Jak usnadnit startupům průnik na zahraniční trhy?

Začínající a malé firmy se při expanzi do zahraničí potýkají s řadou problémů. Jak jim může stát v dobývání zahraničních trhů pomoci se zástupci úspěšných českých firem z oblastí IT, zelené energetiky, 3D tisku, udržitelných obalů nebo videoherního průmyslu radili poslední lednovou středu na online setkání s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Online setkání se zúčastnili vrcholoví manažeři firem Avast, Prusa Research, Beat Games, Warhorse Studios, Twisto, Poetizer, Mews, Pilulka, Frusack, Nano Energies, Brand Embassy a Storyous.

Podle nich se začínající čeští podnikatelé při expanzi do zahraničí nejčastěji potýkají s problematikou certifikací, vízovými procesy nebo s nedostatkem informací o podnikatelském prostředí v cizí zemi.

Mezi další zmiňované překážky, které nadějným firmám ztěžují souboj se světovou konkurencí, patří podle představitelů úspěšných českých startupů nesnadná procedura při kapitálových vstupech zahraničních investorů, pracovně-právní předpisy v Česku a komplikovaný proces při zaměstnávání cizinců v tuzemsku.

Stát by měl inovativní firmy více podporovat

„Online jednání bylo inspirující a utvrdilo mě v tom, že má smysl tato moderní inovativní odvětví více podporovat i na úrovni státu. Chceme tak činit nejméně ze dvou důvodů. Jednak proto, že inovativní firmy přinášejí vysokou přidanou hodnotu naší ekonomice. Ale také proto, že úspěchy, které české podniky získávají v zahraničí, významně přispívají k šíření dobrého jména naší země na mezinárodním poli. Za to vše jim patří upřímný dík a uznání,“ říká šéf české diplomacie. 

Ministr Petříček připomněl, že v oblasti ekonomické či vědecké diplomacie je ministerstvo zahraničí již delší dobu aktivní a má zavedené nástroje na podporu českých podniků. Zároveň ovšem konstatoval, že je nezbytné, aby se mezi začínajícími firmami povědomí o těchto službách více rozšířilo.

Průvodce službami státní podpory pro rozvoj podnikání

Debatu organizoval a moderoval Lukáš Sedláček, zakladatel Týdne inovací ČR, startupu Poetizer a vzdělávací platformy ELAI. „Je skvělé, že ministr Petříček vnímá přínos českých startupů a chce jim pomoci při další globální expanzi. Vzhledem k tomu, že se zúčastnili opravdu špičkoví podnikatelé, kteří zaměstnávají tisíce lidí a mnozí produkují ty nejlepší věci či služby na světě, jsem přesvědčený, že se jejich nápady na vylepšení inovačního ekosystému v ČR projeví v praxi,“ sdělil Sedláček.   

Zástupci firem ocenili možnost o těchto aspektech mluvit, ale na základě svých zkušeností nabídli také pomoc s identifikací bariér, které je žádoucí odstraňovat, a rovněž s řešením. 

„Toto setkání bylo první, ale rozhodně ne poslední. Těším se na další spolupráci a věřím, že najdeme způsob, jak zdokonalit služby, které ekonomická diplomacie našim firmám poskytuje, a to právě s přihlédnutím ke specifickým potřebám českých startupů,“ uzavřel ministr Petříček.

Redakčně zpracovaná tisková zpráva ELAI

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme