Kvůli koronaviru zvyšuje Evropa limity pro bezkontaktní platby. Česko zatím nezareagovalo

Brát do ruky hotovost představuje riziko pro podnikatele i zákazníky. Řada evropských zemí proto přikročila ke zvýšení limitů při platbách bezkontaktní platební kartou, kdy není třeba zadávat PIN. Další země o tom uvažují.

Foto: Shutterstock

Používání hotovostních plateb patří k nejrizikovějším situacím, které v současnosti čekají zákazníky obchodů a provozoven poskytujících služby. Řada lidí se kvůli možnému přenosu koronaviru vyhýbá používání bankovek a svoje útraty hradí platební kartou. Při placení vyšších částek ale musí zadávat PIN, což znamená kontakt s klávesnicí, na kterou sahaly stovky zákazníků před nimi. Podnikatelé i kupující se proto dožadují zvýšení limitu pro bezkontaktní platby, který je v Česku v současnosti 500 korun.

Řada zemí Evropy přitom na tato rizika již zareagovala. „Vlády a platební průmysl v Řecku, Irsku, Polsku, Turecku, na Maltě a v dalších zemích už společně o navýšení limitu bezkontaktních plateb jednaly,“ vysvětluje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko.

Dvakrát více než v Česku

Turecko oznámilo, že zvýší dosavadní bezkontaktní limit ze 120 lir a PIN tak bude třeba zadávat až u plateb přesahujících 250 lir. V Polsku se limit zvýšil na 100 zlotých a v Řecku, Irsku a na Maltě je nově PIN požadován až od 50 eur. Bez použití PIN tak mohou zaplatit více než dvojnásobnou útratu, než v Česku. Řada dalších evropských zemí se nyní navýšením bezkontaktního limitu zabývá.

Bezkontaktní karty přitom patří k nejbezpečnějším nejen z pohledu rizika přenosu koronaviru, ale i v rámci zabezpečení plateb. „Zákazníci si mohou být jisti, že bezkontaktní karty stále představují jeden z vůbec nejbezpečnějších způsobů placení. V zemích, kde se bezkontaktně platí nejvíce, zůstává podíl podvodů při placení v obchodech na historickém minimu,“ konstatuje Marcel Gajdoš.

Na základě evropské legislativy má přitom Česko možnost používat bezkontaktní platby pro výrazně vyšší částky, než v současnosti. „Výše limitu pro bezkontaktní platby je upravena jednotným evropským nařízením, které stanoví maximální částku, kterou lze zaplatit bezkontaktně, ve výši ekvivalentu 50 eur a některé další podmínky bezkontaktního placení. V rámci takto nastavených podmínek si banky samy určují konkrétní výši limitu pro bezkontaktní platby,“ konstatuje Jakub Vintrlík z odboru vnějších vztahů a komunikace ministerstva financí. Resort podle něj nemůže limity pro bezkontaktní placení měnit a jejich výše závisí na přístupu bank.

Bílá místa na mapě placení

Kromě nedostatečné výše limitu si zákazníci v Česku často stěžují také na to, že mnoho obchodníků zatím karty nepřijímá. A zatímco některé vyspělé země nařizují obchodníkům přijímat hotovost, protože se řada z nich snaží přejít již jen na digitální platby, v Česku mají kupující opačný problém. A líbilo by se jim nařízení přijímat všude, kromě hotovosti, také platby kartou.

Foto: Shutterstock

Ani tady se však změna nechystá. „Přijímání platebních karet je zcela na rozhodnutí obchodníků. Obchodník je ten, kdo rozhoduje, jaké způsoby placení bude svým zákazníkům nabízet. To platí i pro nabídku bezkontaktního placení. Český platební trh je však v tomto ohledu velmi rozvinutý a v podílu bezkontaktních karetních transakcí jsme podle některých údajů druzí na světě, hned za Austrálií,“ zmiňuje Jakub Vintrlík.

Vláda rozšiřování možností platit kartou podpořila letos alespoň přípravou akce pro malé firmy, v jejímž rámci mohou získat na rok zdarma terminál pro přijímání plateb. Česko v této oblasti zaostává za evropským průměrem. Ten je na úrovni 24 terminálů na tisíc obyvatel, zatímco v Česku je to jen 22 terminálů na tisíc obyvatel. Kartami Češi hradí zhruba čtvrtinu transakcí.

Podle odborníků jsou bankovky rizikem nejen kvůli koronaviru, ale mohou vést i k šíření dalších infekcí. Například virus chřipky na nich přežívá až 17 dní, na některých je tolik bakterií jako na záchodovém prkénku. Bezkontaktní platby v současnosti akceptují již všechny terminály v Česku. Kromě bezkontaktních karet roste v posledních měsících také popularita dalších bezkontaktních nástrojů, jako je Google Pay nebo Apple Pay.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a byznys
• Oblasti podnikání: E-commerce

Doporučujeme