Keňa se potýká se změnou klimatu. České firmy nabízejí řešení

Zemědělství v Keni zaměstnává 75 % pracovní síly a na tvorbě HDP se podílí plnými 30 %. Vývoz čaje, kávy a čerstvých květin tvoří spolu s cestovním ruchem pilíře keňské ekonomiky.

V zemi ale tento rok závratně rostou ceny potravin, pohonných hmot a elektřiny. Několikaleté sucho na severu země ohrožuje více než 3 miliony lidí. V jiných oblastech je zase vody příliš. Hladina některých jezer na západě země stoupla za poslední 4 roky o více než 2 metry. Tyto dopady změny klimatu volají po moderních řešeních.

Ilustrační fotografie

Populárním termínem se v keňském zemědělství stala takzvaná smart solutions. Chytrá řešení jsou poptávaná hlavně pro úspory všech vstupních nákladů, například energií a hnojiv. Úspěšným příkladem může být česká společnost CleverFarm, která se představila v západní provincii africké země při říjnové návštěvě zemědělských firem, kterou zorganizovalo velvyslanectví ČR v Nairobi.

CleverFarm má v Keni svého místního zástupce, softwarovou firmu Liquid Technologies. Vládní závlahová agentura (National Irrigation Authority) v Galana Kulalo sedm měsíců zkoušela s CleverFarm zavlažovací pilotní projekt. Pilot byl úspěšný a nyní česká firma čeká na nákup technologie od státu. Firma má také zákazníky na květinových farmách v Keni.

Revoluce proti plastům. Startup Refork vyvinul rozložitelné příbory

Chybí základní mechanizace

Co v Keni ale chybí nejvíce, je základní mechanizace. Překážkou často bývá, zvláště pro malé zemědělce, nedostupné financování. Relativně novým trendem v Keni je, že se drobní farmáři slučují do zemědělských družstev. To jim umožňuje větší kupní sílu právě při nákupu nové mechanizace. Tak jako všude otázkou zůstává, jak moc se zadlužit, aby podnikání vzkvétalo, ale aby splácení úroku bylo udržitelné.

Ekonomická sekce velvyslanectví ČR v Nairobi navázala spolupráci s keňskou Equity bankou, neboť ta je partnerem Evropské investiční banky (EIB). Equity banka tak může nabízet výhodné půjčky středně velkým zemědělským firmám a družstvům. To by mělo pomoci i při nákupu mechanizace z Česka. Obecně platí, že keňští zemědělci jsou již „přesyceni“ čínskými výrobky, které byly sice levné, ale velmi rychle se rozbíjejí, nejsou na ně náhradní díly a často nejsou vůbec opravitelné.

Poptávka je proto po středně drahých řešeních se zaručeným poprodejním servisem a po modulárních řešeních (menší zařízení, která umožní dokupování kompatibilních dílů společně s tím, jak zákazníkovi roste výroba). To je příležitost pro české výrobce. Není ale dobré si myslet, že v Keni na Čechy i přes jejich výbornou reputaci čekají se založenýma rukama. Velkou konkurencí jsou v tomto ohledu výrobky z Turecka.

Jak ale zajistit spolehlivý poprodejní servis na jiném kontinentu? Ideální je najít si místního zástupce, kterým může být na trhu fungující firma nebo podnikatel. Příležitostí, jak se s nimi potkat, jsou právě návštěvy a prezentace českých firem v rámci projektů ekonomické diplomacie PROPED.

Ilustrační fotografie

Showroom Zetoru

Podnikatel Prakash Shah tak ve městě Nakuru, které je centrem zemědělské oblasti, založil firmu AWS a vybudoval naprosto jedinečný showroom Zetoru. Velké zasklené prostory showroomu jsou velmi elegantní a srovnatelné s showroomy velkých automobilových společností v Evropě. Areál se nachází přímo vedle hlavní příjezdové silnice z Nairobi a je tedy velmi dobře dostupný (a viditelný). Polovinu areálu navíc tvoří opravárenská stanice.

Majitel firmy je velmi pozitivně nakloněný českým zemědělským výrobkům. Oceňuje jejich kvalitu a technickou úroveň. Je otevřený spolupráci s dalšími českými firmami a může jim nabídnout i technické zázemí. Velký zájem v regionu je například o zemědělské stroje kompatibilní s traktory Zetor, ale také o výše zmíněná smart řešení všeho druhu.

Během návštěvy českých firem v Keni na podzim 2022 česká společnost Farmet zahájila jednání o využívání areálu AWS jako svého zázemí. Divize firmy Farmet, která vyrábí lisy na oleje, je již v Keni aktivní. Nicméně i pro ni je důležitá spolupráce s místními mechaniky a technické zázemí pro podporu prodejů, a to i do sousedních států východní Afriky.

Nedostatečná znalost moderních postupů

Kromě zemědělské mechanizace se keňští zemědělci potýkají s nedostatečnou znalostí moderních zemědělských postupů, které by umožnily vyšší efektivitu výroby a zpracování. Tento nedostatek je citelný v chovatelství drůbeže a skotu. Majitelé či provozovatelé farem (ale také pro ně pracující veterináři) často nemají základní informace o správné skladbě krmiva, nakupují krmiva či doplňky stravy zbytečně draze, nedělají siláž a neznají ani jiné metody, jak využít zbytkových produktů pro krmiva.

Zvýšení efektivity mléčné produkce by například hodně pomohlo šlechtění plemen a dostupnost umělé inseminace skotu. To by mohla být doména českých firem, jako jsou VVS Vermeřovice, Dominant CZ, ale třeba také Naturalgen.

Během návštěvy českých zemědělských společností byla navázána nejen spolupráce přímo mezi firmami, ale pokračuje také rozvoj spolupráce české ambasády v Nairobi a zemědělských asociací i svazů. Česká řešení opravdu zaujala, a proto je v plánu pokračovat s cílenými prezentacemi českých firem mezi jejich členy. Ekonomické oddělení Velvyslanectví ČR v Nairobi může zájemce z řady českých zemědělských výrobců propojit s potenciálními partnery na keňském, ale také na východoafrickém trhu (Uganda, Rwanda, Tanzanie).

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Nairobi (Keňa). Autorka: Marta Anna Ledgard, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Afrika | Keňa | Zahraničí

Doporučujeme