Francie připravuje nové ekologické požadavky na zboží a služby

Francouzská vláda schválila dne 10. 2. 2021 návrh zákona na ochranu klimatu. Návrh obsahuje řadu opatření a nových požadavků na zboží a služby nabízené na francouzském trhu, se kterými se budou setkávat i  dodavatelé z ČR.

Návrh zákona je rozdělen do šesti kapitol: spotřeba zboží a služeb, výroba a práce, doprava, bydlení, zemědělství a stravování, a právní ochrana životního prostředí.

Cílem navrhované úpravy je především dosáhnout toho, aby se ekologické ohledy staly součástí každodenního života Francouzů a změnily se tak jejich spotřební a stravovací návyky.

K nově navrhovaným  opatřením v tomto směru  patří například zavedení povinnosti uvádět u výrobků a služeb skóre CO2, které bude spotřebitele informovat o dopadu výrobků a služeb na emise CO2. Od roku 2025 je plánováno povinné vracení a recyklace skla. Pro prodej nebaleného zboží na váhu  je navržen cíl 20 % prodejní plochy v supermarketech a prodejnách nad 400 m2.

V  dopravě se do konce roku 2024 plánuje vytvoření nízkoemisních zón ve městech s více než 150 000 obyvateli, zákaz vnitrostátních letů, pokud na  dané trase existuje alternativa přímých vlakových spojů do dvou a půl hodiny jízdy a od roku 2030 ukončení prodeje nejvíce znečišťujících vozidel (s emisemi více než 123 g CO2 / km).

U bydlení se návrhy opatření týkají například zintenzivnění podpory ekologického zateplování budov nebo zákazu pronajímání domů a bytů zařazených do kategorie F a G (u kterých dochází k největšímu úniku tepla) od roku 2028.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Paříži (Francie). Autorka: Adriana Rocher, ekonomická specialistka.

• Teritorium: Evropa | Francie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod | Služby | Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme