Jak ušetřit za energie? S unikátními izolačními nátěry uspěli Češi i za hranicemi

Firma ALPHA Czech vznikla teprve před třemi lety, curriculum vitae už má ale hustě popsané. Svým zákazníkům pomáhá ušetřit za energie – její unikátní reflexně izolační nátěry jsou ideální volbou při zateplování domů.   

Před třemi lety koupili s manželkou rodinný dům za Prahou. Splácení hypotéky ovšem Martinu Hanzlíkovi zkomplikoval výrazný nárůst cen energií. Jen za topení loni zaplatila tříčlenná rodina o desítky tisíc korun víc než v roce 2021.

Foto: ALPHA Czech

„Doma topíme výhradně elektřinou. Měsíčně jsme v roce 2022 spotřebovali průměrně zhruba 1,2 MWh, byť průměr na čtyřčlennou rodinu v Česku je asi pětkrát nižší. Hledali jsme různé způsoby, jak ušetřit – a přitom se nepřipravit o komfort. Manželka s dcerou si zvykly mít doma celoročně přes 21 stupňů,“ vypráví.

Na doporučení známého zkusili loni v prosinci vymalovat interiér reflexně izolačním nátěrem Abamal. „Moc jsem tomu nevěřil, odrazovala nás i vyšší cena, ale spotřeba elektřiny šla v zimě při udržení stálé teploty v domě asi o 15 procent dolů. Počasí bylo přitom srovnatelné s tím loňským,“ dodává Hanzlík.

Zmíněný reflexně izolační interiérový nátěr vyrábí tuzemská firma ALPHA Czech z Brna.

Inspirace za oceánem

Peter Vavrda se na vývoj a výrobu tepelných izolací nátěrem specializuje od roku 2017, jeho firma ALPHA Czech vznikla v roce 2020. K vlastnímu byznysu ho přitom přivedla náhoda, inspiraci si přivezl z cest po Spojených státech.

„Většinu života jsem strávil na cestách po světě v bezpečnostních složkách. Ve Spojených státech mě zaujalo, že při přesunech v bojových vozidlech na nás v létě nekape žádná voda ze stropu a v zimě nám není zima, byť ve vozech není žádná izolace,“ popisuje Vavrda.

Peter Vavrda, CEO ALPHA Czech

Absolventovi Univerzity obrany v Brně nedávala zmíněná záhada spát. „Neustále jsem se k tomu musel v myšlenkách vracet. Začal jsem se doptávat a dozvěděl se, že američtí vojáci využívají v bojových vozidlech nátěry s obsahem mikrosfér, které zamezují přehřívání i promrzání prostoru,“ dodává.

Podobné reflexně izolační nátěry nicméně před sedmi lety v Česku ani jinde v Evropě nikdo nevyráběl.

Peter Vavrda objevil to, čemu se v byznysu říká Critical Success Factors (rozhodující faktory úspěchu) –⁠ podařilo se mu najít mezeru na trhu, a navíc dal dohromady partu skvělých lidí, nadšenců, se kterými unikátní nátěrové hmoty v současnosti vyrábí a dále inovuje.

Čeští pseudovýrobci

Po návratu z USA oslovil v tuzemsku firmy, slibující produkci barev s takřka zázračnými izolačními vlastnostmi. Po mnoha zkouškách nicméně zjistil, že deklarované vlastnosti najde zákazník pouze na papíře.

Po návratu domů jsem zjistil, že se k izolaci na fasádách či u plochách střech používá stále silnější, dvaceti až třiceticentimetrová vrstva polystyrénu. Říkal jsem si, kam až to bude pokračovat?

„Mnoho výrobců nabízelo v Česku různé barvy, slibující zázračné vlastnosti, ale nic, co by alespoň z pěti procent dosahovalo účinku, který jsem já osobně zažil v Americe. Proto jsem se spojil se svými kolegy a dvěma univerzitami v ČR a podařilo se nám vytvořit celou výrobní řadu reflexně izolačních nátěrů, určenou jak pro stavebnictví, tak pro průmysl a domácnost,“ říká Peter Vavrda.

Reflexně izolační nátěrové hmoty odrážejí sluneční záření zpět do atmosféry. V interiéru fungují tak, že do sebe tepelné záření pohltí a následně vyzáří.

Výhodou zmíněných nátěrů přitom je, že se na povrch aplikuje jen velmi slabá vrstva. „V průmyslu, kde můžeme izolovat i 500 °C, se bavíme o tloušťce nátěrové hmoty zhruba pět milimetrů, ve stavebnictví je to tloušťka kancelářského papíru nebo jen několik mikronů,“ připomíná CEO ALPHA Czech.

Reflexně izolační nátěry obsahují daleko větší obsah dutinek (mikrokuliček – mikrosfér) než například fólie, proto může být izolační vrstva výrazně tenčí. Litr nátěrové hmoty pak váží cca půl kilogramu. 

V současné době nabízí česká firma ucelenou řadu nátěrů pro průmysl, stavebnictví a domácnost, tedy celkem 14 výrobků na různé aplikace a povrchy.

Světový unikát: Nátěry při 220°C za plného provozu

A v čem jsou reflexně izolační nátěrové hmoty firmy ALPHA Czech výjimečné?

„Nátěrové hmoty určené pro průmysl dokážeme aplikovat na horká potrubí, aniž by došlo k vypnutí systému, a to až do teploty +220 °C. To vlastně nikdo jiný ve světě nemá, aby se daly aplikovat v takových podmínkách a přímo za provozu,“ prozrazuje Vavrda.

Foto: ALPHA Czech

S aplikací každé jednotlivé vrstvy se přitom postupně snižuje teplota horkého povrchu až na teplotu okolního prostředí.

„Zároveň se nám podařilo vyvinout nátěrovou hmotu ALPHA ANTICONDENS, kdy po aplikaci na potrubí, kde proudí například voda o teplotě +5 °C, dokážeme zamezit vznikajícímu kondenzátu. Jinými slovy: Takové potrubí po aplikaci nevlhne a tím pádem nekoroduje,“ doplňuje podnikatel.

Podle Asociace korozních inženýrů dosahují ztráty způsobené korozí jen v Česku až 200 miliard korun ročně. Průmyslové firmy, které zmíněné nátěry používají, tak mohou ušetřit nemalé peníze.

Cvrčci a červi běžnou součástí jídelníčku: Startup nabízí Čechům exotiku

„Abamal je pro změnu specifický v tom, že když s ním doma vymalujete, okamžitě ucítíte, že se v interiéru něco změnilo a stěna je na dotek teplá. Když se doma běžně dotknete stěny, bývá studená,“ popisuje CEO ALPHA Czech a dodává: „Nátěr totiž rozloží v celé ploše stěny teplo, překryje veškeré tepelné mosty a v rozích nebo kolem oken se netvoří plíseň.“ 

Další prezentační videa.

Natírání zvládne i vaše babička

Aplikace je poměrně snadná a prakticky v ničem se neliší od natírání klasickými barvami.  Důležité je důkladné rozmíchání nátěrové hmoty v kbelíku.

„Doma se připravujete jako na běžné malování, můžete i libovolně tónovat, jen malováním zároveň i izolujete. Od začátku jsme se snažili vyvinout nátěr, který zvládne aplikovat i moje babička. Ženy jsou ve většině případu těmi, kdo rozhoduje, že se bude doma malovat a ve výsledku si i sami vymalují,“ usmívá se Peter Vavrda.

Aplikace nátěrů ALPHA Czech je snadná

V interiéru je v zimním období tepleji, byť máte radiátor nastavený třeba jen na dvojku. A opačně: v letních měsících je v místnostech lepší klima, dům se nepřehřívá.

Jsou tedy reflexně izolační nátěry ideálním způsobem, jak ušetřit za energie? Během energetické krize zájem zákazníků stoupá, potvrzuje zakladatel firmy.

„Od zákazníků máme zpětnou vazbu, že jim v bytě či domě po vymalování stoupla teplota o zhruba pět stupňů a byla tedy snížena teplota na kotli. Když to budeme brát běžnou optikou, tak snížení o jeden stupeň představuje úsporu asi 8 procent na energiích,“ říká podnikatel.

Veškeré produkty jsou přitom ekologické, vodou ředitelné a neobsahují žádné nebezpečné látky. ALPHA Czech se pyšní také certifikací Státního zdravotního ústavu – nátěry jsou použitelné v potravinářském průmyslu při styku s potravinami. 

Bez vlastního výzkumu a vývoje to nejde

Vlastní výzkum a vývoj je dnes alfou a omegou úspěchu každého inovativního výrobce. Zákazníkům totiž musíte nabídnout produkt, který vás zvýhodňuje před konkurencí. Jinak na trhu neobstojíte. ALPHA Czech není výjimkou.

Bez vlastního výzkumu a vývoje se vůbec neobejdeme, je to primární věc, na které stojí veškeré naše inovace.

Podle Petera Vavrdy nemůže firma usnout na vavřínech. Stále musí hledat nové využití vlastních produktů a věnovat se jejich zdokonalování.

Důležitá je i spolupráce s univerzitami. „Bez spolupráce s akademickou sférou by náš produkt ani nevznikl. Chtěl bych tímto poděkovat jednomu člověku, kterého nemůžu jmenovat, ale bez jeho znalostí by nám celý vývoj trval o rok, možná dva déle. Obrovská výhoda je, že lidé z univerzit mají přeci jenom větší rozhled, nemají tunelové vidění jako my a mají přístup k příslušnému technickému vybavení,“ popisuje podnikatel.

Velká část produkce ALPHA Czech dnes míří na zahraniční trhy. A jejich nátěrové hmoty se už nevyrábějí jen v České republice.

„Výrobu máme také ve Spojených arabských emirátech, odkud jsou tyto produkty distribuovány do Afriky a pro celý Blízký východ. V současné době řešíme zastoupení v Polsku, Norsku, na Slovensku a Itálii,“ prozrazuje zakladatel firmy.

A jaké jsou plány do budoucna?  „Chceme dosáhnout toho, že také nátěrovou hmotu ALPHA ANTICONDENS budeme moci aplikovat za plného provozu, i když v potrubí nebo zařízení proudí voda o teplotě +5 °C a takové zařízení je permanentně vlhké. Jsme ve dvou třetinách testování a zatím to vypadá slibně,“ doplňuje Peter Vavrda.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme