Městem pro byznys Moravskoslezského kraje zůstává Ostrava

Vítězná Ostrava si udržuje kvalitní podnikatelské prostředí, a obhájila tak loňské první místo v kraji ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys. Na druhé místo se dostala Opava, třetí se umístil Frýdek-Místek.

Výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí, zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Tomáš Navrátil, Ondřej Němeček a Petr Korč

Ostrava nabízí kvalitní podnikatelské prostředí

Ostrava nezapře své klady zejména v oblasti podnikatelského prostředí, které je velmi rozvinuté a tvoří stabilní základ dalšího podnikatelského rozvoje. Krajské město se může v rámci regionu pochlubit kupříkladu nejvyšším počtem firem v přepočtu na obyvatele. Podnikatele láká mimo jiné výborná dopravní dostupnost, město myslí na elektromobilitu, alespoň o tom svědčí nejvyšší počet dobíjecích stanic. Ostrava má v celém Moravskoslezském kraji také nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu ku meziroční změně počtu obyvatel. Město vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti kultury a veřejné dopravy. Radnice jde podnikatelům vstříc, počet úředních hodin, během nichž si můžou vyřídit vše potřebné pro své podnikání, je v kraji vůbec nejvyšší. 

„Jsem přesvědčen o tom, že Ostrava je nesmírně dynamicky se rozvíjející město plné příležitostí. Jsem rád, že veřejná správa tomu nestojí v cestě. My si udělené ceny opravdu vážíme, zejména proto, že je to ocenění opakované. To znamená, že námi zvolená strategie, vize a cesta, po které jsme se vydali, je správná. Velký dík patří zaměstnancům úřadu, na které každodenní povinnosti padají a kteří je zvládají dobře. Velké poděkování náleží také našim podnikatelům, kteří jsou srdcem tohoto města. Rovněž v centru zájmu strategického plánu města je podpora podnikání. Jsme město na východě republiky, ale rychle se deroucí kupředu. Máme zde Moravskoslezské inovační centrum, které už funguje dlouhé roky a pomáhá mimo jiné startupům,“ říká radní města Ostrava Ondřej Němeček.

Opava umí čerpat dotace, Frýdek-Místek obstál v testu elektronické komunikace

Statutární město Opava zaznamenává nadprůměrný počet firem s více než 250ti zaměstnanci v přepočtu na celkové množství ekonomických subjektů. Průměrná měsíční mzda není v rámci Moravskoslezského kraje vysoká, což může lákat nové společnosti k usídlení své firmy právě zde. Opava dokáže dobře čerpat dotace, jejich podíl na celkových příjmech je v kraji vůbec nejvyšší. Pyšnit se může také velmi dobrými webovými stránkami z pohledu podnikatele, který na nich nalezne přehledně vše, co potřebuje pro komunikaci s veřejnou správou a nejen to.

Bronzový Frýdek-Místek má v rámci regionu nejen nadprůměrný počet ekonomických subjektů, ale velmi nízký index stáří, tedy poměr lidí starších 65ti let ku lidem do 14ti let, což je příslibem rozvoje podnikání i do budoucna. Ve Frýdku-Místku navíc v rámci kraje nadprůměrně přibývá obyvatel. Ocenit lze i to, že radnice drží náklady na dluhovou službu na výrazně podprůměrné úrovni. Město rovněž dosáhlo dobrého výsledku v testu elektronické komunikace, který ověřuje kvalitu a rychlost odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy.

Město pro byznys: V Libereckém kraji se nejlépe podniká v Jablonci

„Nově zvolená zastupitelstva mají jedinečnou příležitost sledovat a porovnávat výsledky své práce jak s minulým vedením, tak i s okolními městy či obcemi. Každoroční srovnávací výzkum Město pro byznys jim ukáže, zda jejich zvolená cesta vede k rozvoji jejich území, zda napomáhá dostatečně rozvoji podnikatelských aktivit a tím i celkové spokojenosti místních občanů. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových myšlenek, které dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty. Účastníci našich krajských setkání si je už bez slavnostního vyhlašování regionálních výsledků tohoto výzkumu neumí představit. Řada vítězů a oceněných jsou našimi členy, což nás velmi těší,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2022 v Moravskoslezském kraji

  1. Ostrava
  2. Opava
  3. Frýdek-Místek
  4. Havířov
  5. Orlová
  6. Bruntál
  7. Kopřivnice
  8. Bohumín
  9. Frýdlant nad Ostravicí
  10. Vítkov
  11. Bílovec
  12. Krnov
  13. Karviná
  14. Kravaře
  15. Český Těšín
  16. Třinec
  17. Hlučín
  18. Odry
  19. Jablunkov
  20. Rýmařov
  21. Nový Jičín
  22. Frenštát pod Radhoštěm
Redakčně upravená tisková zpráva projektu Město pro byznys

Srovnávací výzkum Město pro byznys již šestnáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina VINCI Construction CS a Svaz měst a obcí ČR.

Doporučujeme