Jde to i bez plynu: domácnosti se přiklánějí k elektřině a tepelným čerpadlům

Zatímco odborníci vedou debaty o energeticky soběstačných domech, které se obejdou bez dodávek elektřiny ze sítě, v praxi dochází k jinému posunu. Stále více bytů v novostavbách funguje bez připojení k plynovodnímu potrubí. Pokles je výrazný hlavně u rodinných domků, ale v menší míře k němu dochází také u bytových domů.

Konkrétní čísla přinesl Český statistický úřad, který zveřejnil časové řady o vývoji bytové výstavby. V minulém desetiletí mělo přípojku k plynovodu ještě 60 až 70 procent novostaveb rodinných domů, po roce 2010 jejich podíl setrvale klesal. Například loni bylo připojeno jen zhruba sedm tisíc z devatenácti tisíc rodinných domků, což odpovídá podílu 37,5 procenta. V případě jednotek v bytových domech došlo za posledních deset let k poklesu z 60 na 46 procent.

Lidem v rodinných domech stále častěji stačí k vaření a ohřevu vody elektřina, při vytápění plyn nahradí třeba tepelná čerpadla.



Čím je pokles zájmu způsoben? Ředitel komunikace skupiny Innogy ČR Martin Chalupský uvedl, že se stále častěji staví v malých obcích, ve kterých není zemní plyn vůbec zaveden. „To se týká například středních Čech, které zažívají v poslední dekádě velmi intenzivní stavební boom. Podíl plynofikovaných obcí je tam výrazně menší než například na Moravě,“ poznamenal Chalupský.

Předseda Rady Českého plynárenského svazu Martin Slabý zmínil, že roste konkurence nových typů vytápění. „Vývoj od roku 2015 ukazuje na znatelný nárůst počtu domů vytápěných tepelnými čerpadly. K šíření nových dražších technologií přispěl dynamický růst životní úrovně posledních let i veřejná finanční podpora,“ vysvětluje Martin Slabý.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: David Tramba

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme