Firmy chtějí více digitalizovat HR. Cílem je odlehčit přetíženým personalistům

Letošní rok bude rokem digitalizace HR procesů, v nadcházejícím období se jí chce začít věnovat až 83 % personalistů. Kompletně digitalizované HR procesy mají dosud pouze necelé čtyři procenta firem, a to i přesto, že digitalizace ulehčuje práci přetíženým pracovníkům, snižuje administrativu a nabízí rychlejší řešení úkolů.

Vyplývá to z průzkumu personální agentury Hofmann Personal, který byl zrealizován ve spolupráci s agenturou CzechInvest.

Ilustrační fotografie

V posledních letech se dostávala do povědomí spíše digitalizace ve výrobě. Nedostatek lidí, pandemická omezení a rychlý vývoj moderních technologií ale akcelerovaly zavádění inovací a automatizace i do personálních služeb a náborového procesu podniků.

„Pandemie výrazně urychlila vývoj a implementaci těchto procesů až u třetiny firem. Standardem jsou již například elektronické výplatní lístky. Naopak elektronické schvalování dovolených a pracovních cest nebo zaměstnanecké webové portály jsou často ještě ve vývoji,“ říká ředitelka Hofmann Personal Gabriela Hrbáčková.

Digitalizace jako důležitá součást HR

Z průzkumu vyplývá, že 83 % personalistů bere digitalizaci jako důležitou součást HR, pro zbylých 17 % naopak představuje spíše noční můru. Mezi benefity podle personalistů patří zejména méně papírování, úsporu času i nákladů, větší efektivitu, přehlednost a celkové zrychlení jejich práce.

Práce na dálku se i díky pandemii stává běžnou

Digitalizace v HR je negativně vnímána zejména těmi, kteří mají obavu z nutnosti získávání nových kompetencí a povinnosti absolvovat školení. Problémem je i určitý pocit odosobnění.

„Firmy dosud digitalizaci často odkládaly, jelikož byly přetížené objemem práce a neměli tak čas na potřebná školení související se zaváděním tohoto procesu. Situace už je ale neúnosná a stále více podniků se do digitalizace hodlá pustit. Tato časová i finanční investice se jim ale v budoucnu vrátí,“ dodává Gabriela Hrbáčková.

Kompletně digitalizované HR procesy mají v současnosti necelá čtyři procenta respondentů. Alespoň část procesů má zdigitalizováno 41 % personalistů, dalších 39 % pak jen nutné minimum a téměř 6 % s digitalizací ještě nezačalo. Nejčastěji digitalizovanou oblastí je vzdělávání a rozvoj, dále pak nábor nových zaměstnanců a s ním spojený onboarding. Naopak proces odchodu zaměstnanců, tedy tzv. offboarding, je nejméně digitalizovanou částí HR oddělení.

„Velkým potěšením pro nás je, že více než 94 % účastníků našich seminářů uvedlo, že je naše prezentace motivovala s digitalizací jejich HR oddělení začít,“ říká Gabriela Hrbáčková s tím, že nejatraktivnější se pro ně v tomto ohledu staly elektronické podpisy dokumentů, které by rádi více implementovali do své agendy.

Redakčně upravená tisková zpráva Hofmann Personal

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme