Jak vyslyší Libanon ukrajinský protest?

Sankcionovaná ruská loď s obilím neznámého původu (údajně ukradeným) hledá již několik dnů přístav pro vykládku převáženého obilí.

Námořní loď na hromadné náklady s názvem Matros Pozynich, vlastněná sesterskou společností sankcionované ruské společnosti Joint Shipbuilding Corporation, naložila v kotvišti Kerčského průlivu v Černém moři začátkem dubna tohoto roku celkem 27 000 tun obilí, odkud koncem dubna vyplula s cílem prodat celý náklad obilí komukoliv ve Středomoří.

Ilustrační fotografie

Nejprve zamířila do přístavu Alexandria v Egyptu. Krátce poté, co loď vplula do egyptských vod, Ukrajina ostře protestovala a požádala Egypt, aby loď s nákladem nepřijímal s odůvodněním, že celá dodávka obilí byla údajně násilně odvezena z okupovaných ukrajinských území přes Krym do Kerčského zálivu.

Egypt vyslyšel ukrajinský protest a odmítl náklad přijmout na svém území. Dne 3. května 2022 byla loď s obilím nucena změnit cíl plavby, místo Alexandrie zvolila jako cílový přístav Bejrút v Libanonu.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

Ukrajina již kontaktovala Libanon i Sýrii, a požádala je o následování Egypta a o odmítnutí nákladu obilí. Od rána 5. května 2022 se loď Matros Pozynich plaví ve východním Středomoří, mezi Kyprem a Tureckem. Bejrút je stále veden jako přístav určení s plánovaným datem příjezdu dne 6. 5. 2022. Zda Libanon tolik žádané obilí nakonec přijme, není dosud jasné.

Autor: Petr Sochor, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Libanon | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme