Lasvit dodal do Lagosu luxusní svítidla

Skleněné instalace, které vynikají uměleckým designem a luxusním provedením, nabídla do Nigérie s úspěchem česká sklářská firma Lasvit. Ta se chce více zaměřit na celý africký trh.

Nigérie přitahuje zahraniční investory a v zemi už také roste málo početná, ale o to bohatší skupina solventních lidí. A protože Nigerijci hodně dají na vnější známky bohatství, jde o zajímavý trh mimo jiné pro firmy zaměřené na umělecký design nebo luxusní sklářské instalace.

Česká firma vybavila v Lagosu uměleckými instalacemi také jednu soukromou rezidenci na Oniru Road. | Archiv Lasvit

K českým značkám, které tuhle příležitost dokázaly využít, patří společnost Lasvit, jež má kořeny v Libereckém kraji. V Nigérii působí už pátým rokem. „Zaměřujeme se tam především na projektový byznys. Jedním z našich posledních projektů jsou svítidla vyrobená na míru do sídla společnosti Nestoil v Lagosu. V Nigérii a potažmo na africkém trhu jsme také designovali a vyráběli několik svítidel pro privátní residence,“ říká výkonný ředitel pobočky Lasvitu ve Velké Británii Roman Žákovský, který zakázky v Nigérii koordinuje.

Další realizací Lasvitu v Nigérii byla například výzdoba rezidence na Oniru Road v Lagosu. „Část zakázek jsme získali přes naše obchodní partnery, kteří v Nigérii podnikají dlouhodobě. Další část je z výstav a veletrhů, kde se setkáváme jak s odbornou veřejností, jako jsou interiéroví designéři a architekti, tak i přímo s klienty. Dlouhodobě spolupracujeme také s agenturou CzechTrade. Asistují nám přímo v Nigérii a pomáhají s navazováním nových kontaktů,“ vysvětluje Roman Žákovský. Dodává, že firma se chce teď celkově víc zaměřit na Afriku. „Dnes už máme za sebou projekty také v Jihoafrické republice, Ghaně, Keni, Maroku či Egyptě. Navázané spolupráce chceme dále rozvíjet.“ 

Lasvit

Přední česká sklářská a designérská společnost Lasvit byla založena v roce 2007 podnikatelem Leonem Jakimičem. Název vznikl spojením slov láska a svit. V současnosti firma zaměstnává kolem 400 lidí, kteří pracují buď v nedávno otevřené centrále v Novém Boru nebo v osmi kancelářích po celém světě – v USA, ve Velké Británii, v Rusku, Spojených arabských emirátech, Číně, Singapuru a Hongkongu. Obrat společnosti přesahuje jednu miliardu korun ročně. Skleněné komponenty obřích světelných instalací vznikají v českých sklárnách včetně firemní sklárny Lasvit Ajeto na Českolipsku, kterou společnost vlastní od roku 2017. Každoročně se tam vyrábí například Cena Thálie pro nejlepší české divadelní herce a od roku 2011 také trofej Tour de France.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Tomáš Stingl.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Nigérie
• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme