Firma a Živnostník roku: Na Vysočině slaví vítězství úprava vody a trenérka mozku

Firmou roku 2022 kraje Vysočina se stala společnost VODASERVIS zabývající se technologiemi na úpravu pitné vody a výrobou nerezových a plastových vodárenských zařízení. Titul Živnostník roku 2022 vybojovala Eva Fruhwirtová, která provozuje mozkohernu.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přesto to nevzdali, zvítězil Libor Smejkal, který pořizuje videodokumenty s národopisnou tématikou.

Eva Fruhwirtová a Martin Trnka (VODASERVIS)

Mozkohračky pro trénink mysli

Vítězná živnostnice Eva Fruhwirtová provozuje první a jedinou českou Mozkohernu, která se nachází v Třebíči. „Fascinuje nás mozek a vše, co dokáže. Vytváříme programy pro zábavné trénování mozku a k tomu používáme mozkohračky a neurotechnologie,“ říká vítězka.

Programy připravuje jednak v Mozkoherně v Třebíči, ale také jezdí po celé České republice a po Slovensku – do škol, do firem, do domovů pro seniory. Mozek ji fascinoval už od vysoké školy a tento zájem se stupňoval při práci projektového manažera, mediálního koordinátora a tiskové mluvčí. Hledala odpověď na to, jak můžeme mozek rozvíjet, aby to nebyla nuda a oslovilo to děti ve škole i manažery ve firmách. A také, aby bylo možné pomoci seniorům a hendikepovaným. Investovala do moderních neurotechnologií, jako je například Mindball.

Firma a Živnostník roku: Na Jihu Moravy zvítězila výroba tlumičů a umělecký kovář

V České republice jsou tyto unikátní přístroje jen dva. Neustále zkouší nové metody, hry a způsoby, jak mozek rozvíjet. Zákazníky jsou rodiny s dětmi, mladé páry a také prarodiče se svými vnoučaty. Programy, které realizuje mimo Třebíč, jsou většinou pro školy a pro firemní kolektivy.

„Je mi ctí, že paní Fruhwirtová získala první místo v krajském kole v kategorii Živnostník roku za Vysočinu. Prezentace i předmět podnikání je hodně zajímavý a prospěšný celé společnosti,“ okomentovala vítěze za porotu Jaroslava Fialová z MONETA Money Bank.

Druhé místo vybojoval Petr Špaček, který chová včely a vyrábí včelí produkty. Na stupních vítězů skončila i Ludmila Pospíšilová se svojí biofarmou.

Rodinná firma táhne za jeden provaz

Vítězná společnost VODASERVIS se věnuje technologiím na úpravu pitné vody, výrobě nerezových a plastových vodárenských zařízení, vodárenských filtrů, provzdušňovačů, mobilních úpraven vody i nádrží pro úpravu vody. Nabízí také související služby, jako jsou technologické projekce, montáže potrubního vystrojení vodojemů, hydrogeologickým pracím a vrtům pro podzemní vodu.

„Jsme rodinný podnik, většina zaměstnanců se zná nejen z práce a všichni táhneme za jeden provaz, což nám pomáhá se stále posouvat,“ říká jednatel společnosti Martin Trnka. Mnoho lidí, obcí i firem má problémy jak s množstvím vody získávané pro pitné účely z podzemních zdrojů, tak s její kvalitou.

Na Plzeňsku slaví vítězství nanovlákna a řezbářství

„Obor podnikání vítězné firmy souvisí s tématem udržitelnosti, což je hlavní myšlenka elektrické řady ID od značky Volkswagen, což mě obzvláště těší,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma OPTOKON, výrobce a vývojář pasivních a aktivních optoelektronických prvků a zařízení. Pomyslný bronz bere společnost DVOŘÁK – svahové sekačky, vývojář a výrobce dálkově řízených sekaček.

Slavnostní vyhlášení v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

IBM Firma roku 2022 Kraje Vysočina

  • VODASERVIS s.r.o. – technologie na úpravu pitné vody, výroba nerezových a plastových vodárenských zařízení (Žďár nad Sázavou)
  • OPTOKON, a.s. – výroba a vývoj pasivních a aktivních optoelektronických prvků a zařízení (Jihlava)
  • DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o. – vývoj, výroba a distribuce dálkově řízených sekaček (Pohled)

MONETA Živnostník roku 2022 Kraje Vysočina

  • Eva Fruhwirtová – trenérka mozku (Třebíč)
  • Petr Špaček – chov včel, produkce včelích produktů (Cidlina)
  • Ludmila Pospíšilová – provoz biofarmy (Velká Bíteš)

Ekonomicky nejúspěšnější firma roku 2022 Kraje Vysočina

  • DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o. – vývoj, výroba a distribuce dálkově řízených sekaček (Pohled)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Kraje Vysočina

Libor Smejkal – pořizování videodokumentů s národopisnou tématikou (Velké Meziříčí)

Medailonky vítězných firem

VODASERVIS s.r.o. – Žďár nad Sázavou
www.vodaservis.cz

Společnost se věnuje technologiím na úpravu pitné vody, výrobě nerezových a plastových vodárenských zařízení, vodárenských filtrů, provzdušňovačů, mobilních úpraven vody, nádrží pro úpravu vody, věnuje se souvisejícím službám, jako jsou technologické projekce, montáže potrubního vystrojení vodojemů, hydrogeologické práce a vrty pro podzemní vodu. Mnoho lidí, obcí i firem má problémy jak s množstvím vody získávané pro pitné účely z podzemních zdrojů, tak s její kvalitou. Obrací se proto na VODASERVIS, aby jim pomohl problém řešit. Firma zahájila svoji činnost již v roce 2002. Zákazníky jsou obce a města, provozovatelé vodohospodářské infrastruktury, průmyslové, potravinářské a zemědělské podniky, projektanti vodohospodářských staveb. V roce 2020, díky vlastnímu vývoji, vyrobila a úspěšně instalovala zařízení založené na moderní technologii nanofiltrace pro úpravu vody.

OPTOKON, a.s. – Jihlava
www.optokon.com

Společnost se věnuje výrobě optických a optoelektronických prvků a zařízení pro potřeby telekomunikačního trhu a speciálních aplikací pro těžký průmysl a oblast taktických sítí armád NATO. Portfolio produktů tvoří šest výrobních divizí využívajících nejmodernější technologie ve spojení se silnými technickými znalostmi. V roce 1999 založila vlastní nezávislou kalibrační laboratoř, která od roku 2003 nabízí plně akreditované služby. „Naše vize a přesvědčení jsou pro nás skutečným hnacím motorem, který nás žene vpřed vstříc rozvoji a inovacím, a to nejen ve prospěch nás a naší firmy, ale rovněž celé populace.“ V současné době firma exportuje do více než dvaapadesáti států celého světa. Má přitom dlouho zavedený, udržovaný a certifikovaný systém kvality. Cílem do budoucna je zajistit vlastní vývoj a výrobu optoelektronických produktů s vyšší přidanou hodnotou, zajistit práci lidem z Vysočiny a expandovat na další světové trhy.

DVOŘÁK – svahové sekačky s.r.o. – Pohled
www.spider-cz.com

Společnost působí v oblasti vývoje, výroby a prodeje komunální techniky. Primárně se zaměřuje na dálkově řízené sekačky, které jsou určené pro profesionální sečení náročných terénů. Díky patentované konstrukci patří mezi přední světové výrobce tohoto typu techniky. Psal se rok 2003, kdy první profesionální dálkově řízená sekačka spatřila světlo světa. „Na počátku nebylo nic víc, než nápad a pevné odhodlání. První prototypy vznikaly na rýsovacím prkně a v provizorních podmínkách domácí dílny.“ Sázka na technickou inovaci, atraktivní design a kvalitní komponenty se ukázala jako šťastná, neboť během deseti let své existence se z garážové dílny zrodila moderní fabrika, produkující 600 sekaček ročně s distribuční sítí na čtyřech kontinentech. Mezi klíčové zákazníky se řadí technické služby měst a obcí, údržby silnic a dálnic, majitelé sadů, vinic, horských chat, solárních elektráren, lesní školky nebo firmy zabývající se sečením na zakázku. Mezi obzvláště vážené zákazníky patří například Britské královské letectvo, NASA nebo závodní okruh Daytona na Floridě.

Trojice nejlepších živnostníků

Eva Fruhwirtová – Rouchovany
mozkoherna.cz

Provozuje první a jedinou českou Mozkohernu, která se nachází v Třebíči. „Fascinuje nás mozek a vše, co dokáže. Vytváříme programy pro zábavné trénování mozku a k tomu používáme mozkohračky a neurotechnologie.“ Programy připravuje v Mozkoherně v Třebíči a také s nimi jezdí po celé České republice a po Slovensku – do škol, do firem, do domovů pro seniory. Mozek ji fascinoval už od vysoké školy a tento zájem se stupňoval při práci projektového manažera, mediálního koordinátora a tiskové mluvčí. Hledala odpověď na to, jak můžeme mozek rozvíjet tak, aby to nebyla nuda a oslovilo to děti ve škole i manažery ve firmách. A také, aby bylo možné pomoci seniorům a handicapovaným. Investovala do moderních neurotechnologií, jako je například Mindball. V České republice jsou tyto unikátní přístroje asi jen dva. Neustále zkouší nové metody, hry a způsoby, jak mozek rozvíjet. Zákazníky jsou rodiny s dětmi, mladé páry a také prarodiče se svými vnoučaty. Programy, které realizuje mimo Třebíč, jsou většinou pro školy a pro firemní kolektivy.

Petr Špaček – Cidlina
https://www.vcelarstvispacek.cz/

„Ve svém podnikání se zaměřuji na produkci včelích produktů a chov včel. Cílem mého snažení je navázat na rodinnou tradici, kdy pokračuji v chovu včel, který započal můj dědeček.“ Nicméně nejedná se pouze o produkci včelího medu, jak bývá zvykem, ale sortiment nabízeného zboží je velice rozmanitý. Od zmiňovaného včelího medu, který nabízí květový, květový pastový, akátový, medovicový, lipový, dělá ještě voskové včelí svíce a dekorace, medovinu z dubových sudů, dárkové balíčky nebo medy s příměsemi. Aktuálně se s dědou stará o 150 včelstev. Také začal spolupořádat akci Den medu, která přibližuje včelařské řemeslo široké veřejnosti a všichni si můžou udělat představu o tom, co obnáší. Za dobu, kdy trvá rodinná tradice, má širokou základnu stálých zákazníků, kteří každoročně nakupují včelí produkty na celý rok. Mimo osobního prodeje nabízí své produkty i na e-shopu, trzích a jarmarcích. Vrcholem snah, kam by se chtěl dostat, je včelařství propojené s agroturistikou.

Ludmila Pospíšilová – Velká Bíteš

„Pracuji v zemědělství i v gastronomii. I když se to zdá dost nesourodé, přece jen, co by byla gastronomie bez zemědělských produktů? Večer nadojím mléko a druhý den z něj udělám palačinky.“ Ví, co jí, potažmo co nabízí svým zákazníkům. Živnosti se věnuje přes dvacet let, od roku 2020 má malý bezobalový obchůdek. V obchůdku se dají koupit trvanlivé potraviny a semena na váhu, každý si nasype do své nádoby, kolik právě potřebuje a nehromadí se mu doma žádné zbytky v sáčcích. Zabývá se i zemědělstvím, proto si v rámci hledání odbytu otevřela malé bistro v Brně, kde připravuje jednoduchá jídla a zpracovává své produkty. Zákazníky jsou lidé, kterým není jedno, co jí a odkud jejich jídlo pochází. Cílem do budoucnosti je neztratit se ve všech možných nařízeních, využít všech možností a dosáhnout nezávislosti na čemkoliv. Jejím mottem pro život i podnikání je, nikdy to nevzdat, ať už situace vypadá jakkoliv.

• Teritorium: Česká republika | Vysočina kraj

Doporučujeme