Laboratoř Nadace Vodafone směřuje ke startu 10. ročníku, zbývají poslední dny do uzavření přihlášek

Akcelerační program Laboratoř Nadace Vodafone již podesáté pomůže nadějným projektům se společenským přesahem vyrůst z prvotního nápadu k fungující společnosti. Uzávěrka přihlášek proběhne 9. října.

Postupujícím finalistům Laboratoř Nadace Vodafone poskytne maximální podporu v akceleraci a růstu zahrnující finanční injekci ve výši 100 000 korun, pomoc s komunikací i intenzivní mentoring. Dosažené výsledky a celkový posun představí projekty v rámci červnového Demo Day příští rok. Laboratoř rovněž spolupracuje s partnerskou soutěží Nápad roku. Dne 20. září společně vyhlásily vítěze ceny Sociální startup roku 2022, stalo se jím studio Kikiriki Games vytvářející mobilní „bezbariérové“ hry i pracovní prostředí pro osoby s poruchami zraku.

Ilustrační fotografie | Laboratoř Nadace Vodafone

„Při ohlédnutí za uplynulými ročníky programu vidíme, že Laboratoř reálně pomohla řadě skvělých nápadů stát se plnohodnotnou firmou, ale hlavně zlepšit kvalitu života konkrétní cílové skupině osob. Ať už se jedná o pomoc lidem se zdravotním omezením, nebo mladým studentům s finanční gramotností. Chtěli bychom proto vyzvat všechny potenciální zájemce, aby se nebáli svůj projekt do našeho programu přihlásit a využili poslední dny, kdy je možné přihlášku odeslat,“ říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

„Když jsme se do Laboratoře hlásili, byli jsme s naším projektem Kikiriki Games na úplném začátku. Účast v Laboratoři nás ale ohromně posunula. Kromě toho, že to pro nás byla velká motivace, naučili jsme se o svém projektu víc byznysově přemýšlet. Navíc jsme velmi ocenili cenné rady z oblasti marketingu a vždy jsme byli rádi za psychickou podporu, kterou jsme ze strany Laboratoře měli,“ dodává Jana Kuklová ze studia Kikiriki Games.

Pomoc až na prvním místě

Laboratoř Nadace Vodafone dlouhodobě usiluje o podporu takových projektů, které se kromě byznysového potenciálu vyznačují i společenským přesahem – například pomáhají osobám se speciálními potřebami nebo se snaží edukovat veřejnost ve specifických oblastech, třeba ve finanční a digitální gramotnosti.

Přihlášené projekty v rámci programu čeká boj o postup mezi deset nejnadějnějších nápadů, které se zúčastní dvoudenního listopadového bootcampu. Zde budou postupující konzultovat své záměry a udržitelnost projektu s odborníky z řad mentorů a partnerských organizací. Na závěr představí vize odborné porotě, která následně vybere až pět postupujících do akceleračního programu Laboratoře.

Ilustrační fotografie | Laboratoř Nadace Vodafone

„V průběhu šesti měsíců poskytne Laboratoř projektům maximální podporu, která je pro počáteční růst potřebná. Postupující získají částku ve výši až 100 tisíc korun, ale i individuální mentoring ze strany zkušených mentorů. Ti se jim budou po celou dobu programu věnovat jak z pohledu samotné funkčnosti produktu, tak z pohledu ekonomické udržitelnosti a marketingu. Obrovským přínosem pro projekty je pak naše ‚otevírání dveří‘ k cílové skupině uživatelů a potenciálním partnerům či investorům. Skrze program Laboratoře mají projekty také šanci expandovat do všech 26 zemí, kde Nadace Vodafone působí,“ komentuje Fencl.

Kulaté jubileum

Desátý ročník Laboratoře Nadace Vodafone vyvrcholí tradičním červnovým Demo Day, v rámci kterého projekty představí svou vizi a pokrok před porotou, potenciálními partnery a investory. Laboratoř Nadace Vodafone rovněž úzce spolupracuje se soutěží Vodafone Nápad roku.

V rámci vyhlášení vítězů soutěže 20. září společně vybrali také Sociální startup roku 2022. Vítězem se stalo herní studio Kikiriki Games vytvářející „bezbariérové“ hry i pracovní prostředí pro osoby s postižením zraku. Jejich prvním úspěšným počinem je FPS hra pro mobilní platformy To the Dragon Cave určená nejen nevidomým hráčům. Své schopnosti a úspěšnost tak zde mohou porovnat úplně všichni.

„Pro porotu rozhodně nebylo snadné vybrat jeden projekt. Všech pět týmů totiž prokázalo, že jejich nápady společně s obrovským odhodláním mohou i za tak krátkou dobu akcelerovat nevídanou rychlostí. I proto, že projekt v průběhu programu ukázal, že dokáže vize realizovat a zapojit také další osoby s poruchami zraku, rozhodla porota o udělení ocenění právě studiu Kikiriki Games. I díky tomu dostane k původnímu příspěvku 100 tisíc korun bonus ve výši 30 tisíc. Zároveň se spolu se zakončením devátého ročníku těšíme na další inovativní projekty, jež mají reálné ambice zlepšovat kvalitu života a obecně svět kolem nás,“ uzavírá Fencl.

Redakčně upravená tisková zpráva Laboratoře Nadace Vodafone

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme