Konference o chytrém podnikání oslavila mimo jiné sto let od vzniku slova robot

Z Prahy byl online odvysílán program VI. výročního Smart Business Festivalu CZ – Festivalu chytrého a primárně digitálního podnikání, který shrnul novinky ve strategické podpoře i praxi české cesty Průmyslu 4.0 a implementace digitálních inovací a nabídl i zahraniční inspiraci pro sdílení dobrých praxí. Dvacítka speakerů představila novinky ze svých organizací a firem, na jednom místě také poprvé byla podrobněji představena šestice českých kandidátů na Evropská centra pro digitální inovace (Evropské digitální inovační huby – EDIH), kteří by svými aktivitami v nadcházejících letech měli významně přispět k digitální transformaci českého i evropského malého a středního podnikání i veřejného sektoru.

Pořadatelem Smart Business Festivalu CZ je sdružení CzechInno. Ve spolupráci s partnery – členy a spolupracujícími subjekty Středoevropské platformy pro digitální inovace CEEInno – nabídlo letos online vysílanou a telekonferenčně propojenou přehlídku novinek na podporu chytrého podnikání. K partnerům projektu patří i portál BusinessInfo.cz.

Promluvil také „pan IT“

V úvodu akce představili aktuality ze svých institucí náměstek ministra průmyslu a obchodu pro řízení Sekce digitalizace a inovací Petr Očko, vládní „pan IT“ – zmocněnec pro digitalizaci a IT a ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie Vladimír Dzurilla a ředitel sekce pro řízení digitalizace průmyslu Evropské komise Yves Paindaveine.

„Jsme rádi, že jsme se i letos účastnili Smart Business Festivalu, který se stal již tradiční akcí pro téma chytrého podnikání, digitální transformace a inovací. Bylo mi potěšením, že jsem mohl představit naše aktivity na podporu digitální transformace ekonomiky, zejména čerstvé novinky ohledně Evropských center pro digitální inovace. A oceňujeme také načasování konference na týden, kdy slavíme 100 let od vzniku slova robot díky uvedení divadelní hry R.U.R.,“ komentoval zapojení Ministerstva průmyslu a obchodu ČR do letošního Smart Business Festivalu CZ náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko.

Host z Německa vysvětlil, kudy na ostych před umělou inteligencí

Dopolední odborný blok shrnul zdroje a procesy potřebné pro úspěšnou digitální transformaci a obnovu ekonomiky a společnosti po covidové ráně. Anna Tůmová z Českých Radiokomunikací představila novinky v internetu věcí a mimo jiné nové možnosti roamingu IoT ve více než 20 zemích světa. Roland Sommer z Industry 4.0 Austria Platform nabídl odpovědi „jak ven z krize“ s využitím digitálních nástrojů a rakouskou cestu digitální transformace.

Marc Dönges z BVMW – Německé spolkové asociace malých a středních podniků – nabídl vhled do činnosti Kompetenčního centra 4.0 v Berlíně a činnosti iniciativy Mittelstand Digital, která pomáhá německým malým a středním firmám v jejich digitální transformaci. A Steven Dehlan z hamburského Centra pro umělou inteligenci ARIC nastínil, jak v Německu překonávají ostych v percepci metod založených na umělé inteligenci a práci s daty v malých a středních firmách.

Dopolední program uzavřel svým shrnutím stavu českého Průmyslu 4.0 v praxi a upozorněním na rozevírající se nůžky mezi přirozeně digitálními či již digitalizovanými a ostatními tradičními firmami člen Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace, prezident Elektrotechnické asociace ČR a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR pro Průmysl 4.0 a malé a střední podnikání Jiří Holoubek. Ani v jeho přednášce nechyběla paralela se stým výročím uvedení Čapkovy hry R.U.R. a zavedením pojmu „robot“ do globálního jazyka i společensko-ekonomického kontextu.

Závěr konferenčního program patřil přednášce profesora Petera Staňka – prognostika Ekonomického ústavu Slovenské akademie věd, spoluzakladatele Institutu Equilibrium a také nositele titulu Osobnost projektu Vizionáři 2020, který představil své vize digitální ekonomiky a společnosti v postcovidové éře.

Telemostem do Lucemburku se představilo šest českých digitálních nadějí

Odpoledne se Smart Business Festival CZ propojil telemostem s První výroční EU EDIH konferencí v Lucemburku a v rámci společné virtuální diskuzní místnosti představil šest čerstvě nominovaných českých kandidátů na Evropská centra pro digitální inovace (EDIH), kteří by svými aktivitami v nadcházejících letech měli významně přispět k úspěšné digitální transformaci malého a středního podnikání i veřejné sféry. Stali se jimi:

  • BRAIN FOR INDUSTRY se sídlem v Praze a primárním zaměřením na oblast umělé inteligence, jehož řídicím partnerem a koordinátorem je Fyzikální ústav Akademie věd ČR,
  • CYBERSECURITY INNOVATION HUB se sídlem v Brně s hlavním zaměřením na kybernetickou bezpečnost, jehož lídrem a koordinátorem je CyberSecurity Hub jako společný ústav tří univerzit – Masarykovy univerzity, Českého vysokého učení technického v Praze a Vysokého učení technického v Brně,
  • DIH NORTHERN AND EASTERN BOHEMIA se sídlem v Liberci a primárním zaměřením na oblast umělé inteligence, jehož vedoucím partnerem a koordinátorem je Agentura regionálního rozvoje,
  • EDIH ČVUT se sídlem v Praze s hlavním zaměřením na oblast umělé inteligence, jehož řídicím partnerem je České vysoké učení technické v Praze,
  • EDIH DIGIMAT se sídlem v Kuřimi a hlavním zaměřením na oblast umělé inteligence, jehož lídrem a koordinátorem je Intemac Solutions,
  • EDIH OSTRAVA se sídlem v Ostravě, jehož hlavním zaměřením je superpočítání (HPC) a řídicím partnerem a koordinátorem Technická univerzita Ostrava.

Před nominovanými kandidáty nyní stojí první výzva z programu Digitální Evropa, která bude vyhlášena v nejbližších týdnech a z níž vzejde výsledné složení českých i evropských EDIHů. V Česku by v nadcházejícím roce mělo vyrůst tři až šest takovýchto nových hubů s evropským rozměrem a nadále bude pokračovat i rozvoj národního a regionálního DIH ekosystému a jeho spolupráce s evropskými partnery.

Další informace o chytrém podnikání a nadějných českých projektech lze nalézt také ve výsledcích soutěžě Vizionáři 2020.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme