Jak bojovat se změnou klimatu? Hlasujte pro nejlepší projekty Adapterra Awards

Navrácení původního toku řece Dyji. Přetvoření vesnické hasičské nádrže na přírodní jezírko. Rodinný dům ze slaměných bloků a dalších přírodních materiálů. Ve druhém ročníku soutěže Adapterra Awards najdeme unikátní mezinárodní projekt i stavby, které vznikly téměř svépomocí. Všechny mají společné jedno: reagují na projevy klimatické změny a snaží se vytvořit příjemnější místo k životu. O přízeň hlasujících se ucházejí dvě desítky projektů.

AKADEMIE Libchavy | Nadace Partnerství

Odborná porota letos vybrala 21 nejzajímavějších projektů z celého Česka. Pro své favority hlasujte do 30. září.

Kromě samotné soutěže vzniká i databáze, která se může stát inspirací pro kohokoliv – od domácích kutilů až po vysoce postavené politiky a úředníky, kteří vědí, že je třeba šetrně přizpůsobovat města, domy i krajinu měnícímu se klimatu.

Všechny informace o projektech a soutěži Adapterra Awards 2020

Jak důležitý je boj s klimatickými změnami si uvědomují i ve státním podniku Povodí Moravy. Ve spolupráci s rakouskými partnery tak vznikl ojedinělý projekt na přetvoření toku pohraniční řeky Dyje. Ta utrpěla v 70. a 80. letech minulého století stavbou protipovodňových hrází a napřimováním toku. Takové zkrácení však mělo za následek nežádoucí zrychlený odtok vody.

Aby se řece vrátil její původní charakter a zadržovala tolik potřebnou vodu v krajině, došlo na české a rakouské straně k napojení mrtvých ramen. Ta byla dlouhodobě zanesená bahnem a hrozilo, že brzy zcela zaniknou.

Více jak rok trvající projekt měl v podstatě jednoduchou myšlenku. Spočívala v otevření obou konců obnoveného ramene a vložení rozdělovacího objektu do dosavadního koryta, který vodu brzdí a nutí ji téct původním ramenem. Většina vody tak nyní opět protéká odstaveným ramenem. Řeka díky tomu získala zpět téměř třetinu své původní délky a rovněž se jí navrátil typický vzhled nížinné řeky.

Finálové projekty čelí suchu, povodním i změně klimatu

K účinnému adaptačnímu opatření na změnu klimatu ovšem nemusíte přetvářet tok řeky. Stačí vám šetrně nakládat s vodou u vás ve vsi. Právě to si řekli na radnici v Bratčicích na jižní Moravě. Obec je se svým opatřením dalším finalistou soutěže. Dříve nevyužívanou hasičskou nádrž na návsi přetvořili v jezírko a nyní do něj svádí dešťovou vodu z okolních rodinných domů a veřejných ploch okolo návsi. Zvýšila se tak schopnost zadržet vodu a okolo dešťové kanalizace vznikla příjemná relaxační zóna s dřevěnými moly a chodníky.

Nový prostor pro řeku Dyji – napojení odtavených ramen | Nadace Partnerství

Nominované jsou i dva projekty rodinných domů, na jejichž výstavbu byly použité především přírodní materiály. V jednom případě se jednalo o velkoformátové slaměné bloky, které doplnilo dřevo, hlína a celulóza. Vznikla tak téměř pasivní stavba, kde se navíc uvnitř i na zahradě využívá dešťová voda. Myslelo se i na zelenou střechu nebo chytré vnější stínění oken. Podobnou cestou se vydala i pětičlenná rodina na Berounsku, jejíž pasivní dům má navíc i terasu krytou vinicí a je postaven ze snadno recyklovatelných materiálů.

Porota vybírala z osmi desítek projektů

Mezi finálovými řešeními se objevilo například také Biocentrum Mokroš u Mořice. Z dříve holého pole vznikla zelená oáza, která pomáhá zadržovat vodu v krajině. 

Pro své favority můžete hlasovat do konce září – každý člověk má k dispozici dva hlasy. Vítěz bude vyhlášen 4. listopadu na konferenci v Praze, kterou pořádá organizátor soutěže Nadace Partnerství.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme