Inovace pro zdraví: České stenty zachraňují životy po celém světě

Unikátní stenty ELLA-CS vracejí vážně nemocným pacientům šanci na kvalitní život. Inovativní firma z Hradce Králové s nimi dobývá svět, vyváží je už do 70 zemí.

Jako pětiletý chlapec vypil čistič, který mu rozleptal jícen. To, že přežil, považuje dnes už dospělý Igor za malý zázrak.

Firma ELLA-CS. Foto: ELLA-CS

Drastická léčba, při které mu lékaři každých čtrnáct dní roztahovali jícen, nedokázala pacientovi dlouhodobě pomoct. Umožňovala mu jen přežívat z týdne na týden, a to za cenu nekonečných útrap. „Po zákroku jsem měl vždy hrozné bolesti. Nemohl jsem jíst ani pít. Bílé pláště ve mně tehdy vyvolávaly paniku,“ přiznává.

Jako prvnímu dětskému pacientovi na světě byl Igorovi do jícnu implantován takzvaný biodegredabilní stent od české firmy ELLA-CS. Díky speciální výztuži, která se postupně sama rozkládá, zůstala trávicí trubice trvale průchozí a dnes je dvacetiletý mladík prakticky bez potíží.

Důležité přísady úspěchu

Vize, znalosti, vytrvalost a štěstí – to jsou čtyři základní ingredience, které musíte podle zakladatele ELLA-CS Karla Volence umět namíchat, abyste uspěli v podnikání.

„Dále je důležité mít kolem sebe kolegy stejné krevní skupiny. Pořadí není rozhodující, spíše souhra všech aspektů,“ říká muž, který dokázal za třicet let vybudovat podnik, jenž vyrábí světově unikátní stenty (nejen) do trávicího traktu.

Výztuže, které zná bez nadsázky celý svět, pomáhají lidem v účinné a šetrné léčbě a často i zachraňují životy.

Majitel ELLA-CS Karel Volenec

Obchod se světem na fakultě

Docent Karel Volenec pracoval v 80. letech v Ústavu pro experimentální a klinickou radiobiologii a využití radioizotopů Lékařské fakulty UK v Hradci Králové a zabýval se i moderními způsoby léčby nádorových onemocnění. Na fakultě bylo možné i vyrábět unikátní a kvalitní zdravotnické pomůcky, které dodávali na Západ.

Proč se tedy po revoluci rozhodl podnikat na vlastní pěst?

„V osmdesátých letech začaly přicházet objednávky, které jsme realizovali v rámci ´vedlejší hospodářské činnosti´ přes centrální organizaci, jež měla prakticky jediné právo obchodu s takzvanou kapitalistickou cizinou. Po roce 1989 však přišel zákaz podnikání na univerzitní půdě, klíčová byla výuka. Všechny předchozí vědecké úkoly byly prakticky obratem ukončeny – řada měla charakter vojenských. Tím skončilo i financování,“ popisuje.

Dalším zlomovým momentem bylo vážné onemocnění jeho manželky. Speciální implantát, který by jí pomohl při léčbě nádoru, se dovážel za zahraničí a byl dostupný jen pro vybranou skupinu pacientů.

ELLA-CS získala ocenění v projektu Rok nových příležitostí 2021

„Agresivní a povýšené jednání zástupce zahraniční firmy bylo dalším faktorem. Tehdy jsme si s kamarádem řekli, že to přeci zvládneme také. Nevěděli jsme tenkrát, do čeho vlastně jdeme. Já myslel, že on ví více a on zase totéž předpokládal u mě. A tak se to vlastně podařilo,“ usmívá se.

Práce v laboratoři byla do té doby pro Karla Volence drogou, do zaměstnání chodil o víkendech a dokonce i na Štědrý den. „Nyní si uvědomuji, jak jsem zanedbával svoje děti a manželku. Rozjezd vlastní firmy byl pro nás klíčový,“ dodává.

V současnosti pomáhají unikátní produkty ELLA-CS tisícům pacientů na celém světě. Více než 90 procent produkce míří na export a znají ji lékaři a pacienti v sedmdesáti zemích světa.

Vlastníme řadu českých i mezinárodních patentů. Respekt konkurence jsme získali světově unikátní, biologicky odbouratelnou výztuží, která přispívá ke zprůchodnění zažívacího traktu a je dnes běžně uváděna v lékařské literatuře v Evropě i v USA.

Platby s dvouletým zpožděním

Přestože měli vizi i špičkové znalosti v oboru a nechyběla jim ani vytrvalost, začátky byly nesmírně složité.

„Milníků byla celá řada, dodnes vzpomínám na těžké chvíle, kdy jsem byl zadlužen až po uši a termín výplat se blížil – platby z československých nemocnic byly někdy zpožděny dokonce až dva roky. Z mého platu u americké firmy, kde jsem několik let působil, jsem naštěstí mohl částečně financovat provoz. Zkuste přijet k pumpě, vzít si plnou nádrž a říct, že jim zaplatíte za takovou dobu,“ krčí rameny.

V té době bylo mezi zákazníky ELLA-CS 90 procent tuzemských subjektů. Pokud by podle zakladatele zůstali jen na českém trhu, firma by nepřežila.

ELLA-CS výzkum

„Dalším milníkem byl jeden z prvních certifikátů kvality s mezinárodní platností a nyní je to zajištění existence splněním požadavků vyplývající z celoevropského zákona, týkajícího se zdravotnických prostředků,“ prozrazuje.

Největší výzva je ale aktuálně před nimi, a to vstup na náročný americký trh. „Ten je skutečně v našem oboru největší na světě a je schopen „unést“ vysokou cenu. Bez něj by byla naše existence jako vysoce specializované firmy ohrožena,“ doplňuje Karel Volenec.

Firma je v českém prostředí unikátní i v tom, že klade velký důraz na patentovou ochranu svých vynálezů. Pokud vstoupíte například na zmíněný americký trh a nemáte špičkově ošetřenou ochranu duševního vlastnictví, můžete si být zcela jisti, že dlouho nepřežijete.

„Vždy musíte vědět, že se nedostanete do kolize s patentem jiného autora – jinak je to prostě krádež. A za ní následuje trest. Ne všechno je ale vhodné patentovat, některé procesy je lepší nechat pod domácí pokličkou…“ glosuje majitel.

Bez vlastního výzkumu a vývoje nemají firmy jako ELLA-CS šanci na budoucnost – levné výrobky s nižší přídatnou hodnotou mohou uvádět na trh asijští dodavatelé s nižší cenou, jíž nemá český subjekt šanci konkurovat. „Právě originální výrobky nebo výrobky se zásadní inovací mají šanci pro vstup na trhy jako je ten americký,“ dodává ještě Volenec.

DV Stent tracheální

Objednávka pro žirafu

Portfolio výrobků firmy z Hradce Králové je v současnosti velmi široké. Stenty ELLA-CS nepomáhají jen lidem, ale i zvířecím pacientům: „V minulosti jsme pokrývali výrobu výztuží jak pro cévní systém, tak pro trávicí trakt. Kvůli exponenciálnímu nárůstu ceny regulace jsme se soustředili již jen na zažívací trakt a částečně přibyly dýchací cesty. Navíc jsme exkluzivním dodavatelem jedné americké firmy pro veterinární lékařství. Pamatuji se i na jednu objednávku pro žirafu – to byl zajímavý případ.“

Za “vlajkovou loď” se dá označit právě biodegradabilní stent, který dokáže pomoci pacientům a netřeba jej z těla vyjímat, protože se postupem času samovolně vstřebá. Konkurenci se zatím nepodařilo exkluzivní výrobek plně zkopírovat. Podle Karla Volence jde o výztuž, kterou navíc není nutné roztahovat balonkem, který léčbu prodražuje.

„U této celosvětové novinky se objevují požadavky na použití při transplantaci jater, kde slouží jako přechodný můstek, ale těch indikací je celá řada. Jsme na tento stent velmi pyšní,“ dodává majitel.

Pokud zůstaneme u celosvětových unikátů, musím zmínit i Danišův stent, pojmenovaný po jeho hlavním tvůrci – slovenském lékaři docentu Danišovi, který pomocí samoexpandibilní výztuže zastavil krvácení z jícnových varixů. Tato metoda je již zcela standardní a najdete ji v prestižních učebnicích.

Unikátem je i výztuž, kterou lze po zastavení krvácení z varixů pomocí speciálního extraktoru z tkáně za týden odstranit, a to prý zcela bezpečně.
Cílem inovativní firmy je obecně zajistit co největší účinnost léčby při maximálním pohodlí pacienta

„Medicína v naší části vývoje nás stále tlačí do minimálních průměrů zaváděcích systémů, a tak z malého vstupu do tkáně provádíte velmi náročnou operaci, kdy už nemusíte volit mnohem větší přístupové cesty. Zkracujete tak dobu pobytu v nemocnici a míru invazivity a snižujete počet komplikací. Další částí je účinná paliace, kdy pacientům zvyšujete komfort života těsně před smrtí a můžete jim například zachovat přirozené cesty příjmu potravy,“ popisuje Karel Volenec.

Majitel nemůže kázat vodu a pít víno a měl by jít příkladem. Přiznám se, že u největších nadnárodních firem na mě působí úsměvně deklarování blaha pacientů – někdy spíše jako pravdivější vnímám blaho akcionářů.

Odborníků je jako šafránu

ELLA-CS zaměstnává více než sto lidí a většinou jde o špičkové odborníky, kterých je dnes na českém trhu práce jako šafránu.

„Právě v naší branži je nedostatek vysoce kvalifikovaných pracovníků zřetelný – mění se totiž zákonná regulační nařízení a jejich implementace do praxe není vůbec jednoduchou a levnou záležitostí,“ přiznává Karel Volenec, který vidí budoucnost ve výchově nových odborníků.

Situaci českých podniků ještě zkomplikovaly krize spojené s nástupem pandemie covid-19 a ta současná, která přináší vysoké ceny energií i materiálů.

„Během pandemie jsme se snažili dodržovat všechna nařízení, řadu jsme zaváděli i z vlastní iniciativy. Samozřejmě, že se krize projevila, ale provoz jsme zastavit nemuseli. Škoda jen, že státní orgány nezvolily přístup, kdy by tvrdě vyžadovaly závazné stanovisko odborných společností a těmi se pak řídily. Jistě by i vyžadování plnění opatření mělo větší úspěšnost. Příležitost pro další rozvoj je z mého pohledu vhodná pro jiné výrobky, u nás se stal covid brzdou,“ připouští Volenec.

Podle majitele se v nákladech firmy logicky projeví i nárůst ceny, prý ale nebude zásadní. Alfou a omegou budoucí prosperity je nyní pro inovátory z Hradce Králové dobýt ten nejatraktivnější trh za Atlantikem.

ELLA-CS v kostce

Ryze česká společnost s celosvětovou působností byla založena v roce 1991 Karlem Volencem. ELLA-CS se postupně vypracovala ve významného dodavatele stentů v oblasti gastroenterologie, pneumologie a veterinárního lékařství. Své produkty vyváží do 70 zemí světa, kde zkvalitňují život tisícům pacientů. Inovativní firma z Hradce Králové klade velký důraz na patentovou ochranu svých vynálezů.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj | Zdravotnická technika

Doporučujeme