Máte aktivní datovou schránku? Jak podat daňové přiznání

Má-li podnikatel aktivní datovou schránku, musí všechny potřebné dokumenty včetně přiznání k dani z příjmu vyřizovat se státem výhradně elektronicky. Poradíme vám jak na to.

Datové schránky (DS) jsou od ledna 2023 pro OSVČ a všechny právnické osoby povinné. V přechodném tříměsíčním období do 31. března ale ještě mnozí podnikatelé datovku aktivní nemají (DS jsou jim zřizovány postupně).

Ilustrační fotografie

„Důležité je zmínit, že se povinnost týká pouze těch, kteří mají IČO. Datové schránky se tak například nezřizují samostatně výdělečně činným osobám, které se živí autorskými honoráři,“ připomíná poradce Michal Dvořáček.

Povinnost elektronických podání se nicméně OSVČ týká až v okamžiku aktivace schránky (nejpozději patnáct dní po jejím zřízení). Finanční správa ovšem upozorňuje, že podnikatelé nemusejí nutně podávat přiznání výhradně prostřednictvím DS. Využít mohou jakoukoli jinou formu elektronického podání.

Jakou formu lze zvolit?

Jak využít aplikace EPO nebo Online finanční úřad?

Online finanční úřad (Daňová informační schránka, DIS+) poskytuje autentizovaným uživatelům „informace z osobních daňových účtů, veřejné části elektronických spisů vedených Finanční správou ČR a další informace pro plnění daňových povinností.“

„Na stránkách Online finančního úřadu najdete daňovou informační schránku (DIS), která přináší zjednodušení, zrychlení a vyšší komfort elektronické komunikace s Finanční správou. Daňový subjekt může prostřednictvím daňové informační schránky získávat informace shromažďované ve spisu a na osobním daňovém účtu,“ připomíná správce daně.

SPECIÁL: Daně z příjmů 2022

Pro přihlášení do DIS mohou všichni poplatníci využít služby Identita občana, eObčanky, NIA, I. CA, moje ID či bankovní identitu. Přihlásit se lze také pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky nebo přístupových údajů vydávaných finanční správou.

Na portálu mojedane.cz mohou podnikatelé využít „Elektronická podání pro státní správu“, kde mají možnost jednoduše vyplnit, uložit a odeslat interaktivní formuláře pomocí aplikací EPO nebo zmíněné Daňové informační schránky.

Začít vyplňovat formulář zde můžete po stisku tlačítka „Vstoupit do formuláře“. Ostatní tlačítka pro navigaci a další volby najdete na horní liště. Před volbou „Odeslat“ je vhodné využít „Protokol chyb“, která provede kontrolu celého dokumentu.

Máte už aktivovanou datovou schránku? Přiznání podejte elektronicky

Pokud zvolíte vyplnění dokumentu pomocí „Průvodce“, budete v postupných krocích vyzváni k zadání potřebných dat. Vyplnění a dopočet všech důležitých hodnot provede průvodce za vás.

Výše zmíněná aplikace EPO (Elektronická podání pro finanční správu), kterou můžete využít stejně efektivně jako DIS, je de facto elektronickou podatelnou FS.

Pomocí aplikace EPO můžete přiznání odeslat bez uznávaného elektronického podpisu (doručit na úřad e-tiskopis).

Samozřejmě tak můžete učinit i s elektronickým podpisem, a to pomocí aplikace ePodpisFS a možné je také uložit formulář k odeslání do datové schránky. Jak postupovat vám poradí přímo na stránkách FS ČR.

Přiznání přes datovku

Přiznání lze samozřejmě podat prostřednictvím datové schránky. Dokument pak musí být ve zveřejněném formátu a v XML souboru.

Pokud se přihlásíte prostřednictvím přihlašovacích údajů do své datové schránky na Daňový portál (https://www.daneelektronicky.cz), můžete zde podat přiznání k libovolné dani včetně daně z příjmu fyzických osob.

Podrobný návod k podání DP prostřednictvím datové schránky včetně videa

Na Daňovém portále poplatníci opět využijí „Elektronická podání pro finanční správu“ a zde kliknou na políčko „Elektronické formuláře“. Po zvolení a vyplnění aktuálního formuláře si už jen v pravém sloupci vyberete „Uložení k odeslání do datové schránky“ a odešlete.

Pokud chcete k přiznání přidat povinné přílohy (například potvrzení o umístění dítěte v MŠ kvůli školkovnému) najdete v pravém menu také položky „Jiné přílohy“ a „Přílohy DAP“.

Existují také programy (software) třetích stran, které OSVČ umožní vyplnění daňového podání a následné elektronické odeslání s použitím uznávaného elektronického podpisu nebo vytvoření XML souboru, který je možné načíst do aplikace EPO, zkontrolovat a odeslat (popřípadě znovu uložit k odeslání do datové schránky).

jap

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme