Jana Náhliková o grafickém designu: Obklopuje nás plno vizuálního smogu

Dobrý design pomáhá firmám v komunikaci s cílovou skupinou a dokáže dokonale podpořit prodej produktu či nabídku služby, říká grafická designérka Jana Náhliková.

Podle Náhlikové, která se věnuje tvorbě log, vizuálních identit, plakátů či knižnímu designu, je v grafickém designu velmi důležitý přístup a spolupráce zadavatele či klienta.

Archiv Jany Náhlikové

Na jakou oblast designu se specializujete? 

Během studia v Ateliéru Grafického designu ve Zlíně jsem si vyzkoušela různá zadání od tvroby log, vizuálních identit, tvorby knih, plakátů a podobně. Tuto různorodost preferuji ve své profesi dodnes. Ráda pracuji na identitách i knihách, v současnosti se nezaměřuji jen na jednu oblast.

Při práci grafického designéra je podle mě důležité zadání a přístup samotného klienta. Pro mě nejzajímavější a také nejlépe hodnocenou byla diplomová práce, jíž byla kniha česko-slovenských homonym „Není drak jako drak“.

Jak vnímáte v součástí poslání designu a grafiky, zejména ve vazbě na praktické využití v průmyslu nebo ve službách?

Grafický design je důležitý a má široké uplatnění. Dobrý design dokáže pomoci v komunikaci s cílovou skupinou a podpořit prodej produktu či nabídku služby.

V současnosti ale nastává problém s tím, že díky dostupnosti grafických programů, zkouší práci grafického designéra mnoho lidí a kvůli tomu nás obklopuje velké množství vizuálního smogu.

Nakolik tuzemské firmy doceňují význam grafiky či užitého designu? Je výrazný rozdíl v tomto oboru mezi ČR a zahraničím?

Je velmi složité toto téma objektivizovat. Myslím si, že všechno je o konkrétních lidech. V České republice i v zahraničí se najde celá řada firem, které význam grafického designu umějí docenit, ale jsou samozřejmě i takové, které mu velký význam nepřikládají, což je pro ně škoda.

S jakým pojetím chcete přistoupit k tématu grafického prvku pro BusinessInfo.cz? 

Cílem mého návrhu pro BusinessInfo.cz je odprezentování 20. výročí portálu ve srozumitelné a dynamické formě, která vyniká především v online prostředí.

Jana Náhliková

Žije na Slovensku, ve vesnici Zálesie u Bratislavy. Při doktorandském studiu v Ateliéru Grafického designu na Fakultě multimediálních komunikací ve Zlíně vyučuje grafický design na střední škole. Svůj volný čas ráda tráví v přírodě.

Ukázka dalších prací Jany Náhlikové

jap

BusinessInfo.cz hledá grafický prvek k výročí 20 let fungování

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Design | Kreativní průmysly

Doporučujeme