných receptů, dále připravuje mnoho druhů těch nejvybranějších zákusků a dortů, dělá i slavnostní dorty. Ráda se inspiruje zahraničními cukráři. Úžasná vína se vozí přímo z Itálie, káva, kterou s mužem vybírali minimálně tři měsíce, je z Terstu. Začala pořádat různé společenské akce, jako jsou koncerty, přednášky, workshopy s výtvarníky či degustace.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

Doporučujeme