Letní dovolenou doma plánuje 70 procent Čechů, utratí za ni víc než loni

Zejména kvůli tomu, aby ušetřili, plánují letos Češi (68 procent) dovolenou výhradně v tuzemsku. Ušetřené peníze označilo za hlavní důvod 32 procent lidí.

Dovolenou v zahraničí preferuje jen 24 procent Čechů. Vyplývá to z květnového šetření Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

Český Krumlov

Nejčastěji lidé v létě plánují pobyt v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Na letní dovolené chtějí Češi strávit v průměru 12,5 dne.

Ideální dovolená je podle dotázaných kombinací odpočinku a sportovních aktivit jako jsou lehčí procházky, pěší turistika, cyklistika či vodní sporty a návštěvy aquaparků.

Návštěvu kulturních památek, hradů a zámků zamýšlí 14 % lidí, aktivity pro rodiny s dětmi pak 10 % dotázaných, a to zejména ve věku 31 až 40 let.

Kdo může nahradit hosty z Ruska? Izraelci, Nizozemci či Dánové

Lidé utratí o čtyři stovky víc než loni

„Předpokládaná útrata za dovolenou na osobu 7 213 korun je téměř o 400 Kč vyšší ve srovnání se stejným obdobím loni,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget. Pokud započítáme inflaci, je nicméně rozdíl minimální.

To připouští i Herget: „Roli zde hraje ekonomická situace obecně, například rostoucí ceny energií se negativně promítají do nákladů na ubytování, které tvoří největší část (45 %) výdajů za letní dovolenou. Podobné je to se stravováním či s dopravou. I proto nadále táhne domácí cestovní ruch, znamená totiž mimo jiné menší náklady právě na dopravu.“

Letní dovolenou mívají obyvatelé České republiky zpravidla delší než volno v jiném ročním období. V průměru se jedná o už zmiňovaných 12,5 dne. Asi 20 % respondentů počítá s desetidenním volnem, 18 % s týdenní pracovní přestávkou a sedmina lidí s letními 14 dny dovolené.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky
• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas

Doporučujeme