Jan Buk: Jsem rád, když někdo ocení náš inovativní přístup k nanotechnologiím

Roudnická společnost PARDAM NANO4FIBERS se během pandemie stala jednou ze tří společností dodávajících pro stát. Za své inovace získala 1. místo za nejvíce inovativní firmu roku 2020 v Ústeckém kraji v kategorii malých a středních podniků.

Inovační centrum Ústeckého kraje (ICUK) vyzpovídalo ředitele firmy Jana Buka. Ten vede společnost od roku 2009 a stál tak u vzestupu ČR v oboru nanotechnologií. Navíc v Ústeckém kraji, konkrétně v Lovosicích, má vzniknout Nano Hub, který by sdružoval na jednom místě produkty výrobců nanotechnologií. Ústecký kraj má tak našlápnuto vyhoupnout se do popředí v tomto oboru.

ICUK

Co pro Vás znamenají nanotechnologie? Čím si vás ten obor získal?

Nanotechnologie pro mě znamenají obor s obrovským potenciálem, ve kterém se pohybuje celá řada úžasných lidí s geniálními nápady. Pod pojmem nano si můžete představit téměř cokoli a to dává prostor k velké kreativitě. Pro mě navíc nanotechnologie znamenají 10 let života ve společnosti úžasných osobností, projektů a technologií. Na začátku to pro mě byla zajímavá výzva, která se přetavila v můj koníček a zaměstnání.

Vaše cesta k nanotechnologiím ale nebyla přímočará. Profesně jste začal v akademickém prostředí jako učitel angličtiny a tělocviku. Popište nám tu cestu, kdy se z vás postupně stala jedna z hlavních tváří českého nano průmyslu?

Ta cesta je ještě klikatější, než se zdá. Vystudoval jsem obor zařízení silnoproudé elektrotechniky na Kladně. Potom jsem začal na ČVUT studovat strojírenský průmysl, kde jsem vydržel rok. Nějak mě to neuspokojovalo, a tak jsem se chtěl vydat do ciziny. Získat nové zkušenosti a zlepšit si jazyk. A to se mi povedlo odstěhováním se do Anglie, kde jsem žil 2 roky a na živobytí jsem si vydělával různými brigádami.

A po návratu do Čech jsem se vrátil na místo, které mám rád – na sever Čech do Roudnice nad Labem. A hned jsme s kamarádem založili fotbalovou farmu, která slouží jako takové sportovní středisko při střední škole. Mimochodem, funguje doteď. Současně jsem také absolvoval Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově. Jenže po 8 letech učení jsem si řekl, že bych chtěl vyzkoušet zase něco nového. Abych zkrátka neusnul na vavřínech.

ICUK

Ještě před vstupem do oboru nanotechnologií jsem pracoval pro Českou televizi jako šéf projektové kanceláře. A v pro mě osudovém roce 2009 jsem dostal nabídku, abych byl součástí projektu zaměřeného na výrobu nanovlákenných materiálů.

Dobrá, takže jste začal ve firmě a v oboru, kterému jste v té době nerozuměl. Je to tak?

Ano, je to přesně tak. Nevěděli jsme o tom zkrátka nic. Jen jsme měli společně s investory vizi, že budeme vyrábět nanovlákenné materiály a prodávat je do celého světa. Pak ale došlo k takovému prozření.

K jakému prozření

V tu dobu se o nanovlákenné materiály zajímalo hodně lidí. Hodně se o tom i mluvilo. Jen nikdo nevěděl, co prakticky s tím.

A jak jste se s tím vyrovnali?

Upřímně? Jedna z variant byla, že ten byznys kompletně zavřeme. Celý obor ještě nebyl připravený na průmyslovou výrobu. Naštěstí se tak ale nestalo. Firmu jsme nezavřeli, a naopak jsme vše začali budovat úplně od nuly. Znovu. Po třech letech tvrdé práce následující po tomto restartu jsme se teprve dostali k tomu, že jsme uměli ty vytoužené nanovlákenné materiály opravdu vyrábět.

Přečtěte si také článek
Roudnická firma jako první v ČR získala certifikaci FFP3 na nanovlákenné respirátory

Navázali jsme spolupráci s dalšími partnery a zákazníky, kteří měli zájem o produkty na bázi nanovláken. A to je vlastně to, co tato firma dělá do dneška – vyvíjíme a designujeme produkty s nanovlákennými materiály pro potřeby našich zákazníků a partnerů. Dneska tak máme registrované patenty, užitné vzory a produkty, které už jsou na trhu a našli si své zákazníky.

Do jakých oblastí může obor s nanovlákny zasáhnout?

Jeden z prvních produktů, které jsme začali nabízet komerčně, byla nanovlákenná membrána pro kartušový filtr. Ten má právě díky použité membráně skvělý záchyt částic a perfektní průtok vody. Navíc se ve filtru neusazují bakterie a viry. A tuto filtraci používáme také u potravinářských produktů. Vyvíjíme aplikace v oblasti pleťových masek, materiály pro léčiva, kryty ran ve zdravotnictví a mnoho dalších výzkumných projektů je v různé fázi rozpracovanosti.

Dále také spolupracujeme např. na výrobě baterie HE3DA, kde jsme pomáhali s vývojem separátoru pro lithiovou baterii. Další známou firmou, se kterou spolupracujeme, je např. Prusa Research. Zkrátka aplikací nanotechnologií je opravdu mnoho. Většina výzkumných a vývojových projektů však probíhá v utajeném módu, proto i kdybych chtěl, nemohu vám k tomu podat další informace. Bohužel, protože někdy jsou výsledky z výzkumu jako z jiného světa.

Výroba nanovlákenné membrány | PARDAM NANO4FIBERS

Dá se to to chápat tak, že PARDAM NANO4FIBERS aktuálně využívá své know-how z oblasti nanovláken k výrobě ochranných pomůcek? Protože jste byli velmi medializovaná firma v oblasti dodávání respirátorů pro stát.

Přesně tak! Pro nás byla výroba respirátorů na druhé koleji. Máme znalost, jak vyrobit nanovlákennou membránu se skvělými vlastnostmi. A tuto membránu využíváme i pro respirátory. Respirátory jsme začali vyrábět před cca 3 roky, kdy jsme si chtěli vyzkoušet vlastnosti jedné z našich membrán, která se hodila pro ochranu dýchacích orgánů. Respirátor byl ale drahý a měl vlastnosti, o které v té době nikdo nestál. Dokonce jsme přemýšleli, že ke konci roku 2019 s výrobou respirátorů přestaneme úplně.

Tak to pro vás musela být situace na přelomu ledna a února 2020 docela šok.

Šok to byl. Extrémní poptávka po ochranných prostředcích zaskočila celý trh. Nejen český, ale i celosvětový. Z poptávek, které se pohybovaly v řádech nižších tisíců, jsme se dostali na miliony kusů ochranných prostředků. A tak jsme na to reagovali navyšováním výrobních kapacit. Aktuálně (červen 2021) jsme schopni vyrobit kolem 2 milionů respirátorů (FFP2 a FFP3) za měsíc. Zároveň s tím se samozřejmě musela navýšit i výroba dané nanovlákenné membrány. Byly to hektické a nervózní měsíce, ale zvládli jsme to díky nasazení celého týmu.

Získali jste jako firma ocenění za nejvíce inovativní firmu roku 2020. Co pro vás takové ocenění znamená?

Musím ještě k tomu dodat, že my jsme se v listopadu 2020 přihlásili do této soutěže s našim respirátorem BreaSAFE ANTI-COVID-19 ochranné třídy FFP2. A za pár měsíců (únor 2021) jsme přišli na trh jako první na světě s nanovlákenným antimikrobiálním opakovaně použitelným bezventilovým respirátorem BreaSAFE CLASSIC FFP3 a hned na to PRO-MASK FFP3. Oba produkty jsou ve své třídě unikátní!

Navíc se nám během necelého roku povedlo přinést na trh 3 produktové řady respirátorů (PRO, EVERYDAY a INDUSTRY). Proč toto říkám? Protože se snažíme být neustále inovativní a neusnout na vavřínech, a tak jsem nejen já, ale i celý tým, moc vděční za to, že někdo tento inovativní přístup dokáže ocenit. Je to takové pohlazení na firemní duši.

Výroba respirátoru | PARDAM NANO4FIBERS

Rád říkáte, že peníze kazí kreativitu, proč to podle vás tak je?

Ano, to zní jako já (smích). Tím, že jste pod finančním tlakem, musíte improvizovat! Hrát si s detaily. Celkově tak nad věcmi musíte přemýšlet více a trochu jinak, než když máte dostatek zdrojů a jen vše zadáte týmu k výrobě bez ohledu na náklady. To jsou pak ty zlaté české ručičky, kdy selským rozumem a praktickým přístupem dokážeme najít mnoho inovací, na které by ostatní jen tak nepřišly. A inovace jsou o kreativitě.

Vy sám jste byl u zrodu Asociace nanotechnologického průmyslu. Jak jste vznik takové organizace vnímal?

Přiznám se, že jsem byl ze začátku velmi skeptický. Nějak jsem nedokázal uvěřit tomu, že taková instituce může fungovat na bázi dobročinnosti a nadšení lidí, kteří jsou do asociace zapojení. Časem jsem si ale začal uvědomovat, že jsem nad tím v tu dobu přemýšlel špatně. Dneska je asociace skvělý nástroj pro všechny její členy. Pomáhá zviditelnit nanotechnologie nejen v České republice, ale i ve světě.

Jak si myslíte, že pandemie koronaviru změní nanotechnologický obor? Myslíte si, že např. nanovlákna získají víc na své důležitosti?

Pandemie pomohla obrovsky zviditelnit nanotechnologie a řešení pro ochranu obyvatelstva. V Čechách existuje celá řada firem, které jsou schopny společně nabídnout kompletní řešení pro ochranu obyvatelstva pomocí produktů na bázi nanotechnologií. Dokonce se snažíme tato řešení nabídnout vládě a pomoci tak vybudovat jedinečnou platformu pro ochranu zdraví obyvatelstva. Díky pandemii se české nanotechnologie zviditelnily i ve světě a jsou vnímány jako reálný obor s velmi výraznou přidanou hodnotou. Do budoucna tak i lidé z dalších oborů začnou vnímat potenciál nanotechnologií jako jednu z významných cest pro inovace produktů.

Převzato z podkladů Inovačního centra Ústeckého kraje

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Nanotechnologie

Doporučujeme