Itálie chystá rozsáhlou pomoc pro firmy, které tratí kvůli koronaviru

V nejvíce zasažené evropské zemi, kde je už víc než 2,5 tisíce nemocných, je odloženo na 70 veletrhů a výstav. Až desetině tamějších firem kvůli obchodním důsledkům epidemie koronaviru hrozí krach.

Itálie byla v posledních dnech rozdělena podle výskytu nemoci COVID-19 na tři zóny. Jedná se o ohniska v červené zóně, žluté zóny s vyšším výskytem nemoci a zbytek země, kde se objevují jednotlivé případy. K 3. březnu 2020 se nemoc vyskytla už v 19 z 20 italských regionů a země nahlásila přes 2500 nakažených.

Jejich rostoucí počet má negativní vliv na celou italskou ekonomiku, která dlouhodobě není v nejlepší kondici. „Již nyní je jasné, že letos směřuje do recese. Podle prezidenta Italského průmyslového svazu Confindustria Bocciho bude zapotřebí přijmout evropský plán za tři miliardy eur zaměřeného na infrastrukturu v Itálii a Evropě,“ uvedl Marek Atanasčev, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Miláně.

Turistické oblasti hlásí pokles objednávek až o 70 procent

Služební cesty v Itálii se kvůli šíření viru snížily o 75 procent, až desetině firem hrozí krach. Svaz Confindustria v Udine varuje, že pokud nedojde k rychlému nastartování činnosti firem, hrozí reálná katastrofa pro řadu podniků. Průmyslová výroba podle předběžných údajů v Itálii poklesla v únoru o půl procenta. Confindustria se obává, že v březnu bude pokles ještě výrazně vyšší.

Italský svaz pro výstavy a veletrhy oznámil, že bylo kvůli viru odloženo na 70 výstav a veletrhů, 22 akcí bylo zrušeno úplně. „Odkládá se rovněž Vinitaly – největší veletrh vína na světě, kde se očekávají čtyři tisíce vystavovatelů – a potravinářský veletrh Cibus. Většina akcí je aktuálně směřována na červnové a zářijové termíny,“ upřesňuje Marek Atanasčev.

Velice silně je zasažen také turistický sektor, který se ze 13 procent podílí na italském HDP. Některé turistické oblasti hlásí pokles objednávek až o 60 až 70 procent ve srovnání s loňským rokem. Řada hotelů i v horských oblastech na omezenou dobu zavírá, protože nemají klienty. Největší obavy panují ohledně prodloužení výjimečné situace až do doby letní sezóny.

Na pomoc půjde 3,6 miliardy eur

Italská ekonomika ale měla potíže už před koronavirem. Podle Italského statistického úřad ISTAT se v lednu snížila v zemi zaměstnanost o 40 tisíc míst. Malé a střední podniky, které tvoří až 95 procent ekonomiky, jsou v nesnázích.

Vláda na základě doporučení podnikatelské reprezentace zpracovává vyhlášku o podpoře odvětví postižených koronavirem, na niž by mělo být vyčleněno asi 3,6 miliardy eur. Vyhláška, jak vysvětlil náměstek ministra hospodářství Antonio Misiani v rozhovoru s Il Messaggero, se zaměří na tři linie intervence: posílení sociálních záchranných sítí na celém území státu (fond na omezení dopadu propouštění bez ohledu na dotčená odvětví), náhrada za hospodářské činnosti nejvíce penalizované touto mimořádnou událostí a podpora zdravotnictví. Další opatření bude pravděpodobně zahrnovat opatření k urychlení veřejných investic a podporu stavebnictví.

Podpora pro exportéry i bonus na šrotovné

Aktuálně se také řeší opatření pro podporu exportu „Made in Italy“. Vývoz je totiž jedním z tahounů italské ekonomiky. Ministr zahraničí Di Maio po dohodě s ministrem financí uvedl, že na podporu firem, které exportují, byly vyčleněny prostředky ve výši 716 milionů eur.

Ministr pro hospodářský rozvoj Stefano Patuanelli studuje opatření, která budou součástí balíčku opatření proti zpomalení italské ekonomiky. „Mělo by se jednat například o 100procentní ekobonus, rozšíření pobídek v průmyslu 4.0, nový bonus na šrotování automobilů, úleva například pro společnosti, které se rozhodnou vrátit výrobu zpět do Itálie, přímá sleva poškozeným společnostem majícím problémy s likviditou, či investice do stavebnictví,“ specifikuje Marek Atanasčev.

Premiér Giuseppe Conte má také v úmyslu poskytnout daňový úvěr podnikům, které ztratily alespoň 25 procent svého obratu. Plánuje se další refinancování sítí sociálního zabezpečení na ochranu pracovníků, poskytnutí dalších zdrojů na zdravotní péči (především najmutí lékařů z privátní sféry a posílení jednotky intenzivní péče). V úvaze jsou také náhrady za školní výlety, za zmeškané cesty a zrušené lety.

(red)

• Teritorium: Itálie

Doporučujeme