ICUK vyzpovídal Mamavis, firmu roku Ústeckého kraje

Ročně projde programy pro podnikatele Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) několik desítek firem. Málo která z nich má ale tak dlouhý a dalo by se i říci věrný příběh, který začal a stále pokračuje.

Jedná se o firmu Mamavis healing care s.r.o., která prošla podnikatelským inkubátorem Startup Go, vyhrála Startup Go Grill, získala ocenění jako 3. nejvíce inovativní firma Ústeckého kraje, využívá mentorský program Platinn pro rychlejší obchodní růst a také vyhrála IBM Firmu roku 2022 Ústeckého kraje. To ukazuje, jak Martina Štefániková na svém projektu neustále pracuje a rozšiřuje jej.

Priessnitzovy zábaly | Mamavis

Martino, co pro vás ocenění v soutěži IBM Firma 2022 Ústeckého kraje znamená?

Děkuji. Ocenění v tak prestižní soutěži, jakou je IBM Firma roku Ústeckého kraje, si samozřejmě moc vážím. Že mě upřímně zaskočilo, když jsem předtím měla možnost pozorně sledovat prezentace ostatních účastníků finálové desítky, je asi zbytečné dodávat. Firem, které píší svou úspěšnou historii.

Hezky to ve svém úvodním slově ale vyjádřil pan hejtman Jan Schiller. Že vítězi jsou všichni, kteří se na slavnostním večeru na Větruši sešli! Jako kapitáni lodí, kteří vedou své lodě rozbouřenými vodami posledních let, pro podnikání ne zrovna lehkých. Cítila jsem, jak se celým večerem nese přátelská atmosféra sounáležitosti a vzájemných sympatií.             

Ocenění beru i tak, že jdeme s naším startupem správnou cestou. Nesmírně si té výhry vážím, je to odměna nejen pro mě, ale pro celý tým naší firmy Mamavis. Obětavě se mnou spolupracuje a pomáhá mi.

Firma roku Ústecka vyrábí Priessnitzovy zábaly. Mezi živnostníky vyhrála pěstitelka levandulí

Při „děkovačce“ po vyhlášení jste zmínila, že igelit k Priessnitzovému zábalu nepatří. Znamená to, že mnoho lidí tuto ozdravnou metodu aplikuje špatně?

Ano, jakkoliv Priessnitzův zábal mezi lidmi zlidověl, běžně ho po domácku používají s igelitem, což není vhodné. Sám Priessnitz řešil to, aby voda z vnitřního dílu neprosakovala do vrchní zateplené části, navoskovanou látkou. Tou voda neprostoupila, a přitom zůstávala prodyšná. Při použití igelitu dochází k umělému zapaření. Odborně to popisuje hlavní lékař Priessnitzových lázní v Jeseníku MUDr. Novotný na blogu mamavis.cz. Proto, když už si chcete udělat zábal svépomoci, je nutné použít pouze dvě vrstvy, tj. mokrou a hned na ni suchou.

Pomohla pandemie Covidu vašemu byznysu s Priessnitzovými zábaly?

Během pandemie covidu jsme doporučovali lidem Priessnitzovy zábaly jako přírodní podporu léčby medikamenty a dosažení blahodárné úlevy. Spolu s námi tak ostatně činili ve veřejném prostoru například i praktičtí lékaři. Pravdou zároveň je, že jsme tuto dobu rozhodně nevnímali jako příležitost k astronomickému zvyšování cen, podobně jak jsme mohli být svědky u ochranných roušek a respirátorů.

Jako firma se snažíme „psát“ jiný příběh, a tak jsme třeba ve snaze pomoci věnovali část výrobní kapacity šití roušek. Jako spousta dalších. Podařilo se nám také získat finanční dary od partnerského soukromého nadačního fondu pro několik domovů pro seniory a dětských domovů, což umožnilo poskytnout jim potřebné sady zábalů zdarma.

Vy jste s firmou Mamavis prošla podnikatelským inkubátorem ICUK, tak jste teď aktuálně v mentorském programu Platinn. Jak teď vzpomínáte na podnikatelský inkubátor? Dokázala byste si vzpomenout, s čím vám v tu dobu nejvíce pomohl?

Samozřejmě. Na začátku svého „podnikatelského příběhu“, kde jsem byla maminka na mateřské dovolené s otevřeným živnostenským listem, jsem si vůbec neuvědomovala, že bych podobné služby, které ICUK nabízí, vůbec mohla potřebovat. Měla jsem ale štěstí, jako ostatně i pak mnohokrát později na lidi.

Vyhlášení IBM Firma roku 2022, Martina Štefánkiková (vlevo)

Můj věrný souputník Milan Drábek mě tehdy přivedl na ICUK, s tím, že potřebuji přesně to, co pro začínající firmy nabízí. Od té doby tak vlastně mám věrné souputníky dva, Milana a ICUK. Kontakt s ICUK mě v prvé řadě vedl k tomu, dokázat vidět svůj maminkovský podnikatelský záměr v potřebných souvislostech. Jako tzv. startupista jsem se učila podnikatelskému řemeslu, abych svůj nápad posunula dál.

Inovačnímu centru vděčím i za to, že nám pomohlo se zviditelnit. Po absolvování inkubátoru se mi dostalo prvního uznání, zvítězila jsem v soutěži Startup Go Grill. A později jsme obsadili 3. místo v soutěži Inovační firma roku Ústeckého kraje. Prostřednictvím ICUK jsem získala spoustu užitečných kontaktů na šikovné lidi, a s řadou z nich spolupracuji dodnes. Někteří z nich tehdy byli studenty, například Anička Jánská (aktuálně Kadlecová). 

Jak teď vypadá Mamavis po těch letech? Co se u vás nejvíce změnilo za ty roky?

Dá se říci, že jsme dozráli k přerodu. Až dosud jsme šli cestou family businessu, tak nějak jsme si rovnali křídla – v době, jaká byla. Prostě „umění malých kroků“. A teď přišel čas pokusit se změnit kurz ke globálnímu businessu. Věřím, že Priessnitzovy zábaly Mamavis na to mají, a náš tým taky! Koneckonců i vítězství v soutěži IBM firma roku Ústeckého  kraje nás k podobnému odvážnému kroku přece zavazuje, nebo ne?

Zároveň věřím, že k naší cestě bude dál patřit propagace zdravého životního stylu, příběhu světově uznávaného přírodního lékaře Vincenze Priessnitze, i formou poradny, příběhů a pohádek pro děti prostřednictvím Spolku Mamavis.

Na jihu Čech v podnikatelských soutěžích zvítězila přírodní kosmetika a barefootové boty

A teď k Platinnu – jak vám tento program aktuálně pomáhá s rozvojem firmy?

Zapojení do Platinna souvisí s tím, o čem jsem před chvílí hovořila, tj. se záměrem vybudovat Mamavis healing care jako skutečnou globální firmu. ICUK nám k tomu opravdu významně pomáhá. Ať už se jedná o spolupráci s Pavlem Kováčem, který propojuje profesionální přístup s lidsky vstřícným a obětavým, tak s kvalitními mentory.

Učíme se od nich, jak dělat správné věci správně. Například od Martina Mikuláška budovat síť obchodních zástupců. A jedním z živých témat je navázání spolupráce s Výzkumným ústavem balneologickým ve Mšeném. Připravujeme společný projekt, který k současnému přírodně léčitelskému, fyziologickému přístupu u našich Priessnitzových zábalů přidá i přístup takříkajíc vědecký, medicínský, biochemický.

Zjednodušeně řečeno, dnes dobře víme, že zábal pomáhá a proč. Stejně tak je však pro nás důležité mít vědecky podloženo, co se při použití zábalu odehrává konkrétně v buňkách kůže v místě jeho aplikace na těle. Nebo třeba při použití jiné vody než kohoutkové, například s možností použití aktivní léčivé látky. To vše nám pomůže zábaly dál inovovat, aby lidem sloužily ještě lépe.

Podělila byste se o nejbližší výzvy, které vás ve firmě čekají?

Samozřejmě je to Žofín, kde nás čeká finálová soutěž Firma roku 2022. Dále je to strategický rozvoj firmy a zapojujeme se také do akcí našeho spolku Mamavis, s edukačními přednáškami pro dospělé a děti. Spolu s Priessnitzovými léčebnými lázněmi chystáme také vydání brožury pohádek na motivy příběhů ze života světově uznávaného přírodního „vodního” lékaře Vincenze Priessnitze. Ten byl i skvělým člověkem a zdatným podnikatelem, přes všechna úskalí a překážky.

Zdroj: Inovační centrum Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Zdravotní a sociální služby

Doporučujeme