Firmy mohou žádat o dotace na produktové a procesní inovace

Agentura pro podnikání a inovace (API), zprostředkující subjekt Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK), zahájila 7. května příjem žádostí o dotace ve výzvě Inovace. Firmy tak mohou žádat o finanční podporu na produktové a procesní inovace.

Výzvu vyhlásilo 23. dubna 2024 Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je řídicím orgánem OP TAK. API bude žádosti přijímat do 31. července 2024.

Ilustrační fotografie

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k tomu, aby se jim dařilo prosazovat jak doma, tak v zahraničí. Proto jsme připravili výzvu, která pomůže rozšířit jejich spolupráci s výzkumným sektorem a prostřednictvím ní zavádět inovace do praxe. Díky tomu podniky na trh uvedou nové, moderní produkty, zvýší svoji efektivitu a sníží své náklady,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že v OP TAK je pro české podniky připravena jedna miliarda korun.

Výzva cílí na posílení inovační výkonosti českých firem a zvýšení jejich konkurenceschopnosti na globálním trhu. „Firmy mohou využít unikátních výsledků výzkumu a vývoje, které získají ve spolupráci s akademickým a výzkumným sektorem, a rozšířit tak své know-how pro vlastní inovace nebo zvýšit efektivnost interních procesů v oblasti řízení inovací. Konečným cílem by tak měl být nárůst počtu firem především místního původu v pozici technologických lídrů,“ říká Jan Piskáček, generální ředitel Agentury pro podnikání a inovace a doplňuje: „V oblasti produktové inovace mohou žadatelé dotační podporu využít na zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb. Pro procesní inovaci se mohou zaměřit na zvýšení efektivity procesů výroby a poskytování služeb.“

Firmy mohou ve výzvě získat až 60 % způsobilých výdajů zpět formou dotace. Podrobné informace o této výzvě z OP TAK jsou dostupné na webu agentury API.

Program OP TAK navazuje svým zaměřením na program OP PIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost). Je tak pokračujícím stěžejním programem na podporu českých podnikatelů s financováním ze strukturálních fondů Evropské unie.

API má svá zastoupení ve všech krajských městech České republiky, zájemci o dotace z OP TAK zde mohou konzultovat své projekty. Informace je možné získat i telefonicky nebo e-mailem na zelené lince 800 800 777, programy@agentura-api.org. Všechny služby poskytované API zájemcům o dotace jsou zdarma.

OP TAK 2021-2027 je jeden z klíčových evropských programů na podporu podnikatelů. Jeho cílem je zvýšit přidanou hodnotu podniků, podpořit rozvoj nových inovativních firem a usnadnit chytrý přechod k udržitelné a digitální ekonomice. Program se primárně zaměřuje na podporu malých a středních podniků. V oblasti úspor energií, energetické a digitální infrastruktury nebo výzkumu a vývoje nechybí ani podpora pro velké podniky. Řídícím orgánem je sekce fondů Evropské unie na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme