Firmy začaly ve velkém vyrábět dezinfekci Anti-COVID. Nejen pro stát

Víc než čtyři miliony litrů dezinfekce nazvané Anit-COVID dosud vyrobily české firmy, které se pohotově zaměřily na produkci nedostatkových čistících prostředků.

Foto: Shutterstock

Stát kvůli nedostatku čistících prostředků umožnil už v březnu vyrábět dezinfekci na ruce podle receptury doporučené Světovou zdravotnickou organizací WHO například i podnikům a institucím, které se dříve na výrobou čistící chemikálie nezaměřovaly. „Podle mých posledních informací může dezinfekci vyrábět celkem 33 subjektů. Jedná se o firmy, vysoké a střední školy. Vůči ministerstvu průmyslu a obchodu mají oznamovací povinnost a v týdenních intervalech musí do informačního systému zadávat údaje o výrobě a dodávkách zákazníkům,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Poptávka státu stran dezinfekce na ruce tak byla rychle uspokojena. Výrobci ji nyní nabízejí i dalším zájemcům a dosud distribuovali víc než 4,2 miliony litrů. Na webu ministerstva je neustále aktualizován seznam producentů. „Krátce po zveřejnění byly firmy zahlceny objednávkami. Seznam jsme na jejich přání doplnili o velikosti balení, která dodávají, a budeme jej postupně rozšiřovat,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Přípravky pod názvem Anti-COVID mohou mimo jiné vyrábět společnosti Zenit, Pragochema, ČEPRO, Enaspol, DF Partner, FARMAK Moravia, RINA, Druchema, Ethanol Energy, PREOL, AVEFLOR, Aroma či PROXIM. Mimořádné povolení pro výrobu podle receptury WHO operativně udělilo Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství vydalo pro účely této výroby rozhodnutí o povolení zvláštní denaturace lihu. Produkce je ovšem povolena pouze na omezenou dobu podle vývoje situace kolem koronaviru.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu 

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Koronavirus

Doporučujeme