Japonsko: Nový vládní orgán bude dohlížet na export potravin

Japonská vláda ve snaze podpořit export domácích potravin schválila návrh na ustanovení orgánu, který bude dohlížet na všechny procesy spojené s vývozem potravin a který bude zastupovat japonskou stranu při jednáních o zjednodušení a sladění celních režimů a postupů s ostatními státy.

Nový orgán vznikne 1. dubna příštího roku, bude spadat pod ministerstvo zemědělství a předsedat mu bude ministr zemědělství. Vláda si od něj slibuje především postup v jednáních o zrušení omezení na dovoz japonských potravin a zemědělských produktů, která řada zemí uvalila především v reakci na jadernou havárii ve Fukušimě.
Japonská strana totiž vycítila, že v současnosti u řady partnerů existuje vůle ke změně. Již v říjnu se EU nechala slyšet, že by do konce tohoto roku měla uvolnit současné zpřísněné podmínky dovozu japonských potravin. V pokročilé fázi jsou pak i jednání s Čínou o japonském hovězím, které by se mohlo na tamním trhu objevit poprvé po více jak 20 letech.
Vláda dále odsouhlasila změny i v samotném procesu udělování licencí. Ten je v současnosti roztříštěn mezi různá ministerstva a prefekturální úřady, nově však testy bezpečnosti potravin budou moci provádět i soukromé organizace. Současně se rozšíří i spektrum úřadů, které budou mít pravomoc udělovat vývozní certifikáty a potvrzení o původu zboží.

Zdroj: Japan Times
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade v Tokiu

• Teritorium: Japonsko

Doporučujeme