HK ČR: Stát musí hrát s podnikateli fér a určit pravidla. Nelíbí se jí kontroly na zahrádkách

Hospodářská komora sice oceňuje, že vláda během ústupu pandemie přistoupila k uvolňování restrikcí a otevírání byznysu, na druhou stranu nešetří kritikou. Nelíbí se jí, že mají podnikatelé u zákazníků zjišťovat, zda jsou či nejsou negativně testovaní či očkovaní proti covid-19.

K tomu, aby bylo současné rozvolnění trvalé, jsou podle Hospodářské komory nutná jasná pravidla a jejich legislativní ukotvení.

Aktuálně nastavený režim pro otevření zahrádek restaurací považuje HK ČR za „velmi diskutabilní“. Stát nedal podnikatelům žádný legislativní nástroj, jak doklad o „bezinfekčnosti“ od lidí vyžadovat. Přesto na posledním jednání s podnikateli v oboru hlavní hygienička Pavla Svrčinová připustila, že zodpovědnost ponesou hosté, nikoliv restauratéři. Komora chce ale před otevřením podniků od vlády jasné stanovisko.

Nějak se dohodněte…

„Odmítáme, aby stát s podnikateli hrál hru ve stylu ´Však vy si s tím jistě poradíte a s lidmi se vždy nějak dohodnete.´ Proti pandemii se má bojovat jasnými opatřeními s oporou v zákoně, nikoliv právním vakuem. Jsme každopádně připraveni s vládou jednat,“ prohlašuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Stát nakonec akceptoval, že pro vstup do provozoven služeb nebo restaurací bude stačit i čestné prohlášení, že je člověk testován, očkován nebo nedávno prodělal covid-19.

Jak se uvolňuje? Obchody a zbylé služby otevřely. Od 17.5. zahrádky restaurací s testy

„Pokud chce stát jít liberální cestou, nemáme s tím problém. Ale zásadně odmítáme to, aby na podnikatele byla následně házena odpovědnost za případné opětovné zhoršování pandemie. Pravidla hry určuje stát, nikoliv podnikatelé. Komora nikdy neříkala, že podmínkou pro vstup má být jakékoli omezení. Naopak byl to stát, který už před měsíci deklaroval, že podmínkou pro návštěvu je předložení nějakého potvrzení. I proto jsme hledali technologické řešení a přišli s aplikací „bezpečná provozovna“,“ dodává Dlouhý.

Liberální přístup státu přináší podle Komory i to riziko, že se v provozovně objeví člověk, která vědomě či nevědomě uvede, že je negativní, ačkoliv to nebude pravda a nakazí další hosty.

„Číšník má obsluhovat hosta, a ne kontrolovat, zda má, nebo nemá test. Nejsem si jistý, zda je reálné to ohlídat,“ doplnil pro CNN Prima News majitel několika restaurací Zdeněk Pohlreich.

Stát přitom už před několika měsíci deklaroval vydávání QR kódů s medicínskými daty. Postupem času ale vláda a hygienici změnili strategii s tím, že bude stačit i čestné prohlášení. „Podnikatelé i Komora jsou připraveni dodržovat veškerá nutná opatření. Nyní je na tahu stát, který musí pravidla jasně určit. Nikdo jiný to za něj neudělá,“ upozorňuje viceprezident HK ČR Zdeněk Zajíček.

S ohledem na všechny okolnosti a nekonzistentní postup státu začne Hospodářská komorá připravovat aktivity pracovně nazvané „Podzim s covidem“, jejichž cílem bude ve spolupráci s odborníky a státem nastavit opatření proti návratu pandemie ve druhé polovině roku, a zároveň zabránění rizika dalšího zavírání ekonomiky.

Očkování ve firmách – rychlá cesta z krize

Komora zároveň dlouhodobě iniciuje, aby stát stanovil jasná pravidla očkování proti covid-19 ve firmách, které opakovaně v komorových šetřeních deklarovaly ochotu podávat vakcíny přímo ve svých provozech.

„Máme za to, že zaměstnavatelé jsou svým pracovníkům lidsky mnohem blíže než například kampaň v novinách nebo televizním vysílání. A mohou to být právě podnikatelé, kteří k očkování motivují nejen své zaměstnance, ale i ostatní zaměstnavatele ve svém regionu. Pokud jde státu o co nejrychlejší proočkování populace, je toto jedna z nejlepších cest,“ říká předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč.

Polovina podniků přitom zvažuje, že by své kapacity nabídla i pro očkování rodinných příslušníků zaměstnanců, a přispěla tak k rychlejšímu proočkování populace. Vyplynulo to z posledního bleskového šetření Hospodářské komory mezi podniky zaměstnávajícími více než 500 zaměstnanců.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme