Inovační slovníček Středočeského inovačího centra

Slovník klíčových slov z inovačního prostředí z dílny Středočeského inovačního centra (SIC). Hesla jsou průběžně doplňována.

Akcelerátor

V kořenu slova dodnes najdeme jeho pradávný původ. Slovo celer znamená v latině „rychlý“. Odtud se vzal pojem akcelerace, která ve fyzice popisuje zrychlení tělesa v čase. A kousek dál najdeme akcelerátor, tedy program, firmu, instituci či pracoviště při univerzitě, které podporuje inovativní projekty začínajících firem a pomáhá akcelerovat jejich vývoj a růst.

Rejstřík, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Za vůbec první podnikatelský akcelerátor se považuje Y Combinator, který se usídlil v americké líhni inovací Silicon Valley. V Česku se první „urychlovač“ objevil o tři roky později, kdy Jihomoravské inovační centrum spustilo projekt STARCUBE. Dnes najdeme v tuzemsku více než desítku akcelerátorů, které podporují projekty mladých firem zejména pomocí mentoringu, networkingu nebo marketingu.

Vedle nich pomáhají akcelerovat podnikání inovační centra, která v rámci projektu MŠMT Smart Akcelerátor systematicky rozvíjí inovační prostředí v jednotlivých krajích. Středočeské inovační centrum se věnuje nejen start-upům, ale všem malým a středně velkým firmám v kraji, které mají inovativní produkt a ambici růst. Podporujeme je od fáze start-upu, přes inovaci produktů až po jejich uvedení na trh a expanzi na trhy nové.

Zpět na začátek

Brain4Industry

Mozek (brain) integruje nervovou soustavu člověka. Obsahuje 1011 nervových buněk, které spojuje 1015 synapsí. Konsorcium Brain4Industry (B4I) oproti němu není nejsložitější objekt ve známém vesmíru, ale jeho role je s trochu nadsázky podobná. Sdružuje inovativní firmy, akademické ústavy a Středočeské inovační centrum (SIC), které společně tvoří platformu pro průmyslové inovace a pokročilé výrobní technologie.

Nabízí malým a středně velkým podnikům komplexní služby v oblasti digitalizace – automatizaci výroby a digitalizaci všech výrobních i nevýrobních firemních procesů. Ano, digitalizace, automatizace či robotizace jsou klíčovými ingredienty pro úspěch firem na trhu. Jenže v hlavě můžete mít na začátku pěkné dilema, jestli a jak byste pro svoji firmu mohli nejmodernější technologie využít a jestli se vám do umělé inteligence, rozšířené či virtuální reality nebo třeba 3D skenování vyplatí investovat. Proto Brain4Industry nabízí inovativním firmám možnost, aby si pokročilé výrobní technologie v praxi otestovaly, konkrétně v rámci jeho Evropského digitálního inovačního centra.

Ilustrační fotografie

A jak poté špičkovou technologii nasadit přímo do procesu vaší firmy? B4I tvoří expertní pracoviště v ČR, jako je Fyzikální ústav AV ČR či firma CARDAM, jejichž kompetence můžete využít. Zároveň ale nabízí know-how více než 200 dalších partnerů z celé Evropy. Rolí SIC v něm je, abyste získali expertní konzultace na míru, bez ohledu na to, jaké digitalizační výzvě ve vaší firmě čelíte.

B4I vzniklo v roce 2019 jako otevřená platforma pro průmyslové inovace a pokročilé výrobní technologie, která zvyšuje konkurenceschopnost celého Česka. Průmysl 4.0 pro něj není buzzword, ale nová realita. Služby centra jsou financované z EU v rámci projektu Digitální Evropa.

Zpět na začátek

Cirkulární ekonomika

Za poslední půlstoletí se na Zemi zdvojnásobil počet lidí, kteří ztrojnásobili těžbu surovin. Lidská společnost se dynamicky rozvinula díky modelu lineární ekonomiky: čerpej přírodní suroviny – vyrob – spotřebuj – zlikviduj. Jenže planeta má zdroje omezené a při stávajícím růstu populace narazíme dříve nebo později na jejich limity. Navíc rostoucí těžba a zpracovávání přírodních zdrojů ohrožuje i biologickou rozmanitost, vodní zdroje a výrazně přispívá ke změnám klimatu.

Taková jsou východiska cirkulární ekonomiky neboli oběhového hospodářství, které se snaží omezit plýtvání surovinami. Jak? Například tím, že vaše firma bude recyklovat plasty, textil, biomasu a další materiály, které používá k výrobě. Je za tím jednoduchá logika: Pokud dokážete využít odpad jako zdroj, nemusíte tak často suroviny čerpat (nakupovat zdroje) a nemusíte tak často řešit, jak se zbavit odpadů.

Ilustrační fotografie

Středočeské inovační centrum se k tomuto přístupu hlásí nejen tím, že vytvořilo propisky z použitých letáků programu INO:EX. Připravilo pro vás především Cirkulárku. Nebojte, není to kotoučová pila, která už přivodila nejeden úraz. Cirkulárka je konzultační program, díky jehož odbornému auditu můžete transformovat vaši firmu v konkrétní oblasti oběhového hospodářství.

Naučíte se nejen recyklovat odpady, ale také jim předcházet. Naučíte se využít obnovitelné zdroje energie a třeba zjistíte, že některé produkty vaši zákazníci rádi kupují i bez obalů. Možná vás zaujme, že udržitelné vztahy mezi přírodou a lidskou společností se v praxi vyplácí, protože vám šetří náklady, přináší nové příjmy a zároveň posilují vaši pozici na trhu.

Zpět na začátek

Digitální revoluce

Digitální znamená číselný, protože podstatou digitalizace je převod informací a dat na číslicové vyjádření. Ať už v hodinách, rozhlasovém a televizním vysílání nebo třeba v počítačích. Digitální revoluce by ale nemohla začít nebýt objevu jedné nenápadné součástky. Tím zázrakem byl v roce 1947 tranzistor, který se stal součástí všech procesorů a pamětí. Fakticky znamenal převrat v celé oblasti aplikované elektrotechniky, stal se základem řady digitálních technologií a spustil revoluci, jejíž aktuální fázi se říká čtvrtá průmyslová nebo taky Průmysl 4.0.

Středočeské inovační centrum má díky svým klientům reálnou zkušenost, že nové digitální technologie jako jsou umělá inteligence, rozšířená či virtuální realita nebo třeba 3D skenování akcelerují podnikání a prosazují firmu na trhu.

Ilustrační fotografie

Potvrdilo se to na příkladu společnosti VR Model Factory, která zaujala největší český e-shop natolik, že v něm dnes běžně nakoupíte ledničku či mixér skrze její technologii v rozšířené realitě. V SIC rozpoznali poptávku svých klientů z řad malých a středně velkých firem a vytvořili pro vás SIC program Digitalizace. V něm nabízí komplexní služby – odborní mentoři SIC vám pomohou automatizovat výrobu a digitalizovat všechny firemní procesy. Díky členství SIC v konsorciu Brain4Industry si navíc může moderní technologie předem otestovat v praxi.

Zpět na začátek

Elevator Speech

Znáte tu historku, jak chtěl mladý podnikatel oslovit vysněného investora a náhodou ho potkal ve výtahu? Bylo to neúprosné, na prezentaci měl jen několik málo pater. Tak prý vznikl populární formát elevator speech. Svižná, jasná a výstižná řeč, která zaujme vašeho potenciální partnera, klienta či investora. Musíte ji zvládnout do dvou minut, ideálně do šedesáti sekund.

Jak to udělat, aby si partner po jejím vyslechnutí toužil vyměnit s vámi vizitku a sejít se na obchodním jednání? Ve vaší výtahové řeči potřebujete šikovně vypíchnout to nejdůležitější, co můžete protistraně nabídnout. Měli byste ji pronést přirozeně, energicky a sebevědomě ji zakončit. Nezapomeňte, že chcete vyvolat důvěru a zajistit si dost možná klíčovou schůzku.

Speed Dating | SIC

Středočeské inovační centrum občas vymění výtahy za tematické stolky. Formát speed datingové akce poprvé vyzkoušeli v rámci konference o telemedicíně. U jednoho kulatého stolu zde prezentovaly výzkumnou sféru např. Národní ústav duševního zdraví či 1. lékařská fakulta, ze soukromého sektoru např. firma MagicWare, ale účastnila se i nezisková organizace Nadace Vodafone Česká republika. Každopádně všichni svoji elevator speech zvládli na jedničku a vytěžili z unikátního setkání nová partnerství.

Zpět na začátek

Enterpreneur

Možná jste to zažili sami. Váš podnikatelský záměr vám nedá spát, bydlíte skoro v garáži a snažíte se svoji myšlenku přetavit v úspěšný business. S trochou nadsázky by se tak dal popsat život entrepreneurs. Lidí, kteří zakládají nebo rozjíždí firmu. Kde pro ni najít zdroje? Jak nastavit business plán a obchodní model, abyste prorazili v konkurenci? Jdete s kůží na trh a nesete odpovědnost za rizika.

Až polovina českých start-upů do pěti let zaniká, i když přináší skvělé nápady. K úspěchu podnikatelé potřebují nejen technické znalosti o svém produktu či službě a dobrý business plán, ale i odborné znalosti z oblasti legislativy, financí a dalších oborů.

Ilustrační fotografie

Právě proto v SIC zkoncentrovali know-how do nového programu Start-Up Now! V rámci této služby nabízí odborné vedení na celé vaší cestě, pomoc se založením byznysu, s podporou vývoje a inovací vašich produktů, s jejich zavedením na trh i s expanzí do světa.

Zpět na začátek

Fuckup

„Když uděláte chybu, nesmíte hledat příčiny jen mimo sebe. Musíte si alespoň sám v sobě analyzovat what went wrong, aniž byste propadl skepsi. Kdo za sebou nemá neúspěchy, nedělal zásadní věci,“ ohlíží se za svojí třicetiletou kariérou v čele globálně úspěšných firem SIC expert Miroslav Focht. Měla svoje ups and downs, svoje průšvihy, nezdary či chcete-li fuckupy (průsery). Jenže nad tím vším vládla schopnost přesně pochopit svoje slabé stránky, kontrolovat je a ze svých nezdarů se poučit. 

Chyba nemusí být důvod k zešílení. Příběhy mnoha úspěšných lidí ukazují, že když ji správně uchopíme a vytěžíme její informační hodnotu, může být pro náš další (profesní) růst velmi stimulující. Právě v této souvislosti se ve firemním prostředí stále častěji pracuje s pojmem fuckup. Nejeden start-up a nejedna korporátní firma už zavedla pravidelné Fuckup Nights, kde svůj příběh prezentuje přímo CEO.

Miroslav Focht | SIC

Úspěchy jsou prostě plné chytře uchopených nezdarů. V inovacích zvláště, protože ty s sebou přirozeně nesou větší míru rizika. Své o tom ví jeden z největších vynálezců Thomas Alva Edison, bez jehož vynálezu žárovky bychom si asi těžko dovedli představit normální život. „Neselhal jsem, jen jsem přišel na deset tisíc způsobů, které nefungují,“ zní jeho slavný výrok.

Jenže některých chybám se prostě vyhnout můžeme. SIC je tu proto, aby podnikatele podpořil svým know-how na celé jejich cestě. Jak? Mrkněte třeba na nový program Start-Up Now!

Zpět na začátek

Hackathon

Partička programátorů, která se dobrovolně zavře do jedné místnosti a nepřetržitě pracuje na řešení úkolu do stanového deadlinu. Ano, často právě tak hackathon vypadá, protože tým nadšenců řeší IT projekt v oblasti softwaru.

Možná si vzpomenete, jak v roce 2020 dobrovolníci pomáhali českému státu vyvinout potřebný IT systém k elektronickým dálničním známkám. V rámci tohoto veřejného hackathonu pracovali dva dny v kuse nejen programátoři, ale i projektoví manažeři, designéři a další IT specialisté. Výhodou hackathonu totiž je, že propojí odborníky z různých oborů, kteří společně zkoumají limity a možnosti programovatelných systémů a hledají inovativní řešení zadaného problému.

Ilustrační fotografie

Když se to povede, vznikne vedle kruhů pod očima nová funkční aplikace či softwarový program. Anebo třeba i velká příležitost pro mladé talenty (hackathon studentský), kteří rozvinou své kompetence a blýsknou se před potenciálními zaměstnavateli. Jestli se na hackathon chystáte, dobře se vyspěte. Ne nadarmo výraz vznikl kromě slova hack i ze slova maraton.

Zpět na začátek

Horizonty inovací

Vylepšujeme, co máme. Jdeme na to jinak. Anebo jdeme úplně jinam. Koncept 3 horizonty inovací slouží řadě firem či inovačních centrem k tomu, aby do inovací investovali v souladu s vlastní celkovou strategií. Čím vyšší horizont, tím vyšší míra rizika, že inovace neuspěje – zároveň ale exponenciálně roste hodnota, kterou úspěšné inovace v budoucnu přinesou konkrétní firmě či regionu.

Tři horizonty inovací | SIC

Horizont 1: Vylepšujeme to, co máme

Na této úrovni můžeme inovovat nejsnadněji. Nevymýšlíme zde nové produkty či služby, protože je pouze vylepšujeme, rozšiřujeme či vymýšlíme jejich nové varianty. A zůstáváme přitom na svém dobře známém trhu ‒ svoje zlepšováky na něj firmy většinou zavedou v řádů několik měsíců. SIC úspěšně podpořil či podporuje zhruba 130 středočeských firem, které na tomto horizontu působí. Například: Brezka, nano power, Tamer.

Horizont 2: Pojďme na to jinak

Tady už mluvíme o nových generacích produktů či služeb, které firmu posouvají na nové trhy. Riziko neúspěchu roste, inovační projekty jsou dlouhodobější a návratnost očekávejte v řádu dvou až tří let. Máte zde ale naději na skokový růst. SIC na tomto horizontu úspěšně podpořil či podporuje 30 firem. Třeba vás zaujmou příběhy některých z nich (Varistar, ekolo.cz, ecokit, PaperTime, Be Nice, Biopekárna Zemanka, Fair & Bio).

Na horizontu 3: Pojďme jinam

Ano, nejrizikovější inovační horizont, kde už mluvíme o celosvětově nových vychytávkách. Vizionářské projekty s průlomovými technologiemi. SIC je v kontaktu se šesti firmami, které v rámci Středočeského kraje horizont 3 atakují nebo se na něm už pohybují.

Zpět na začátek

Slovníček je průběžně doplňován o další hesla.

Zdroj: Středočeské inovační centrum

Doporučujeme