Internet patří mobilům. Google hodil počítače přes palubu

Mobilní zařízení pomyslně přebírají vládu nad internetem. Provozovatel největšího vyhledávače světa Google v pondělí uvedl, že začal indexovat a řadit webové stránky primárně podle jejich mobilních verzí. Tradiční verze stránek pro stolní počítače z pohledu vyhledávače pomalu ztrácejí na významu.



Změna v podmínkách vyhledávání Googlu se může jevit jako nepříliš významná, ve skutečnosti jde ale o podstatný vývoj, z nějž je patrné, jak jsou podle dominantního hráče v internetovém vyhledávání rozdány karty. Přednost mají mobily a zpráva, že stolní počítače jsou ohrožený druh, nemůže být srozumitelnější.

Že vyhledávání z mobilních telefonů a tabletů překonalo v některých zemích ta ze stolních počítačů, Google ohlásil již v roce 2015. Trend pokračoval a zhruba před rokem a půl začal Google experimentovat s upřednostňováním mobilních verzí při indexování stránek, aby mírné většině uživatelů pomohl najít, co hledají. Nutno dodat, že verze webových stránek pro mobily a počítače se mohou v některých případech velmi lišit a vyhledávání může často končit rozčarováním.

Stránky, které jsou „mobile friendly“, se těší přízni vyhledávače již déle. Při vyhledávání na mobilu je Google řadí výše než ty, které na telefonech „drhnou“. Letos v červenci pak vyhledávač začne při řazení stránek zohledňovat i rychlost zobrazování stránek na mobilech.

Google má jednotný index, který slouží vyhledávání výsledků na mobilech i stolních počítačích. Webové stránky, které mají jen verzi pro stolní počítače, budou nadále zahrnuty v indexu založeném na stránkách pro stolní počítače. Ale vzhledem k tomu, že z hlediska podílu na připojení k internetu začínají stolní počítače tahat za kratší konec provazu, lze si domyslet, jak to bude indexací a řazením stránek na Googlu dál.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Petr Třešňák

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme