Kvůli pandemii ukončilo byznys 12 procent podnikatelů, zjistil průzkum

Na 65 procent podnikatelů a živnostníků měla pandemie nějaký vliv. Zjistil to průzkum NMS Research pro Raiffeisenbank. Nejvíce dotázaných muselo kvůli pandemii koronaviru změnit orientaci svého podnikání a polovina jich letos neočekává žádný zisk.

12 procent podnikatelů muselo dokonce své podnikání ukončit. Celkem devět procent podnikatelů už v současnosti ví, že letos nebude zvyšovat platy zaměstnancům a dvě procenta musela část pracovníků dokonce propustit. Šesti procentům firem se naopak díky pandemii dařilo lépe. Třetiny podnikatelů se omezení nijak nedotkla.

Shutterstock

„I přes pomoc, kterou jsme našim klientům nabídli například formou odložení splátek úvěrů či změnou struktury stávajících úvěrů, jsme se i my setkali se skutečností, kdy klient musel svou obchodní činnost ukončit,“ komentuje situaci Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank, a dodává: „Nicméně, jak to bývá, nic není černobílé a naopak někteří podnikatelé dokázali situaci využít na maximum a rozšířit své portfolio produktů či služeb a přijít s inovacemi, které by jinak nevznikly nebo by jejich vývoj trval delší čas.“

Zisk neočekává polovina podnikatelů. 24 procent jich očekává ztrátu a 27 procent zisk. Ti, kteří očekávají zisk, jej nejčastěji chtějí uložit jako rezervu. Mnohem méně je těch, kteří by jej investovali do rozvoje vlastní firmy nebo na finančním trhu.

Odpovědi na nejčastější dotazy podnikatelů ohledně podpůrných programů a opatření proti šíření koronaviru

Podnikatelé mohli v průběhu pandemie využít nejrůznější bonusy a kompenzace. Přestože nárok na některou z dotací mělo až 45 podnikatelů, pouze polovina z nich se dokázala v problematice zorientovat.

Průzkum provedla pro Raiffeisenbank agentura NMS Market Research na jaře 2021 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 219 podnikatelů s obratem do pěti milionů korun.

Tisková zpráva Raiffeisenbank

Doporučujeme