Fotovoltaika, baterie, nezávislost. Na zeleném trendu vydělává další česká firma

Rostoucí zájem o ukládání energie do baterií se snaží zachytit další české firmy. Jednou z nich je FitCraft Energy, která vyrábí a instaluje desítky takových zařízení v domácnostech. Zájem mají hlavně nadšenci, kteří se chtějí vyrábět vlastní elektřinu z energie slunce. Firma se zaměřuje i na větší projekty, třeba do britského Cardiffu na konci loňského roku dodala 21 největších baterií typu SaveBox-L.

Baterie FitCraft Energy
Baterie FitCraft Energy | Archiv MF

Úložiště energie si zatím v Česku pořizují hlavně technologičtí nadšenci a příznivci zelené energie, kteří chtějí omezit svou uhlíkovou stopu. V praxi se používají hlavně v kombinaci se střešními fotovoltaickými panely. Spolehlivé statistiky o počtu nainstalovaných baterií však v Česku chybí.

Odlišnou motivaci k pořízení velkokapacitních baterií mají výrobní podniky. Ty se díky nim vyhýbají nepříjemným dopadům výpadků elektřiny a kolísání napětí v síti. Asi nejznámějším příkladem je výrobce elektrického vytápění Fenix Group.

Bateriové úložiště energie není levnou záležitostí, cena v případě zařízení SaveBox Home začíná na 125 tisících korunách bez DPH. Vzhledem k růstu cen elektřiny v posledních letech však začíná výroba vlastní energie znovu dávat smysl.

„U instalací jednotek SaveBox Home je při optimálně navrženém systému a s dotací z programu Nová zelená úsporám návratnost šest až osm let,“ uvedl spoluvlastník a vedoucí vývoje ve FitCraft Energy Martin Dorazil.

Klienty FitCraftu jsou i manželé Petr a Olga Genzerovi. Na vlastnoručně postaveném dřevěném domu v Hostýnských vrších si nainstalovali fotovoltaické panely o výkonu 3,5 kilowattu. Rovnováhu mezi výrobou a spotřebou energie zajišťuje baterie SaveBox Home. Domek funguje v takzvaném ostrovním provozu – tedy bez připojení k elektrické síti. „Pouze v čase zimního slunovratu, kdy sluneční paprsky mají menší sílu, musím občas dobít energii z naftového agregátu,“ přiznává Petr Genzer.

FitCraft Energy působí pod současným názvem od roku 2012, sídlo má ve Valašském Meziříči. Názvem odkazuje k firmě FitCraft Production, která se okolo roku 2010 zkoušela prosadit v oboru výroby solárních panelů. Společnost má čtyři spoluvlastníky, kteří přímo či nepřímo drží 25procentní podíly. Patří mezi ně firemní zakladatelé Martin Dorazil a Miroslav Šafár a dva finanční investoři – Theodor Dvořák a Michal Štefl.

Podobné zaměření má také firma OIG Power. Tu původně založil tým inovátorů z Pardubic, který přišel s unikátním technickým řešením bateriového úložiště. Na jaře 2017 do firmy kapitálově vstoupila společnost Omnia Invest Group, za kterou stojí bývalý ministr průmyslu za ODS Martin Kuba.

Zřejmě největší ambice na trhu s bateriemi má inovativní česká firma HE3DA, avšak o reálném fungování jejich technologie mnozí pozorovatelé pochybují.

Převzato z týdeníku Euro, Autor: David Tramba

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme