Firma a Živnostník roku: Na Jihu Moravy zvítězila výroba tlumičů a umělecký kovář

IBM Firma roku 2022 Jihomoravského kraje se jmenuje Strojírna Oslavany. Společnost vyrábí hydraulické tlumiče pro kolejová vozidla. Ocenění MONETA Živnostník roku 2022 Jihomoravského kraje získal Jan Šerák, kovář, šperkař a restaurátor.

Vítězný živnostník Jan Šerák se zabývá zakázkovou výrobou uměleckořemeslných děl z kovů, jako jsou mříže, ploty, plastiky nebo stavební kování, výrobou šperků, hlavně snubních a zásnubních prstenů a restaurováním kovů. „Zájem o historický šerm a obliba fantasy už na základní škole zažehly jiskru ke kovářskému řemeslu, kdy jsem si jako kluk zkoušel vyrábět různé nože, zbroje a podobné doplňky u táty v garáži,“ popisuje Jan Šerák.

Vítězství mohli v Jihomoravském kraji slavit umělecký kovář Jan Šerák a ředitelka Strojírny Oslavany Alena Lubasová.

Práce ho bavila, tak se rozhodl jít touto cestou a doufal, že se v budoucnu řemeslem uživí. Vybavení a nářadí kupoval z peněz vydělaných na brigádách a díky podpoře rodičů měl už při škole malou dílnu a začal realizovat drobné zakázky. Nyní má pronajaté prostory na dílnu velikostně dle svých představ a s vybavením, které mu umožňuje tvořit téměř cokoli, na co sám stačí. Další rozvoj živnosti vidí převážně ve specializaci na činnosti, které mu jdou nejvíce, je po nich velká poptávka a konkurence není příliš veliká. Jedná se hlavně o prsteny z nerezového damašku, zirkonia a titanu a také restaurování kovů. „Mě zaujalo, že kovářství bylo vítězovým klukovským snem a po dvaceti letech v oboru dokáže vyrábět pro celý svět,“ okomentoval vítěze za porotu Pavel Řezanina z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala Zuzana Boudová, která vyrábí marmelády, džemy, sirupy a nakládanou zeleninu. Bronz si odváží Martin Škrobák pěstující vinnou révu, vyrábějící víno a poskytující ubytovací služby.

Výrobce tlumičů zaujal i doprovodnými aktivitami pro děti

Vítězná společnost Strojírna Oslavany se věnuje vývoji, výrobě a prodeji hydraulických tlumičů a zařízení pro veškerá kolejová vozidla na základě vlastního vývoje jednotlivých typových řad. Produktové spektrum pokrývá kompletní potřeby vypružení podvozku železničních vozidel, mezivozové i střešní tlumiče, rotační tlumiče pro vozy s nízkou zástavbou a hydraulické řídící válce. Technicky vyspělá a moderně řízená firma střední velikosti disponuje vlastním konstrukčně-technologickým vývojovým týmem, včetně testovacího zázemí. Její vysoká míra automatizace a digitalizace je zárukou vysoké kvality dodávané produkce. Zákazníkům poskytuje podporu a spolupráci již od prvotních vývojových fází projektů až po jejich finalizaci. „Impulsem k podnikání byla, je a doufám že i bude touha dokázat, že produkty, které vyvíjíme, vyrábíme a dodáváme do celého světa, jsou výrobky, na které se mohou naši zákazníci spolehnout,“ říká ředitelka společnosti Alena Lubasová.

„Pro mě je to i za značku Volkswagen zajímavé v tom, že firma vyrábí tlumiče, což je prvek používaný i v osobních vozech. Naše elektrické modely ID mají jako prvek příplatkové výbavy například podvozek s adaptivními tlumiči. Osobně je pro mě zajímavý příběh a emoce spjaté s tím, čemu se firma věnuje, a to i ve smyslu doprovodných aktivit pro děti,“ okomentoval volbu poroty produktový manažer pro elektromobilitu ze společnosti Volkswagen Dušan Klimek.

Druhé místo získala firma Carebot nabízející technologická řešení ve zdravotnictví. Bronz bere Farma Pálava, výrobce přívlastkových vín a organizátor teambuildingů a degustací.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, kteří dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, a přeci to nevzdali, zvítězila a toto ocenění v Brně získal potulný sadař Dominik Grohmann.

Firma roku Ústecka vyrábí Priessnitzovy zábaly. Mezi živnostníky vyhrála pěstitelka levandulí

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně.

Houslařství a prodej paruk ovládly podnikatelské soutěže v Karlovarském kraji

„Aktuálně zažíváme velmi turbulentní období, které na nás klade mimořádné nároky. Týká se to všech oborů činností a všech, malých, středních i velkých podniků a živnostníků. Proto je jejich podpora ještě důležitější než jindy a my jsme velmi rádi za to, že můžeme být partnery soutěže, která pomáhá rozvoji podnikání ve všech koutech republiky. I my se na všech svých projektech snažíme využívat v nejvyšší možné míře spolupráce s místními dodavateli, a podporovat tak střední podnikání a živnostníky v celé České republice,“ sdělila vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS, Iveta Štočková.

Výsledky soutěže IBM Firma roku 2022 Jihomoravského kraje

1. STROJÍRNA OSLAVANY spol. s r.o. – výroba hydraulických tlumičů pro kolejová vozidla (Oslavany)

2. Carebot s.r.o. – technologická řešení ve zdravotnictví (Rozdrojovice)

3. Farma Pálava s.r.o. – výroba přívlastkových vín (Brno)

MONETA Živnostník roku 2022 Jihomoravského kraje:

1. Jan Šerák – kovář, šperkař a restaurátor (Bílovice nad Svitavou)

2. Zuzana Boudová – výroba marmelád, džemů, sirupů a nakládané zeleniny (Znojmo)

3. Martin Škrobák – pěstování vinné révy (Čejkovice)

Ekonomicky odpovědná firma roku 2022 Jihomoravského kraje:

Leonardo technology s.r.o. – vývoj, výroba, prodej a servis značících technologií (Hlohovec)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Jihomoravského kraje:

Dominik Grohmann – potulný sadař (Hrušky)

Medailonky vítězných firem

STROJÍRNA OSLAVANY spol. s r.o. – Oslavany

www.st-os.cz

Společnost se věnuje vývoji, výrobě a prodeji hydraulických tlumičů a zařízení pro veškerá kolejová vozidla na základě vlastního vývoje jednotlivých typových řad. Produktové spektrum pokrývá kompletní potřeby vypružení podvozku železničních vozidel, mezivozové i střešní tlumiče, rotační tlumiče pro vozy s nízkou zástavbou a hydraulické řídící válce. Technicky vyspělá a moderně řízená firma střední velikosti disponuje vlastním konstrukčně-technologickým vývojovým týmem, včetně testovacího zázemí. Vysoká míra automatizace a digitalizace je zárukou vysoké kvality dodávané produkce. Zákazníkům poskytuje podporu a spolupráci již od prvotních vývojových fází projektů až po jejich finalizaci. „Impulsem k podnikání byla, je a doufám že i bude touha dokázat, že produkty, které vyvíjíme, vyrábíme a dodáváme do celého světa, jsou výrobky, na které se mohou naši zákazníci spolehnout.“

Carebot s.r.o. – Rozdrojovice

www.carebot.com

„Vyvíjíme řešení na bázi umělé inteligence pomáhající lékařům rychleji, přesněji a spolehlivěji vyhodnocovat rentgenové snímky. Naše řešení škálujeme do dalších zobrazovacích metod jako je CT nebo magnetická resonance.“ Carebot pomáhá lékařům lépe vidět. Po nahrání snímku ukáže lékaři, jaký nález se na snímku nachází a během pár sekund vyznačí s vysokou přesností jeho lokaci a to přímo v systému, který lékař dobře zná. Projekt původně sloužil jako pomocník zaplněným nemocnicím v době pandemie COVID-19. Firma dala dohromady jednoduchý model, který na bázi umělé inteligence dokázal z rentgenových snímků jednoduše rozeznat, zda má pacient na plicích nález po COVID-19 či nikoliv. Po několika měsících vznikl systém, který dokáže rozpoznat téměř jakoukoliv plicní nemoc, a doporučit tak lékaři až s 98% přesností, co se na plicích nachází. Projekt je inovativní, jedinečný a také pomáhá zachraňovat životy. Zákazníky jsou malé i velké nemocnice, včetně ordinací.

Farma Pálava s.r.o. – Brno

www.vican.wine.cz

„Vyrábíme a prodáváme přívlastková vína. Našimi zákazníky jsou hotely, špičkové restaurace, prodejny s luxusním dárkovým zbožím a firmy. Velkou část vína také prodáme přímo u nás na Farmě Pálava, kde si ke skleničce můžete vychutnat také naše ručně vyráběné kravské a kozí sýry.“ Pořádají se zde i degustace, a hlavně firemní teambuildingy. Víno, jakožto kulturní i kultovní nápoj, ho zajímalo dlouhodobě. Pak přišel nápad na natočení filmu Bobule a zároveň se ženou v Brně otevřel vinotéku, kde se již dvacet let propojuje víno a umění. Vzniklo tak Rodinné vinařství VICAN. První rok byl náročný, technologie na zpracování hroznů se dokupovaly na poslední chvíli. Jenže to byl zrovna parádní ročník. Velmi významným článkem týmu se naplno stal tehdy jedenadvacetiletý sklepmistr Michal Homola, který stojí za kvalitou vín doteď. Vína se pravidelně umisťují na tuzemských i mezinárodních soutěžích. V současné době je výrobní kapacita vinařství 200 000 lahví. Snaží se, aby jejich vína byla součásti gastro scény v České republice.

Trojice nejlepších živnostníků

Jan Šerák – Bílovice nad Svitavou

Zabývá se zakázkovou výrobou uměleckořemeslných děl z kovů, jako jsou mříže, ploty, plastiky nebo stavební kování, výrobou šperků, hlavně snubních a zásnubních prstenů a restaurováním kovů. „Zájem o historický šerm a obliba fantasy už na základní škole zažehly jiskru ke kovářskému řemeslu, kdy jsem si jako kluk zkoušel vyrábět různé nože, zbroje a podobné doplňky u táty v garáži.“ Práce ho bavila, tak se rozhodl jít touto cestou a doufal, že se v budoucnu řemeslem uživí. Vybavení a nářadí kupoval z peněz vydělaných na brigádách a díky podpoře rodičů měl už při škole malou dílnu a začal realizovat drobné zakázky. Nyní má pronajaté prostory na dílnu velikostně dle svých představ a s vybavením, které mu umožňuje tvořit téměř cokoli, na co sám stačí. Další rozvoj živnosti vidí převážně ve specializaci na činnosti, které mu jdou nejvíce, je po nich velká poptávka a konkurence není příliš veliká. Jedná se hlavně o prsteny z nerezového damašku, zirkonia a titanu a také restaurování kovů.

Zuzana Boudová – Znojmo

„Pro zákazníky objevujeme zapomenuté plodiny a receptury. Nejvyšší důraz klademe na prvotřídní kvalitu surovin a šetrnost při zpracování. Navazujeme na rodinnou tradici domácího zavařování.“ Zpracovává nejlepší suroviny z vlastní zahrady a od špičkových místních dodavatelů. Vše je zpracováváno ručně bez použití chemické konzervace, a pokud to dovoluje povaha ovoce, i podle tradičních rodinných receptur. Špendlíky, kdoule, mišpule, moruše, vinné hrozny, cibulová marmeláda a další. Prvotním impulsem bylo zpracování meruněk a ostatního ovoce z vlastní zahrady, a přivydělat si tak na dovolenou. Nápad vznikl na podzim 2012, kdy zkusila první série hroznových a cibulových džemů a kdoule, zda o ně bude vůbec zájem. Nabídla je na místních akcích a známým a sklidila velký úspěch. Vše s manželem zpracovává sama a ručně, jedině tak je schopna garantovat nejvyšší kvalitu. Zákazníky jsou vinotéky, delikatesy, farmshopy v zahradnických centrech napříč celou republikou.

Martin Škrobák – Čejkovice

Příběh vinařství Škrobák je příběhem jedné rodiny, po generace spjaté s Čejkovicemi. Místem, kde je úcta k vinařskému řemeslu a jeho historii neodmyslitelnou součástí každodenního života. Všechny své vinice obdělává v bio režimu, bez herbicidů, pesticidů a průmyslových hnojiv. Vína vyrábí co nejšetrnějším způsobem bez zbytečných zásahů, bez enzymů, bez stabilizátorů, jen s nejnutnějším minimem oxidu siřičitého. Vyrábí si i sekundární produkty z hroznů, jako je hroznový ocet, bio hroznový mošt a hroznový džem. Součástí vinařství je wine bistro, kde se snaží podávat poctivou a chutnou domácí gastronomii, sází na sezónní lokální suroviny. „Velmi oblíbená je zážitková degustace, kde dáme hostům ochutnat osm chodů a napárujeme jim k tomu osm našich vín.“ V nejvyšším patře vinařství je boutique hotel s krásným výhledem na okolní vinice. Hotel je architektonický skvost a komfortní pokoje poskytují nejvyšší standard.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl | Bižuterie | Design

Doporučujeme