Firma roku Ústecka vyrábí Priessnitzovy zábaly. Mezi živnostníky vyhrála pěstitelka levandulí

Firmou roku 2022 Ústeckého kraje se stala společnost Mamavis healing care, která se zabývá výrobou známé zdravotní pomůcky. Titul Živnostník roku 2022 Ústeckého kraje získala Simona Gӧrtlerová provozující levandulovou zahradu v Klapé.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, již dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězila na Ústecku Petra Čiháková, která se věnuje výrobě bezlepkové a nízkosacharidové výrobě koláčů, dortů, pečiva, džemů a likérů.

Martina Štefanková a Simona Görtlerová (zleva)

Zahrada oázou klidu a radosti

„Jsem floristka, zahradnice a tvořím a zvelebuji levandulovou zahradu v Klapém. Pěstujeme levanduli tak, aby inspirovala a přinášela radost a relax, fungujeme jako rodinná firma na mém soukromém pozemku,“ říká vítězná živnostnice Simona Gӧrtlerová.

Před dvaceti lety chtěla vytvořit nejen místo klidu pro svou rodinu, ale pěstovat české rostliny i do vazeb a prodávat je ve svém obchodě. Po letech práce tu ale pevně zakotvila jako hlavní rostlina levandule. Levanduli tu nenajdete jen na poli, které poté, co odkvete, nikoho nezajímá, ale je tu
místo plné pestrých zákoutí a inspirace na čtvero ročních období.

Z levandule má floristka také řadu produktů. Pořádá zde svatební obřady a levandulové slavnosti. Květiny a rostliny zde vypěstované i v zahradě prodává, stejně jako produkty z nich. Zákazníky jsou všichni ti, kteří mají rádi zahrady a rostliny. Říká, že si váží především návštěvníků, kteří k ní jezdí opakovaně a říkají, že je zahrada v Klapé oázou klidu a radosti.

„Mně se velice líbí její podnikatelský záměr, kdy z kusu pozemku dokázala vytvořit nádherný kousek přírody, který každého člověka pohladí po duši. Nevybírá vstup, pouze prodává produkty,“ okomentoval vítěze porotce Martin Kočiš z MONETA Money Bank.

Druhé místo získala Petra Čiháková věnující se výrobě bezlepkových a nízkosacharidových koláčů, dortů, pečiva, džemů a likérů. Třetí příčku obsadil spisovatel a vydavatel Jiří Hnilička.

Priessnitzovy zábaly na celé tělo

Vítězná firma Mamavis healing care se zabývá výrobou a prodejem komfortní podoby Priessnitzových zábalů. Jejím posláním je přispívat ke zlepšení zdraví, fyzické a psychické pohody komfortním použitím tradiční přírodní vodoléčebné metody Vincenze Priessnitze.

V začátcích podnikání, po představení komfortní podoby zábalu obvodní lékařce, bylo majitelce firmy sděleno, že je to skvělý výrobek, který by mohl pomoci ostatním maminkám. A tak z původního Priessnitzova zábalu na dětský hrudníček vznikla postupně celá výrobková řada univerzálních zábalů pro děti a dospělé, a to i na další části těla, na krk, kolena, lýtka a lokty nebo zápěstí.

Firma roku 2021 se představila na veletrhu bezpečnostních technologií v Mexiku

„Vydala jsem se cestou registrace ochranné známky, užitných vzorů, a nakonec i mezinárodní patentové přihlášky,“ říká jednatelka společnosti Martina Štefánková. Povzbuzena úspěchy z kontaktu s lidmi, svými prvními zákazníky, se pustila do řady jednání s provozovateli lékáren, s velkoobchody se zdravotními pomůckami a zdravotními prostředky, v nemocnicích a ordinacích soukromých lékařů.

„Oceňuji podnikatelský záměr a myšlenku, protože z vlastní zkušenosti vím, jak je složité při laryngitidě pomoci dětem. Líbí se mi její myšlenka a úsilí přesvědčit lékaře a spolupracující firmy, protože je to velmi účinný pomocník v rodinách,“ zhodnotil volbu Martin Kadečka, vedoucí prodeje osobních vozů Volkswagen ve společnosti Porsche Česká republika.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala společnost PARDAM NANO4FIBERS, která vyvíjí a vyrábí nanovlákenné materiály. Bronzovou příčku obsadila společnost TopSell, výrobce plyšových hraček a reklamních plyšáků.

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží IBM Firma roku 2022 a MONETA Živnostník roku 2022 se uskuteční 8. prosince na pražském Žofíně. Portál BusinessInfo.cz je mediálním partnerem soutěže.

IBM Firma roku 2022 Ústeckého kraje

  • Mamavis healing care s.r.o. – výroba zdravotní pomůcky (Klášterec nad Ohří)
  • PARDAM NANO4FIBERS s.r.o. – vývoj a výroba nanovlákenných materiálů (Roudnice nad Labem)
  • TopSell s.r.o. – výroba plyšových hraček a reklamních plyšáků (Dubí)

MONETA Živnostník roku 2022 Ústeckého kraje

  • Simona Gӧrtlerová – provoz levandulové zahrady (Klapý)
  • Petra Čiháková – bezlepková a nízkosacharidová výroba koláčů, dortů, pečiva, džemů a likérů (Mnetěš)
  • Jiří Hnilička – spisovatelská a vydavatelská činnost (Krupka)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2022 Ústeckého kraje:
Petra Čiháková – bezlepková a nízkosacharidová výroba koláčů, dortů, pečiva, džemů a likérů (Mnetěš)

Medailonky vítězných firem

Mamavis healing care s.r.o. – Klášterec nad Ohří
www.mamavis.cz

Firma se zabývá výrobou a prodejem Priessnitzových zábalů. Jejím posláním je přispívat ke zlepšení zdraví, fyzické a psychické pohody komfortním použitím tradiční přírodní vodoléčebné metody Vincenze Priessnitze. Z původního Priessnitzova zábalu na dětský hrudníček vznikla postupně celá výrobková řada univerzálních zábalů pro děti a dospělé, a to i na další části těla, na krk, kolena, lýtka a lokty nebo zápěstí. „Vydala jsem se cestou registrace ochranné známky, užitných vzorů, a nakonec i mezinárodní patentové přihlášky,“ říká jednatelka společnosti nMartina Štefánková

PARDAM NANO4FIBERS s.r.o. – Roudnice nad Labem
www.nano4fibers.com

Firma se již více než deset let se zabývá vývojem a následně výrobou nanovlákenných materiálů. Do výzkumu nanotechnologií se pustila už v roce 2009. V tu dobu to bylo neprobádané území. Zástupci podniku chtěli využít světa nanorozměrů k aplikaci v jiných oborech. Hlavní motivací byl fakt, že Česká republika má skvělé zázemí pro nanotechnologický průmysl, a i proto dnes patří ke světové špičce. Zákazníky PARDAM jsou firmy, které chtějí inovovat své produkty pomocí nanotechnologií. Inovace má efekt jak ve výrobě v podobě navýšení výrobní kapacity například z 5 tisíc respirátorů měsíčně na 1,5 milionu. Společnosti se navíc jako první na světě povedlo vyvinout a vyrobit nanovlákenný opakovaně použitelný bezventilový respirátor ochranné třídy FFP3. Za největší úspěch považuje společnost to, že má skvělý výzkumný tým, který neustále přichází s novými přístupy, kde a jak nanotechnologie uplatit.

TopSell s.r.o. – Dubí
www.hamiro.cz

„Naší hlavní činností je výroba plyšových hraček a reklamních plyšáků pod značkou Hamiro, která je známá po celém světě. Značka byla založena před 112 lety a my doufáme, že toto krásné řemeslo v naší zemi zůstane i nadále.“ Motivací bylo zachovat toto řemeslo nadále v Čechách a jako jedna z posledních firem v tomto oboru se udržet na trhu. Zákazníci jsou především šťastné a spokojené děti, které mají svou oblíbenou hračku. Objednavatelem ale bývá především velká firma či společnost, pro kterou se plyšové hračky šijí. Oproti konkurenci je TopSell schopen dodávat své výrobky téměř okamžitě, protože sem neplují lodí několik týdnů. Snaží se vyhovět všem potřebám zákazníka, rádi v oboru experimentují a podporují lokální dodavatele materiálů, zejména plyše a výplní. Za největší úspěch považuje TopSell naprosté oproštění se od dodávek vstupních materiálů z Asie.

Trojice nejlepších živnostníků

Simona Gӧrtlerová – Klapý
www.facebook.com/levandulovazahrada

„Jsem floristka, zahradnice a tvořím a zvelebuji levandulovou zahradu v Klapém. Pěstujeme levanduli tak, aby inspirovala a přinášela radost a relax, proto fungujeme jako rodinná firma na mém soukromém pozemku.“ Před dvaceti lety chtěla vytvořit nejen místo klidu pro svou rodinu, ale pěstovat české rostliny i do vazeb a prodávat je ve svém obchodě. Po letech práce tu pevně zakotvila levandule jako hlavní rostlina, ale nenajdete ji tu jen jako pole, které když odkvete už nikoho nezajímá, ale je tu místo plné pestrých zákoutí a inspirace na čtvero ročních období. Z levandule má i řadu produktů. Pořádá zde svatební obřady a levandulové slavnosti. Květiny a rostliny zde vypěstované i v zahradě prodává.

Petra Čiháková – Mnetěš
podripskamanufaktura.cz

„Naší hlavní náplní je výroba mnoha druhů dortů, zákusků, koláčů, pečiva, džemů, sušenek i vaječných likérů ve variantě bez lepku a lowcarb.“ Příběh Podřipské manufaktury začal v době, kdy byla na mateřské dovolené. V tu dobu pro ni bylo důležité dětem dávat zdravější potraviny. Bez chemie, konzervantů, barviv a jiných, pro život nepotřebných složek v potravinách. První tři roky byly opravdu složité. Časem se začaly ozývat kavárny s požadavky na závoz jejích výrobků. Dnes se živnosti věnuje již pátým rokem. Aktuálně den za dnem roste a posouvá se dál. Jejím snem a cílem je mít vlastní lowcarb bistro, kavárnu s cukrárnou. Cílovou skupinou jsou zákazníci, kteří drží lowcarb životní styl, diabetici, celiaci i sportovci. A všichni, co chtějí jíst zdravěji, bez chemie, bez konzervantů, bez lepku a z poctivých surovin jako je máslo, vysokoprocentní šlehačka, přírodní sladidlo, mandlová mouka a oříšky.

Jiří Hnilička – Krupka

Zabývá se psaním a vydáváním knih, konkrétně beletrie. „Miluji knihy a miluji humor. Jenže mi vždy připadalo, že humoristických knih tady u nás vychází hrozně málo. Přitom my Češi, národ Švejka, humor milujeme, o čemž svědčí obrovská popularita českých komedií.“ A tak si řekl, že napíše knihu, která mu na našem trhu chybí, která čtenáře pořádně rozesměje. A tak vznikl román Rok blba. Celou knihu si sám navrhl, od sazby textu až po grafiku obálky. Zřídil si své internetové stránky s e-shopem a Rok blba začal nabízet. A jeho přesvědčení, že Češi humor milují, se potvrdilo. Čtenáři si knihu zamilovali a přicházely stovky proseb o její pokračování. A tak vznikl druhý díl s názvem Rok Kozy. Knihy oslovují čtenáře bez rozdílu věku a pohlaví. Líbí se mladým lidem, stejně jako seniorům.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme