Kvůli koronaviru se ruší několik výprav českých firem do Japonska

Mezi zrušenými akcemi je veletrh Foodex v Tokiu, kam se chystala skupina 13 českých podniků. Japonci mimo jiné zvažují odložení letních olympijských her, které se mají v zemi konat letos v červenci a srpnu.

Japonsko patří k zemím poměrně významně zasaženým koronavirem, protože 4. března 2020 překročil počet nemocných už tisícovku. Víc než dvě třetiny případů z toho ovšem představují cestující z výletní lodi Diamond Princess.

Obchodní schůzky se ruší, některé firmy jsou zavřeny

V zemi se nicméně stejně jako v dalších státech situace každý den vyvíjí. „Sice zde nepřibývá tolik nakažených jako v Koreji, Iránu či v Evropě, vláda se ale snaží nic nepodcenit a předejít dalšímu šíření před nacházející olympiádou. Od minulého týdne přijala řadu opatření a vyzvala firmy, školy i další veřejné instituce k omezení styků s okolím. V praxi to znamená, že se ruší a odkládají téměř všechny obchodní schůzky i návštěvy firem. Japonské podniky, které plánovaly návštěvu ČR, tyto cesty také ruší,“ uvádí Richard Schneider, ředitel sdílené kanceláře CzechTrade a CzechInvest v Tokiu. „Firmy, ve kterých už byl zaznamenán výskyt viru u některého ze zaměstnanců, jsou uzavřeny. Zaměstnanci jsou v karanténě a pracují z domova,“ doplňuje Schneider.

Olympiáda by mohla být bez diváků

Minimálně do poloviny března jsou v Japonsku uzavřeny zábavní parky, některá muzea a galerie, sportovní utkání se odehrávají bez přítomnosti diváků, ruší se koncerty. Školy budou uzavřeny nejméně do začátku dubna. „Veletrhy a semináře plánované na první polovinu března byly také zrušeny. Týká se to i potravinářského veletrhu Foodex v Tokiu, kam se na národní stánek chystalo 13 českých firem. Dále jsme byli nuceni na neurčito odsunout akce plánované na březen a začátek dubna: technologickou misi českých firem a vysokých škol z oblasti umělé inteligence, business seminář v Naze, technologický seminář v Tokiu a návštěvu jednoho českého exportéra,“ uvádí Richard Schneider. Start olympiády zatím odložen nebyl, ale spekuluje se o různých variantách: o odsunutí v rámci roku 2020, prohození termínu paralympiády a olympiády, přesunutí na další rok, nebo soutěže bez diváků. Úplné zrušení je nepravděpodobné.

(red)

• Teritorium: Česká republika | Japonsko
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme