Irsko by se mohlo zvednout z důsledků pandemie velmi rychle

Mezi vyspělými zeměmi patří Irsko k těm, jejichž ekonomika snad neutrpí důsledky koronaviru tak silně. Pro letošek se dokonce predikoval pokles HDP o pouhé 0,4 procenta. Důvodem je mimo jiné zaměření ekonomiky na tradičně silný farmaceutický průmysl, říká Jiří Rak, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně s působností pro Velkou Británii a Irsko.

Kancelář CzechTrade v Londýně má rozšířenou působnost i na Irsko. Dostáváte poptávky českých firem týkající se také tohoto trhu?

Ano, i když ne v takové míře jako pro Velkou Británii. Irský trh je řádově menší, ale v budoucnosti může být pro české exportéry trochu jednodušší, protože Irsko zůstává unijním členem.

Pandemii koronaviru zatím Irsko zvládá podstatně lépe než Spojené království. Budou tudíž v zemi i menší ekonomické škody?

Jiří Rak

Rozhodně. Velká Británie je do velké míry závislá na dobře fungujícím domácím trhu, který má velkou kupní sílu, a tudíž i zásadní vliv na ekonomickou situaci země. Irsko je naopak otevřenou ekonomikou spoléhající se na zahraniční firmy, přímé zahraniční investice a sektor služeb. Je také lídrem v oblasti technologií, a právě tento segment díky koronaviru signifikantně rostl.

Klenotem irské ekonomiky byl dlouho letecký průmysl v čele se společností Ryanair. Jak na tento segment dolehl útlum letecké dopravy?

Odhaduje se, že kvůli utlumení ztratil irský letecký průmysl zhruba 25 let svého růstu. Střednědobý výhled nepočítá s kompletním zotavením až do roku 2024 a přežití mnoha firem je závislé na vládní finanční pomoci. Ryanair patří mezi jedny z nejvíce zasažených podniků. V září zaznamenal v porovnání s loňským rokem úbytek cestujících o 64 procent a společnost očekává další redukci zaměstnanců. Zotavení celého sektoru je silně závislé na rozvolnění restrikcí souvisejících s mezinárodním cestováním.

Brexit bude mít jako vedlejší efekt jistě důsledky i pro irský trh, který je s tím britským hodně provázán. Jak se to projeví?

Projevil by se především v případě Brexitu bez dohody. Velká část irských importů pochází právě z Británie a je pravděpodobné, že ceny některých produktů by se citelně zvýšily právě kvůli zavedení cel, novým certifikacím a logistickým komplikacím. Také by například výrazně poklesl export irských potravin do Británie.

Jaká je ve stínu pandemie prognóza vývoje irského hospodářství?

Před zavedením druhého lockdownu byla prognóza Centrální banky Irska velmi pozitivní. Podle studií by měla pandemie letos způsobit pouze 0,4procentní pokles, a to díky významnému zvýšení vývozů farmaceutického průmyslu, který je v Irsku tradičně velmi silný. Tato předpověď byla v rámci vyspělých ekonomik jednou z nejoptimističtějších. Není zatím jasné, jak se projeví na zpomalení místního hospodářství druhý lockdown celé země. Nejvíce jsou postiženy sektory jako turismus, pohostinství a maloobchod. Nicméně obecně nebude mít pandemie na Irsko tak negativní dopad, jako tomu bude u většiny ostatních zemí EU, a irská ekonomika by se měla dostat velmi rychle na svoji původní úroveň.

Tomáš Stingl

Další informace o vývoji epidemie v Irsku a důsledcích pro tamější ekonomiku lze nalézt v pravidelně aktualizovaném zpravodajství.

• Teritorium: Česká republika | Evropa | Irsko | Zahraničí

Doporučujeme